Arxiu Municipal de Barcelona
L’Arxiu Municipal de Barcelona és l’organisme de l’Ajuntament de Barcelona que s’encarrega de preservar el patrimoni documental de la ciutat de Barcelona, assegurar-ne la seva conservació i difondre’l de manera activa.
Està format per un equip de professionals experts en la gestió, la conservació i la difusió dels documents d’arxiu amb l’objectiu d’organitzar, descriure, custodiar, difondre els documents i facilitar-hi l’accés, des del pergamí més antic fins als nous documents nascuts digitalment.
L’Arxiu és el responsable d’establir els criteris de gestió documental de l’Ajuntament de Barcelona, de promoure el dret d’accés als documents (com a garantia de la seguretat jurídica de la ciutadania), i de facilitar la transparència, el retiment de comptes i la publicitat activa dels documents.
A dia d’avui, l’Arxiu Municipal de Barcelona gestiona més de cinquanta quilòmetres de documentació en paper, més de tres milions de fotografies i milers de documents gràfics, audiovisuals, electrònics i sonors.
L’Arxiu s’estructura en diferents centres especialitzats repartits per diferents indrets de la ciutat: l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, els arxius municipals de districte i els arxius centrals de sectors, empreses, instituts i organismes autònoms.
L’Arxiu Municipal de Barcelona és un servei públic essencial que garanteix l’accés i l’ús dels documents per assegurar els drets de les persones i contribueix a la memòria, al coneixement de la ciutat i al desenvolupament de la societat en un entorn digital, des de la seva Direcció se segueixen les línies estratègiques següents:
- Enfortir la vinculació amb la ciutadania per potenciar el coneixement de la memòria de Barcelona a través del patrimoni documental.
- Garantir la protecció i l’accés als documents i recursos d’informació a totes les persones.
- Facilitar la transició digital de l’Ajuntament de Barcelona per a una gestió eficient dels documents.
- Desenvolupar un model organitzatiu i professional que doni resposta a les necessitats de la ciutat.
- Articular les polítiques de preservació i les actuacions concretes sobre ingrés, tractament, restauració, conservació i digitalització del patrimoni documental.
- Garantir la transparència, l’accés, la seguretat i la protecció dels documents.
- Oferir serveis per facilitar la consulta dels documents.
- Avançar en la implantació del sistema AIDA en l’Administració municipal.
- Implementar el gestor documental i l’arxiu electrònic.
- Impulsar accions de difusió per donar a conèixer els fons i les col·leccions de l’Arxiu.
- Oferir serveis al món educatiu i acadèmic per al coneixement del patrimoni i la memòria de la ciutat.