Ciència i Innovació
Barcelona Ciència i Innovació és la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona que desenvolupa polítiques de suport a la recerca i el coneixement i al desenvolupament acadèmic i científic.
L’objectiu és afavorir el procés de transferència del coneixement generat en l’àmbit científic i de recerca a l’entorn empresarial i a la societat en general.
Barcelona és la primera ciutat a escala estatal i la quarta de la Unió Europea quant a producció científica, tal com apunten diversos rànquings internacionals, com l’índex que publica anualment la revista Nature. El seu posicionament és fruit de l’excel·lència, la innovació i l’impacte de la recerca, generat gràcies a un teixit científic de primera línia, del qual la ciutadania també és partícip.
Com a resultat d’aquesta activitat, el sector científic i tecnològic té un impacte directe en l’economia metropolitana, posiciona Barcelona com una de les principals ciutats mediterrànies en l’àmbit científic i actua com a potent pol d’atracció de talent i oportunitats d’arreu del món. Així mateix, és un gran escenari on el coneixement científic, també entès com a part de la nostra cultura, és promogut i transferit a la ciutadania.
És per tot plegat que Barcelona s’erigeix en capital cultural i científica de l’Estat, un reconeixement compartit amb la ciutat de Madrid que hauria de comportar majors recursos per finançar les principals institucions científiques i culturals de la ciutat.
El Pla Barcelona Ciència 2020-2023 articula la política de ciència i universitats en l’àmbit metropolità amb l’objectiu de convertir la ciutat en capital europea de recerca i innovació.
Estableix 4 eixos de treball prioritaris, amb 15 objectius i més de 50 accions:
-
- Objectiu 1: Consolidar el premi Hipàtia i avançar cap al reconeixement d’aquest premi en el marc de la UE.
- Objectiu 2: Convertir Barcelona en seu europea del debat ètic, polític i social sobre els avenços científics en matèria digital, de biogenètica, de biomedicina o d’intel·ligència artificial, entre d’altres.
- Objectiu 3: Reconèixer el mèrit científic de la comunitat de recerca local i internacional.
- Objectiu 4: Establir acords amb ciutats europees i internacionals per definir i compartir solucions als reptes urbans actuals, i facilitar les col·laboracions entre actors clau de les ciutats corresponents.
-
- Objectiu 5: Afavorir la interlocució i la col·laboració entre actors científics, centres hospitalaris i universitats i l’Ajuntament, incorporant-hi operadors del teixit científic i situant el coneixement científic com una de les eines imprescindibles de la governança de la ciutat.
- Objectiu 6: Consolidar la línia de subvencions a activitats científiques i de recerca per afrontar els reptes urbans de ciutat més urgents, amb especial atenció a reimpulsar la ciutat després de la covid-19.
- Objectiu 7: Garantir un habitatge assequible als investigadors i investigadores internacionals i d’altres indrets de l’Estat en el transcurs dels tres anys del pla.
- Objectiu 8: Impulsar projectes urbans que catalitzin les activitats de recerca i innovació a la ciutat i a la regió metropolitana.
-
- Objectiu 9: Reforçar els programes científics educatius i l’oferta d’activitats científiques en tot el cicle educatiu, prioritzant la perspectiva de gènere, de diversitat funcional i d’equitat territorial i per renda.
- Objectiu 10: Enfortir les activitats de divulgació i comunicació de la ciència, per generar capacitat crítica, de coneixement i vocació científica en totes les edats.
- Objectiu 11: Promoure la reflexió científica amb la ciutadania.
- Objectiu 12: Crear i dinamitzar espais comunitaris i de ciència participativa, tant en el camp de la recerca com en el de la divulgació i la comunicació científica.
-
- Objectiu 13: Fomentar la relació entre art, ciència, tecnologia i societat des d’un punt de vista transversal mitjançant la promoció d’espais de cocreació entre perfils i àmbits diversos.
- Objectiu 14: Impulsar la connexió entre els actors científics i els projectes i els equipaments d’innovació de la ciutat.
- Objectiu 15: Facilitar la transferència de coneixement científic als actors socials i econòmics, en especial a aquells que disposen de pocs o nuls recursos, per a la recerca pròpia i que treballen per una economia equitativa i sostenible amb l’entorn.