Què és?
El Barcelona Impulsa és el full de ruta per a la promoció econòmica fins al 2035.
El propòsit és clar: diversificar l’economia, crear oportunitats i ocupació de qualitat i reforçar i impulsar el posicionament de la ciutat en sectors estratègics com la tecnologia, la salut i les cures, la recerca, la cultura i l’economia verda i blava.
Un document estratègic que no només pensa en el present, sinó que construeix una Barcelona per a les pròximes generacions.
Principis inspiradors
Barcelona Impulsa s’inspira en els principis del Pilar Europeu dels Drets Socials.

Perspectiva de gènere
Promoure com a principi transversal la igualtat entre dones i homes, fomentant polítiques que corregeixin les desigualtats estructurals que pateixen les dones i promoguin una economia inclusiva, igualitària i justa.

Igualtat d’oportunitats
Promoure l'educació i la formació professional de manera continuada, així com el treball digne són elements bàsics per dotar a la ciutadania d'opcions reals per participar en el progrés econòmic i social de la nostra ciutat.

Prosperitat
Fomentar un creixement econòmic sostenible, enfocat a la creació de llocs de treball de qualitat, el suport a empreses locals petites i mitjanes, el foment del comerç de proximitat i la promoció d’una indústria turística responsable. També es busca garantir l’accés a habitatge assequible i promoure la cultura com a motor de desenvolupament.

Competitivitat
Convertir Barcelona en un referent econòmic global mitjançant la inversió en sectors innovadors, la recerca i el desenvolupament i la millora de la infraestructura digital i de transport.

Equitat
Garantir l’accés de tota la ciutadania de manera igualitària, redistribuint la riquesa, lluitant contra les desigualtats i promovent la inclusió i la cohesió social i laboral dels col·lectius més vulnerables.

Sostenibilitat ambiental
Impulsar una economia respectuosa amb el medi ambient en què es redueixin emissions, es protegeixin els recursos naturals i es promoguin els models circulars i sostenibles en la producció i el consum. Es busca també crear zones verdes i fomentar pràctiques empresarials responsables.
Visió
Fer de Barcelona una capital econòmica basada en el talent i el coneixement que promou l’accés a llocs de treball de qualitat per a tothom i la competitivitat empresarial de tots els sectors econòmics, tant tradicionals com emergents.
Missió
El pla Barcelona Impulsa és un full de ruta integral i executiu que es construeix sobre la visió d’una economia diversificada per fer front als reptes actuals i futurs.
La missió es materialitza en quatre línies de treball:

01 / Gestionar l’economia del visitant
En un món globalitzat com l’actual, ser una ciutat reconeguda internacionalment és fonamental; tanmateix, aquesta dimensió global també planteja reptes importants en termes socials.

02 / Fomentar el comerç local
Per assolir el repte de preservar i potenciar un model de comerç arrelat als valors de proximitat, sostenibilitat i identitat.

03 / Impulsar sectors estratègics
Com la salut, la tecnologia i el sector digital, l’economia de les cures, les indústries creatives, la ciència i la innovació, el sector agroalimentari, l’economia social i solidària i l’economia blava.

04 / Generar ocupació de qualitat
Crear llocs de treball estables, ben remunerats i amb condicions laborals dignes, que ofereixin seguretat econòmica a les persones treballadores i que promoguin el desenvolupament professional, la conciliació laboral i el benestar general.
L’agenda econòmica
El pla Barcelona Impulsa aposta per una economia sostenible, inclusiva i competitiva, promovent la innovació, la digitalització i la cohesió social. S’articula a través de vuit àrees territorials i onze polítiques transversals, amb l’objectiu de diversificar l’economia de la ciutat mitjançant el foment de deu sectors estratègics, que contribueixen a generar ocupació de qualitat.
Zones clau d’activitat econòmica
- Eix Diagonal Salut – Recerca, transferència i ciències de la vida.
- Sants-Montjuïc – Esdeveniments, esport, cooperativisme i cultura.
- Centre – Reurbanització, ciència i emprenedoria.
- Zona Litoral – Economia blava i sostenibilitat.
- 22@ – Innovació, emprenedoria i creativitat.
- Besòs – Indústria creativa verda i circular.
- Zona Franca – Indústria 4.0, alimentària i logística.
- La Sagrera – Nova centralitat i desenvolupament urbanístic.
Polítiques transversals. Reptes clau
- Impuls a l’ocupació de qualitat i per a tothom
- Cura de les persones
- Suport al comerç local
- Transferència de coneixement
- Generació i desenvolupament de talent
- Facilitats per a l’emprenedoria i l’activitat econòmica
- Autonomia estratègica
- Posicionament de ciutat i connexió global
- Transformació digital
- Transició verda de les empreses
- Gestió del turisme
Sectors estratègics
L'agenda econòmica s'enfoca en impulsar sectors estratègics per a la ciutat, que contribueixen a generar ocupació de qualitat.
- Comerç i restauració
- Salut
- Economia de les cures
- Ciència i innovació
- Economia del visitant
- Tecnologia i digital
- Indústries creatives
- Agroalimentari
- Economia blava
- Economia Social i Solidària