Alimentació sostenible
L’alimentació sostenible consisteix a alimentar tota la població d’una manera que beneficiï les persones, el planeta i els territoris.
Per aconseguir-ho, cal produir, transformar, vendre, comprar i consumir aliments creant prosperitat, promovent la justícia social, cuidant, conservant i regenerant els nostres recursos i ecosistemes, així com salvaguardant la capacitat de les generacions futures d’alimentar-se també de manera sostenible. L’alimentació sostenible és:
Bona per a les persones
perquè garanteix que tothom tingui accés a la informació, la formació i els recursos necessaris per produir, preparar, comprar i gaudir d’aliments segurs, saludables, de qualitat i saborosos que ens permetin portar una vida plena. Per a això, l’alimentació sostenible és sensible a les necessitats de les persones més vulnerables.
Bona per als territoris
perquè promou economies locals i garanteix el benestar de les persones treballadores en el sistema alimentari. L’alimentació sostenible destaca les dietes i els coneixements tradicionals i, al mateix temps, reconeix i celebra la diversitat de cultures que enriqueixen el nostre territori. Alhora, genera relacions positives entre el medi urbà i el rural, i també entre el sud i el nord globals, establint vincles més justos entre territoris i impulsant models de ciutat més resilients i solidaris.
Bona per al planeta
perquè els aliments es produeixen, transformen, distribueixen, venen, compren i eliminen de manera que conserven i regeneren els nostres recursos limitats, com l’aigua o el sòl, i també els nostres ecosistemes. L’alimentació sostenible contribueix a frenar la crisi climàtica, garanteix el benestar dels animals (ramaderia i fauna salvatge) i preserva i fomenta la biodiversitat del planeta.
Les ciutats juguen un rol cabdal en la transformació del sistema alimentari. Més de la meitat de la població mundial viu en ciutats i aquestes són grans centres de consum alimentari. Donar resposta a alguns dels reptes del sistema alimentari significa incidir en tots els nivells que siguin possibles, malgrat la seva limitació competencial. és per això que l'Ajuntament crea la Secció de Polítiques Alimentàries Urbanes i Consum Responsable, inclosa dins la Direcció de Serveis d'Economia Social i Solidària i Alimentació Sostenible de l’Ajuntament de Barcelona i està dirigida pel comissionat d’Economia Social i Solidària, Desenvolupament Local i Política Alimentària.
Objectius
Per fer front a les emergències socials, climàtiques i ecològiques a les quals ens enfrontem, i tal i com ja han fet moltes altres ciutats del món, l’Ajuntament de Barcelona junt amb el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) han impulsat un procés per elaborar una Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030 i que sigui el full de ruta compartit a seguir en matèria de polítiques alimentàries a la ciutat per als propers anys.
L’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030 vol ser una estratègia de ciutat, és a dir, una estratègia elaborada amb i per a tots els agents del sistema alimentari que faciliti la implementació de polítiques, projectes i actuacions compartides per part de tots aquests agents.
Alhora, vol ser ser una estratègia amb vocació transformadora, i que interpel·li i impliqui als diversos agents que volen contribuir a la transformació del sistema alimentari per fer-lo més sa, just i sostenible.