Barcelona s’omple de ciència amb la Nit Europea de la Recerca
Aquest cicle d’activitats científiques divulgatives per a tots els públics se celebrarà la darrera setmana de setembre i inclou xerrades, jocs i tallers.
Durant la setmana del 27 de setembre tindran lloc a Catalunya un gran nombre d’activitats divulgatives amb motiu de la Nit Europea de la Recerca, amb l’objectiu d’apropar la recerca i les seves persones protagonistes a públics de totes les edats, i donar a conèixer la recerca i la innovació de manera planera i divertida. Investigadors i investigadores de més de cinquanta entitats científiques de tot Catalunya oferiran xerrades, tallers, jocs, experiments i moltes altres activitats gratuïtes per a tots els públics. El programa i les inscripcions a les activitats ja es poden consultar al web lanitdelarecerca.cat.
A més de tota la programació presencial, que inclou des de xerrades, tallers i fires fins a activitats en instituts i escoles, també s’oferirà una programació en línia al canal de Youtube de la Nit de la Recerca, on el públic podrà trobar un gran nombre de microxerrades sobre temàtiques d’allò més diverses.
A Barcelona tindran lloc diverses activitats presencials entre el 25 i el 28 de setembre, tot i que algunes s’allargaran durant la tardor. Aquestes activitats estaran disponibles en més de cinc seus diferents: els centres cívics Casa Golferichs i Vil·la Urània; la Biblioteca Gabriel García Márquez de Sant Martí i la Montbau-Albert Pérez Baró; el Centre Cívic Sant Josep i l’Auditori Barradas de l’Hospitalet del Llobregat; i el TecnoCampus Mataró-Maresme adscrit a la Universitat Pompeu Fabra, entre d’altres.
Entre les activitats que ofereixen totes aquestes seus, hi ha nombroses xerrades en què es descobriran les matemàtiques del món real, com funciona el nostre cervell, com és que envellim, què són les malalties rares, en què consisteix la genètica i com cuidar el medi ambient. També s’oferiran tallers per aprendre a controlar un videojoc amb el cervell o com combatre les resistències als antibiòtics.
Al cor del campus de la Universitat Autònoma de Barcelona se celebrarà una fira de recerca, amb tallers i demostracions, jocs i microxerrades amb converses preparades pel personal investigador de la universitat i dels instituts de recerca de l’Esfera UAB, que inclou l’Institut de Física d’Altes Energies, l’Institut de Ciències dels Materials de Barcelona, l’Institut de Microelectrònica de Barcelona, l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina, l’Institut de Neurociències, l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals. La fira començarà a les 17.00 hores i acabarà cap a les 22.00 hores amb un taller d’observació per telescopi.
Al matí, nombrosos instituts de secundària podran visitar les instal·lacions de la UAB, on s’oferiran tallers i xerrades en diferents centres de recerca del campus. També, el personal investigador es desplaçarà a les escoles per impartir diverses xerrades.
D’altra banda, la Universitat de Barcelona, a través de la seva Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I), organitza com cada any els Cafès Científics de la UB. Es tracta d’una proposta adreçada al públic general on personal expert de la UB debatrà amb les persones assistents sobre temes actuals com ara el problema de l’accés a l’habitatge, la gestió de la sequera o l’evidència que existeix entorn dels models educatius, entre d’altres. Enguany els Cafès tindran lloc els dimecres alterns a la tarda a la cafeteria de la llibreria Altaïr.
Centres educatius Magnet
Durant la Nit de la Recerca, també es farà un èmfasi especial per apropar la recerca als centres educatius de primària i de secundària d’arreu de Catalunya.
En aquest sentit, el 27 de setembre vinent, prop d’una vintena de centres educatius del programa “Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu”, impulsat pel Departament d’Educació, la Fundació Jaume Bofill i l’ICE-UAB, organitzaran activitats als seus municipis en col·laboració amb equips de recerca de diferents institucions, en els quals s’implicaran l’alumnat, les famílies i el veïnat. A més, durant tot el curs escolar, es desenvoluparan quinze projectes de recerca en diferents escoles i instituts, deu dels quals impulsats per la Fundació Jaume Bofill en centres educatius Magnet, i cinc d’altres entitats del consorci coordinador de la Nit de la Recerca.
La Nit de la Recerca és possible gràcies al cofinançament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea i la col·laboració del consorci format per la Universitat de Girona (UdG), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), amb el suport de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i la Fundació Jaume Bofill.