Dia de la Música

Música. Celebrem el Dia de la Música (21 de juny) amb activitats i recomanacions.

Biblioteques de Barcelona celebra el Dia de la Música amb les següents propostes:

Cançons LGTBIQ+: un cant a la tolerància. Una xerrada per analitzar com i per què hi ha cançons que han esdevingut himnes per a la comunitat LGTBIQ+.  Serà el dijous 20 de juny, a les 18.30 h, a la B. Nou Barris – Aurora Díaz Plaja. A càrrec de Núria Martorell, periodista musical i Francina Cortés, il·lustradora. Activitat en el marc de la programació Orgull de Barri a Biblioteques de Barcelona. També podreu gaudir de la conferència el dijous 27 de juny, a la mateixa hora, a la B. Les Corts – Miquel Llongueras.

L’endemà, divendres 21 de juny, Dia de la Música, a les 18.30 h, una nova sessió del Music Spy Club a la B. Vapor Vell.
En aquesta ocasió la convidada és l’agent musical i periodista Alicia Rodríguez.
Rodríguez comentarà 10 peces musicals, publicades els darrers 12 mesos, que creu que cal conèixer. El Music Spy Club, que compta amb 17 edicions, és una trobada única amb músics, crítics i agitadors artístics, ideal per a musicòmans oberts a descobrir perspectives musicals inèdites.

Dimarts, 25 de juny, a les 18.30 h, no us perdeu la perfomance Com l’estel que no hi és. La Mireia Tejero i la Berta Giraut oferiran, a la B. Xavier Benguerel, un espectacle poètic i musical sobre el llibre homònim de Berta Giraut. Activitat dins el programa de la Festa Major de la Vila Olímipica.

Finalment, dimecres 26, arriba una nova trobada de l’Elles canten, elles parlen. La Lia Sampai és la músic d’aquesta sessió que se celebrarà a la B. Fort Pienc – Ana María Moix, a les 18.30 h. Lia Sampai és cantant i actriu, guanyadora de diversos premis musicals, recentment ha publicat el disc, Un delta fràgil, una defensa musical de la bellesa de les Terres de l’Ebre.

I recordeu que a les biblioteques hi trobareu un fons musical compost, essencialment, d’obres considerades clàssiques i originals dins els diversos gèneres musicals. A més d’aquests fons bàsics, comuns a totes les biblioteques, n’hi ha que han dedicat una especial atenció a una temàtica concreta, són els fons especialitzats, com les bandes sonores originals de la B.  Xavier Benguerel, el flamenc de la B. Ramon d’Alòs-Moner, el jazz i blues de la B.Vallcarca i els Penitents – M. Antonieta Cot, la música tradicional i popular de la B. Poblenou – Manuel Arranz, les músiques del món de la B. Sant Pau – Santa Creu, l’òpera de les Biblioteques Clarà i Gòtic – Andreu Nin o el pop-rock nacional de la B. Fort Pienc – Ana María Moix.

La B. Vapor Vell, especialitzada en músiques urbanes, ofereix una col·lecció singular especialitzada en música i un fons de maquetes enregistrades a l’escena musical de Barcelona des dels anys vuitanta del segle passat. Destaca el fons Rockdelux, que, juntament amb el fons que la biblioteca ha anat adquirint al llarg dels anys, configura la col·lecció de música moderna més gran de Barcelona. A més, comparteix amb les persones usuàries diversos espais de descoberta musical organitzant activitats musicals amb experts en música, crítics musicals o músics, com  cicle esmentat anteriorment Music Spy Club.

Per promoure aquestes col·leccions musicals especialitzades i difondre els músics locals, algunes biblioteques treballen amb Spotify.

I no us perdeu les recomanacions musicals que us fem al Bibarnabloc, el blog de les Biblioteques de Barcelona. Destaquem, l’article recentment publicat “Dia Mundial de la Música. Recordem Steve Albini (1961-2024)“, també les guies de música “Eh La Bas!“, dedicada a jazz, blues i soul, de la Biblioteca Vallcarca i els Penitents – M. Antonieta Cot, o el programa “Planeta B” de Ràdio Maconda, on s’exploren els tresors musicals que podeu trobar a les Biblioteques de Barcelona.