Economia Social i Solidària
L’Economia Social i Solidària és el conjunt d’iniciatives socioeconòmiques, formals o informals, individuals o col·lectives, que prioritzen la satisfacció de les necessitats de les persones per sobre del lucre.
També es caracteritzen perquè són independents respecte als poders públics, actuen orientades per valors com l’equitat, la solidaritat, la sostenibilitat, la participació, la inclusió i el compromís amb la comunitat, i també, són promotores de canvi social.
L’ESS és un àmbit divers configurat per activitats socioeconòmiques que beuen de la influència del moviment cooperatiu i comparteixen uns elements comuns de caràcter transformador: la gestió democràtica i participativa, la contribució a la creació i distribució equitativa de la riquesa, l’orientació a les necessitats humanes i el compromís amb la comunitat. Trobem iniciatives d’Economia Social i Solidària presents en tots els sectors de l'activitat econòmica, des de l’energia fins a la cultura o l’alimentació.
L’Ajuntament de Barcelona promou l’establiment d’unes estructures econòmiques a la ciutat més socials i solidàries, tant consolidant i fent créixer la densa xarxa d’economia cooperativa, social i solidària existent a la ciutat, com impulsant noves iniciatives.
Aquesta tasca la desenvolupa, políticament, la quarta tinença d’alcaldia, que també promou el desenvolupament del consum responsable.
El desenvolupament pràctic de la política pública d’impuls de l’ESS a Barcelona l’executen els equips del Departament d’Economia Social (de la Direcció de Serveis d’Economia Cooperativa , Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona i la Direcció Operativa d’Innovació Sòcio-Econòmica de Barcelona Activa.
- Reforçar l’acompanyament a nous projectes i la formació específica continuada.
- Millorar les opcions de finançament i impulsar el sistema de finances ètiques i crèdit cooperatiu.
- Fomentar la comunicació per incrementar la visibilització de la realitat existent de l’ESS.
- Fomentar la intercooperació socioempresarial, sociopolítica i sociocomunitària.
- Facilitar recursos i infraestructures municipals per al desenvolupament de l’ESS.
- Fomentar la territorialització de l’ESS com a via de desenvolupament local integral.
- Fomentar noves pràctiques d’economia comunitària i col·laborativa del procomú.
- Assessorament en ESS
Barcelona Activa compta amb un servei d’assessorament format per persones especialitzades en Economia Social i Solidària (ESS) per tal d’acompanyar i assessorar projectes, en fase de projecte o en funcionament , i facilitant recursos i continguts. - Formació estable en ESS
Activitats gratuïtes de formació (cursos, tallers, seminaris, etc.) per emprendre un projecte de l’ESS o enfortir els existents. La formació es divideix en quatre grans blocs: comunicació, gestió d’organitzacions, fiscalitat i finançament i tendències i oportunitats. - La innoBAdora
La innoBAdora, Comunitat d’Incubació, és un espai de creixement col·laboratiu ubicat a InnoBA. Acull projectes d’innovació socioeconòmica i de l'Economia Social i Solidària, facilitant i promovent la generació de sinergies entre les persones, col·lectius i empreses mitjançant la coproducció d’activitats i formacions.