×

Error message

Notice: Undefined index: environment in include_once() (line 656 of /var/www/apps/app0096/www/espai-jove-casa-sagnier/sites/default/settings.php).
Biblioteca Feminista

 

A l’entrada de l’Espai Jove Casa Sagnier hi ha un prestatge de color vermell i lila que potser et crida l’atenció: és la Biblioteca Feminista! Amb una simple inscripció pots agafar en préstec qualsevol dels més de 40 llibres de la llibreria. Com es pot intuir pel seu nom, la Biblioteca Feminista conté un recull de llibres que giren al voltant de temes com el feminisme antiracista, la menstruació, la grassofòbia, la diversitat de gènere, la violència masclista, el feminisme punk, la sexualitat i molt més. A més, tot això enfocat des de diferents gèneres literaris, des de la poesia fins l’assaig, passant per la narrativa de ficció o el text teatral. Sempre que vulguis pots venir a la Casa Sagnier a agafar en préstec qualsevol d’aquests llibres! Gaudeix aprenent i aprèn gaudint! 

 

 

Catàleg​ Biblioteca feminista: sinopsis i fragments

 

  1. ABC FEMINISTA - ESCAROLOTA

SINOPSI: ABC Feminista no és un diccionari ni ofereix definicions. ABC Feminista il·lustra moments quotidians que potser tu també has viscut, i que de vegades ens passen desapercebuts. Les seves vinyetes ens conviden a posar-nos les ulleres liles a l’hora de presenciar les escenes que viu la Carolota, la nostra protagonista. 

FRAGMENT: ““I”, Invisibilitat. Quantes vegades el que has dit ha estat ignorat, però quan ho ha dit un home ha estat escoltat i fins i tot aplaudit?”

 

  1. ¿ACASO NO SOY YO UNA MUJER? MUJERES NEGRAS Y FEMINISMO - BELL HOOKS 

SINOPSI: En aquest llibre Hooks explora diferents temes recurrents en el seu treball anterior: l’impacte històric del sexisme i el racisme en les dones negres, els rols dels mitjans de comunicació i del sistema educatiu en la representació de la dona negra, la idea d’un patriarcat capitalista i supremacisme blanc i el poc compromís, dins del feminisme mateix, amb les qüestions de raça i classe. Hooks insisteix en l’encreuament de les lluites per posar final al racisme i al sexisme i enfoca la seva escriptura cap a la interseccionalitat de raça, capitalisme i gènere. 

FRAGMENT: “Mientras que a los hombres negros no se les obligó a asumir un papel que la sociedad estadounidense colonial consideraba <<femenino>>, a las mujeres negras se las forzó a asumir un papel <<masculino>>. Las mujeres negras trabajaron en los campos codo con codo con los hombres, pero, en cambio, pocos hombres negros, si es que hubo alguno, trabajaron como personal doméstico junto a las mujeres negras en los hogares blancos (con la posible excepción de los mayordomos, cuyo estatus era superior al de una criada). De manera que sería mucho más atinado que los académicos examinaran la dinámica de la opresión sexista y racista durante la esclavitud poneindo el foco en la masculinización de la mujer negra y no en desmasculinización del hombre negro. En la sociedad estadounidense colonial, las mujeres blancas privilegiadas rara vez trabajaban en los campos. Esporádicamente, a algunas criadas blancas en régimen de servidumbre se las obligaba a trabajar en las plantaciones como castigo por sus fechorías, pero no era una práctica habitual.”

 

  1. APROPIACIONES DE LA CIUDAD - DIVERSES AUTORES

SINOPSI: Apropiaciones de la ciudad presenta diversos casos d’estudi que analitzen com les dones s’enfronten a la configuració espacial del poder, la qual impacta de manera particular sobre la seva experiència a i de la ciutat.

FRAGMENT: “La nostra ciutat no és per a nosaltres, perquè no la fem. Els ciutadans, els ciutadans normals, som considerats com a entitat passiva davant el poder. No fem la ciutat, la suportem.”

 

  1. BOULDER - EVA BALTASAR

SINOPSI: La protagonista de Boulder és una dona atreta per la solitud com per un imant. Es guanya la vida fent de cuinera en un buc —la situació perfecta: una cabina, l’oceà, moltes hores per encarar el buit i algun port on conèixer dones. Fins que una la reté, se l’emporta entre les quatre parets d’una casa i l’embarca en la gestació assistida d’una criatura. ¿Què en farà, la maternitat, de l’amant coneguda en un bar? ¿I què farà ella a la gàbia?

L’obra de Baltasar torna a atracar entre nosaltres amb una heroïna com només sap crear-les ella: camuflada amb un nom geològic —el de les roques solitàries enmig del mar— i perfectament intractable, si no fos que caus als seus peus.

FRAGMENT: “Encenc el cigarret i camino en la penombra. M’adono que la vida, quan impacta amb l’enclusa de l’hivern, expulsa alguna cosa que fumeja. Edificis i automòbils i persones, i contenidors i aus i embarcacions, fins i tot les faixes intocables de vegetació. El matí els desvetlla llevant-los l’escalfor, és la seva manera de cridar-los, d’apropiar-se’n, de fer que encaixin amb el nou dia, que s’hi junyeixin amb prou força per fer-lo girar i avançar. Camino i fumo.”

 

  1. CALIBAN I LA BRUIXA - SILVIA FEDERICI 

SINOPSI: A partir d’una profunda investigació històrica, Federici mostra els orígens del món què vivim on la caça de bruixes no ha acabat i en el que podem veure reflectides les violències capitalistes, patriarcals i racistes. Aquesta relació entre model d’explotació, enfortiment del patriarcat i colonialisme va tenir efectes històrics profunds que encara avui no han estat superats.

FRAGMENT: “Sobre la creença en el Dimoni i els canvis en el mode de producció:

Ens hem d’afanyar a declarar que, fins avui, no hi ha respostes segures a aquestes preguntes. Un obstacle important a l’hora de trobar-hi una explicació és el fet que les acusacions contra les bruixes són tan grotesques i increïbles que no es poden comparar amb cap altra motivació o crim. Com s’explica el fet que, durant més de dos segles, a diferents països europeus, centenars de milers de dones fossin jutjades, torturades, cremades de viu en viu o penjades, acusades d’haver-se venut el cos i l’ànima al diable, d’haver-los xuclat la sang, d’haver fet pocions amb la seva carn, i d’haver provocat la mort dels seus veïns…

Un problema afegit és que no tenim el punt de vista de les víctimes, ja que tot el que queda de les seves veus són les confessions redactades pels inquisidors, normalment obtingudes sota tortura… “

 

  1. DESPUÉS DE LO TRANS - ELIZABETH DUVAL

SINOPSI: L’autora parla sobre la qüestió trans des d’un punt de vista científic, sociològic, estètic i filosòfic. Busca el seu significat i en planteja els límits. Què és? Un col·lectiu, un adjectiu, un procés d’assimilació o la via cap a una utopia sense gènere? Amb una crítica implacable i una prosa esmoladíssima, Duval analitza aquestes qüestions i la seva utilitat per tal d’explicar la realitat diversa i incongruent de la qüestió trans.

FRAGMENT: “El lector me preguntará, con razón, por la especifidad de las personas trans; si va más adelantado, me pedirá que defina qué es una persona trans. En el capítulo siguiente daré algunas pistas, que no todas: recorrer todos los círculos posibles alrededor del concepto de lo trans, lector, es el objetivo de este libro.”

 

  1. DONES DE CIÈNCIA - RACHEL IGNOTOFSKY

SINOPSI: Dones de ciència celebra les fites de les dones intrèpides que han preparat el camí per a les pròximes generacions d’enginyeres, biòlogues, matemàtiques, metges, físiques… Un llibre fascinant que posa en relleu les contribucions de cinquanta dones notables als camps de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques, des del món antic fins als nostres dies. 

FRAGMENT: “Res no causa més problemes que una dona amb pantalons. Almenys era l’actitud que imperava als anys trenta, perquè quan la Barbara McClintock anava a la Universitat de Missouri amb pantalons de vestir, ho consideraven tot un escàndol. Per acabar-ho d’adobar, era lluitadora, directa, increïblement llesta i el doble d’espavilada que la majoria dels seus companys masculins. Feia les coses a la seva manera per obtenir els millors resultats possibles, encara que hagués de treballar fins tard amb els seus alumnes. Si considereu que són bones qualitats per una científica teniu raó, però en aquells temps no es consideraven trets positius en una dona. La seva intel·ligència, la confiança que tenia, la seva disposició a saltar-se les regles i, és clar, els pantalons que portava, es consideraven ofensius!”

 

  1. ECONOMIA SOLIDÀRIA I FEMINISTA

SINOPSI: "Economia Solidària i Feminista" està compost per diferents articles escrits per autores diverses que reflexionen sobre la necessitat de construir una economia més solidària, justa i igualitària, que posi en el centre les persones i els seus drets, especialment els de les dones.

Les autores analitzen com l'economia capitalista patriarcal afecta de manera diferencial les dones i com l'economia solidària i feminista pot ser una alternativa real per a la transformació social. Així mateix, es discuteixen temes com la importància de la cura, el treball reproductiu, la cooperació i la sostenibilitat en l'economia solidària i feminista.

"Economia Solidària i Feminista" és una obra imprescindible per a totes aquelles persones que volen conèixer i aprofundir en la intersecció entre l'economia solidària i el feminisme, i per a totes aquelles que busquen construir un món més just i igualitari per a totes les persones.

FRAGMENT: “La necessitat d'incorporar la perspectiva feminista en l'economia solidària és clau per a la construcció d'un model econòmic més just, igualitari i democràtic. Una economia que posi en el centre les persones, que reconegui i valori el treball reproductiu i de cura, que fomenti la cooperació i la sostenibilitat, i que promogui la igualtat de gènere i la diversitat.”

 

  1. EL FEMINISMO ES PARA TODO EL MUNDO - BELL HOOKS

SINOPSI: Aquest llibre de la destacada feminista Bell Hooks és una introducció accessible i inspiradora al feminisme i la lluita per la igualtat de gènere. L'autora explora les diferents dimensions del feminisme i com aquest moviment pot ajudar a totes les persones, independentment del seu gènere, a alliberar-se de les opressions i les injustícies socials.

FRAGMENT: “El feminisme és un moviment per alliberar a les dones del sexisme, l’explotació i l’opressió. El feminisme és per a tothom, no només per a les dones. El feminisme és la lluita per la justícia, la igualtat i la llibertat per a totes les persones.”

 

  1. EL MITO DE LA BELLEZA - NAOMI WOLF

SINOPSI: En aquest llibre, Naomi Wolf analitza el concepte de bellesa femenina i com aquest està lligat a les normes de la societat patriarcal. A través de diferents capítols, l’autora desvetlla els mecanismes de control social que hi ha al voltant de la imatge corporal femenina i proposa una nova forma de concebre la bellesa basada en la llibertat i l'autonomia de les dones.

FRAGMENT: “La belleza no es universal ni inmutable, por mucho que Occidente pretenda que todos los ideales de belleza femenina partan de un único modelo platónico de mujer ideal. Los maoríes admiran una vulva carnosa y los padaung, los pechos caidos. Tampoco es la “belleza” una función del proceso evolutivo: el ideal de belleza cambia a una velocidad mucho mayor que la evolución de las especies. Ni al mismísimo Charles Darwin le convencía demasiado su propio argumento, según el cual la “belleza” era el resultado de una “selección sexual” al margen de la ley de la selección natural. Que las mujeres compitan entre sí a través de la “belleza” es el antítesis de la forma en que la selección natural afecta al resto de los mamíferos. La antropología ha acabado con la idea de que las mujeres deben ser “bellas” para que las elijan como pareja.”

 

  1. EL SOL Y SUS FLORES - RUPI KAUR 

SINOPSI: Un llibre de poemes emocionant i fascinador, profundament femení i feminista. El llibre està estructurat en cinc parts (pansir-se, caure, arrelar, créixer i florir), jugant amb la idea de renaixement després de la caiguda. Comença explorant el trauma, la violació, el desamor, la solitud i segueix amb el procés de superació i d’aprenentatge que et porten a florir amb tota la plenitud. Amb senzillesa i una gran sensibilitat, l’autora parla d’autoestima contraposada a l’autoodi, de la cerca impossible de la bellesa física quan una està acomplexada, del creixement que implica adonar-se que casa teva ets tu mateix, un cant a l’autoacceptació davant els cànons de bellesa imposats i autoimposats. També reflexiona sobre els orígens i la maternitat. Ella és canadenca filla d’immigrants indis, i fa una preciosa reflexió i una profunda valoració sobre el que implica ser mare immigrada, el pes de la cultura ancestral i l’amor incondicional matern. Una reivindicació feminista de la dona en totes les seves facetes. 

FRAGMENT: “Soy la primera mujer de mi estripe con libertad de elección. de forjar mi futuro de la manera que yo quiera. de decir lo que me pasa por la mente cuando lo desee. sin el azote del látigo. hay cientos de primeras veces a las que estoy agradecida. que mi madre y su madre y su madre no tuvieron el provilegio de sentir. qué honor. ser la primera mujer de la familia que consigue saborear sus deseos. no es extraño que esté hambrienta de vida. debo comer por generaciones de estómagos. las abuelas deben estar muriéndose de risa. acurrucadas alrededor de una cocina de barro en el más allá. bebiendo chai con leche hirviendo en vasos. qué brutal debe de ser para ellas ver a una de las suyas vivir con valentía.”

 

  1. EN LAS HORAS BAJAS - LAURA LLARGUÈS

SINOPSI: Aquest llibre de relats de l’escriptora Laura Llarguès explora les emocions i els sentiments més profunds que sorgeixen en les hores més baixes de la vida. A través de les seves històries, l'autora reflexiona sobre la solitud, la pèrdua, l'amor i la mort, oferint una mirada honesta i poètica sobre la condició humana.

FRAGMENT: “El dolor és una porta que obre la consciència i et deixa veure la vida amb altres ulls. Quan patim, ens enfrontem a la fragilitat i la transitorietat de la vida, i això ens fa més conscients del que és realment important.”

 

  1. ESTA ES MI SANGRE - ÉLISE THIÉBAUT

SINOPSI: Aquest llibre de la periodista francesa Élise Thiébaut explora la història, la ciència i les polítiques al voltant de la menstruació. A través d'entrevistes, investigacions i experiències personals, l'autora analitza com la menstruació ha estat objecte de discriminació, estigma i ignorància, i com això afecta la salut i el benestar de les dones.

FRAGMENT: 2La menstruació és una part normal i saludable del cicle de la vida de les dones, i hauria de ser tractada amb respecte i normalitat. Però encara hi ha molts prejudicis i desinformació al voltant d'aquest tema, i això pot tenir conseqüències negatives per a la salut i el benestar de les dones.”

 

  1. EXPLICA-M’HO - KATHARINA VON DER GATHEN

SINOPSI: Aquest llibre per a joves explora de manera clara i senzilla les diferents qüestions relacionades amb la sexualitat, el cos i les emocions. Amb il·lustracions i explicacions fàcils de comprendre, la sexòloga alemanya Katharina von der Gathen ajuda els joves a entendre millor el seu cos i les seves emocions, i a desenvolupar relacions saludables i respectuoses.

FRAGMENT: “La sexualitat és una part natural i saludable de la vida, però també és important respectar els límits i les preferències de cadascú. La comunicació és clau per a una sexualitat sana i satisfactòria.2

 

  1. FOLLEM? - BEL OLID 

SINOPSI: De què (no) parlem quan parlem de sexualitats. Seguir el desig, compartir el plaer. Sembla fàcil, oi? I, tanmateix, vivim sexualitats condicionades per expectatives, pressupòsits i tabús que ens fan complicat escoltar-nos. Follem? explora els camins que ens poden portar a sexualitats més humanes, a relacions més plaents.

FRAGMENT: “Crec que no arribaré a viure al món que voldria: un món en què el sexe biològic i el gènere siguin socialment irrellevants i, per tant, desapareguin l’expressió de gènere (si no hi ha gènere, no cal expressar-lo) i l’orientació sexual (si no hi ha gèneres, no podem etiquetar el nostre desig segons el gènere de qui desitgem). Seria un món en què no caldria sortir de l’armari, perquè no ens hi ficarien quan naixem. Seria un món en què posar-se faldilles o tallar-se els cabells seria una opció estètica, i no una carta de presentació de la identitat davant del món. Seria un món en què viuríem els nostres cossos tal com són, i els podríem celebrar com ens plagués. M’imagino coneixent algú i deixant que flueixi l’atracció. Que preguntar-me què trobaré sota la roba sigui excusa per jugar i descobrir, i no font d’angoixa o de rebuig. Un món en què les idees preconcebudes sobre què ens agrada i què no desapareguin i deixin lloc per explorar i sorprendre’ns.”

 

  1. LA CERDA PUNK. ENSAYOS DESDE UN FEMINISMO GORDO, LÉSBIKO, ANTIKAPITALISTA Y ANTIESPECISTA

SINOPSI: La novel·la narra la història d'una adolescent anomenada Luna que viu en un barri obrer de Buenos Aires als anys 90. Luna, juntament amb les seves amigues, forma part de l'escena punk local i s'enfronta als prejudicis d'una societat masclista i conservadora. A través de la seva veu, s'exploren temes com la identitat, la sexualitat, la violència de gènere i l'amistat en un context polític i social marcat per la repressió i la lluita per la democràcia.

FRAGMENT: “Quiero que quede bien claro, no tengo sobrepeso, soy GORDA y quiero que se me note más de lo que ya se me nota. Soy GORDA porque esta palabra posee una carga y un poder negativo en esta sociedad de mierda y yo no quiero agradarles. Cuando estas cinco letras comiencen a tener una posición neutral, dejaré de llamarme torta, con llamarme feminista. Creo en el flujo de identidades. Identidades estratégicas escogidas de modo tático para enfrentarnos a la guerra cotidiana. Palabras, cuerpos y estéticas como armas.”
 

  1.  LA GUERRA CONTRA LAS MUJERES - RITA LAURA SEGATO 

SINOPSI: Les últimes dècades han estat marcades pel neoliberalisme i les formes de govern autoritàries, de la mateixa manera que han estat marcades per una creixent violència cap a les dones. El capitalisme exuberant, producte d'una modernitat colonial mai superada, es carrega, ara, sobre les noves guerres contra les dones mentre destrueixen, a poc a poc, tant la societat com els seus cossos. D’acord amb l’autora, tan sols amb la revitalització de la comunitat i una repolitització d’allò domèstic podem aturar el feminicidi que avui, encara, segueix en marxa. Ens hi juguem, ni més ni menys, que el futur de la humanitat. 

FRAGMENT: “Tendríamos, todavía, que analizar con detenimiento si consideramos que debería incluirse en la categoría de femi-geno-cidio el crimen de la trata forzada de mujeres, porque incluye, en muchos casos, privación de la libertad, malos tratos, desplazamientos forzados y formas de envenenamiento mediante la inoculación de sustancias químicas que resultan en severo deterioro físico y muerte de sus víctimas.

En suma, sugiero que si la categoría feminicidio, siempre que esté debidamente definida y formulados los subtipos que la componen, puede ser usada dentro del fuero del derecho estatal para englobar todos los crímenes cometidos en la frontera de género, los que ocurren en contextos interpersonales y también aquellos perpetrados por agentes cuyos móviles son de orden personal, es necesario también, por otro lado, llevar la categoría de feminicidio al rango de femi-geno-cidio para incluirla en el fuero internacional que se ocupa d elos crímenes de lesa humanidad y genocidio. Para esto, es necesario considerar aquellos crímenes de naturaleza interpersonal, que no pueden ser personalizados ni en términos de la relación ni de los móviles del perpetrador.”

 

  1. LA MUJER MOLESTA

SINOPSI: Aquest llibre de la filòsofa Rosa Maria Rodríguez Magda aborda les qüestions de gènere i les desigualtats que pateixen les dones en la societat. A través d'una anàlisi crítica de les diferents institucions i pràctiques socials, l'autora convida a les dones a prendre consciència de la seva situació i a lluitar per aconseguir la igualtat.

FRAGMENT: “Les dones són una minoria silenciada i oprimida en la nostra societat. Hem de trencar el silenci i alçar la veu per exigir la igualtat i la justícia.”

 

  1. LENGUAJE INCLUSIVO Y EXCLUSIÓN DE CLASE - BRIGITTE VASALLO

SINOPSI: Aquest llibre navega a través del llenguatge inclusiu, no a partir de les paraules sinó, a partir de tots els mètodes de producció de discursos i de les restriccions que aquests imposen. Vasallo analitza el llenguatge com a forma de treball també, travessada per les conseqüències que deriven de la inflació lingüística, l’empobriment i l’acumulació de capital i, a la producció de noves paraules.  Així, afegeix al debat lingüístic una visió que qüestiona el poder de l’enunciació.

FRAGMENT: “A nivel lingüístico, la cosa parece clara: el género es un accidente gramatical (y me parece hasta irónicamente poética la denominación) como lo es el número, el tiempo, el modo y hasta el caso si se declina. Que haya un accidente gramatical que coincida con el accidente social que es el género es una circunstancia bastante aleatoria y, en todo caso, propicia para generar disrupciones que señalen el malestar. La existencia del género gramatical no es el reflejo directo del sexismo en la sociedad y la cuestión no funciona con tanta literalidad. Lo que sí es un reflejo claro del sexismo es la maldita resistencia a mover y desnormativizar precisamente el género gramatical.”

 

  1. LUNA ROJA - MIRANDA GRAY

SINOPSI: Aquest llibre de la terapeuta menstrual Miranda Gray explora la menstruació des d'una perspectiva espiritual i emocional. L'autora proposa que la menstruació és una font de poder i de creativitat femenina, i que les dones poden utilitzar aquesta energia per a transformar la seva vida i la societat.

FRAGMENT: “La menstruació és una font de poder i de creativitat femenina. Quan les dones honorem la nostra menstruació i ens connectem amb la nostra energia menstrual, podem crear una vida més plena i satisfactòria.”

 

  1. MALA MUJER

 

  1. MAMUT - EVA BALTASAR

SINOPSI: Aquesta novel·la autobiogràfica de la poeta Eva Baltasar explora les qüestions de gènere, la sexualitat i la identitat en el context de la Barcelona contemporània. A través del personatge de l'Eva, l'autora reflexiona sobre les dificultats de ser dona i lesbiana en una societat heteropatriarcal.

FRAGMENT: El dia que m’havia de prenyar complia vint-i-quatre anys i vaig organitzar una festa d’aniversari que, en realitat, era una festa encoberta de la fecundació. Alguns companys de pis m’hi van ajudar. Van trucar a amics i coneguts. Necessitava gent, com més millor. Reunir una multitud, el formiguer on els gestos èpics passen desapercebuts. Volia ser mare soltera, que mai cap pare me’n reclamés la part.

 

  1. MANIFIESTO CONTRASEXUAL - PAUL B. PRECIADO

SINOPSI: "Manifiesto contrasexual" és una obra revolucionària que proposa una crítica radical a les estructures de poder sexual i de gènere de la societat. L'autor, Paul B. Preciado, qüestiona la concepció tradicional del sexe i la sexualitat, i defensa la idea d'una sexualitat lliure i no normativa com a forma de resistència al sistema patriarcal. Amb un llenguatge crític i provocador, l'autor posa en qüestió la separació entre sexe i gènere, i reivindica la diversitat sexual i de gènere com a element fonamental de la llibertat individual i col·lectiva

FRAGMENT: “El género no es una esencia, sino una construcción social, una ficción regulada por una normatividad jurídica y social. Como tal, no hay géneros “naturales” o “biológicos”, sino una pluralidad de géneros que se pueden multiplicar y transformar infinitamente. Desde este punto de vista, la disforia de género no es una patología que necesita ser curada, sino una forma de resistencia al sistema de género normativo.”

 

  1. MICROFÍSICA SEXISTA DEL PODER - NEREA BARJOLA

SINOPSI: "Microfísica sexista del poder" de Nerea Barjola analitza com el sistema patriarcal està present en la vida quotidiana i com s'ha naturalitzat a través de pràctiques i discursos socials que invisibilitzen la violència masclista. L'autora posa de manifest com el sexisme i la violència de gènere són una part inherent de la societat actual i com s'han de desarticular les estructures patriarcals per aconseguir una igualtat real entre homes i dones.

FRAGMENT: “El sexisme no només es manifesta a través de la discriminació directa, sinó que també està incrustat en les estructures socials i les relacions de poder que governen la nostra vida quotidiana. Per desmantellar el sexisme, hem de reconèixer que aquestes estructures i relacions de poder són problemàtiques i treballar per canviar-les.”

 

  1. MONSTRUAS Y CENTAURAS

SINOPSI: "Monstruas y centauras" és una obra de Marta Sanz que explora els conceptes de violència, poder, identitat i feminisme a través de la literatura i l'experiència personal. La narradora reflexiona sobre la seva pròpia vida i les dones que l'han influenciat, des de la seva mare fins a escriptores i activistes feministes.

FRAGMENT: “El idioma del patriarcado me penetra como una flecha, como una estaca, como un cuchillo. Pero ¿cómo liberarse de la lengua que nos nombra? ¿Cómo hacerlo sin desaparecer del todo, sin desintegrarse? La respuesta no es fácil, pero empieza por la toma de conciencia, por el deseo de cambio y por la lucha diaria.”

 

  1. MUJERES, RAZA Y CLASE - ANGELA DAVIS

SINOPSI: Aquest llibre analitza la relació entre les opressions de gènere, raça i classe, i com aquestes opressions són interconnectades i interdependents. Davis destaca la importància de la solidaritat entre les dones per a lluitar contra aquestes opressions i aconseguir la llibertat.

FRAGMENT: “Si les dones són oprimides com a dones, i les persones de color són oprimides com a persones de color, llavors les dones de color són oprimides com a dones de color.”

 

  1. NOMÉS UNA VEGADA - MARTA BUCHACA

SINOPSI: En aquesta obra teatral, una dona jove i independent es troba en una situació límit quan un home que ha conegut per internet la viola. La peça tracta sobre el trauma, el poder de la veu i la lluita per la justícia.

FRAGMENT: “No puc entendre com algú pot fer-me mal només perquè li agradi fer mal. No puc entendre com es pot ser tan poc humà.”

 

  1. OTRAS MANERAS DE USAR LA BOCA - RUPI KAUR 

SINOPSI: Otras maneras de usar la boca parla, de manera contundent i poderosa, de com superar els cops de la vida: l'abús, el desamor, la pèrdua i les idees preconcebudes sobre la feminitat. Sempre impactants, els versos de Kaur omplen de fortalesa al lector, que sent aquestes paraules com a pròpies i la necessitat de transcriure-les i compartir-les.

FRAGMENT:

“el terapeuta coloca

la muñeca delante de ti

es del tamaño de las niñas

que a tus tíos les gustaba tocar

señala dónde estaban sus manos

apuntas con el dedo el lugar que hay

entre sus piernas aquel

donde metió el suyo

como una confesión

cómo te sientes

te sacas el nudo 

de la garganta

con los dientes

y dices bien

en realidad no siento nada

  • sesiones entre semana”

 

  1. PEQUEÑA HISTORIA DEL FEMINISMO

SINOPSI: Aquest llibre proporciona una breu història del moviment feminista des del segle XVIII fins a l'actualitat, destacant les lluites i les victòries aconseguides per les dones en el camí cap a la igualtat.

FRAGMENT: “El feminisme és la lluita per la llibertat i la igualtat de les dones, i aquesta lluita no acaba mai.”

 

  1. PERMAGEL - EVA BALTASAR 

SINOPSI: Permagel és una novel·la de l'escriptora Eva Baltasar publicada l'any 2018. La història està narrada des del punt de vista de la protagonista, una dona que a la seva edat adulta decideix marxar de la ciutat i establir-se en un petit poble del Pirineu. Allà, comença a treballar en una fàbrica de conserves i a conviure amb els veïns del lloc.

A través de la veu de la protagonista, la novel·la explora temes com la solitud, la recerca de la identitat, la relació amb els altres i el pas del temps. La protagonista també reflexiona sobre la seva pròpia vida, la seva sexualitat i el seu passat.

FRAGMENT: “Soc a casa. En realitat és l’habitació de convidats del pis de lloguer de ma germana. L’habitació és senzilla i llisa com una cel·la. Hi ha un matalàs a terra, un penja-roba de plàstic taronja darrere de la porta i un armari dels mals endreços. Mato les hores d’insomni regirant el contingut de l’armari. Roba gastada i tovalloles blanques d’hotel, però també alguns àlbums de fotos de ma germana. Se’m fa estrany veure-la amb amics que no conec. La vida de dues germanes és idèntica fins que una de les dues creix, i llavors sembla que l’altra ho aprofiti per fer coses d’amagat. Sobretot, omplir el buit deixat per la germana coneixent altres persones.”

 

  1. PERSÈPOLIS - MARJANE SATRAPI

SINOPSI: Aquesta novel·la gràfica narra la vida de la pròpia Satrapi, des de la seva infància fins a l'edat adulta, a través dels canvis polítics i socials que han tingut lloc a l'Iran. La història destaca la força de la dona per a superar les adversitats i les opressions del règim iranià.

FRAGMENT: “Vaig decidir no ser mai més una víctima. Vaig decidir que havia de convertir-me en un testimoni.”

 

  1. PODEM ABOLIR LES PRESONS? - ANGELA DAVIS

SINOPSI: En el llibre "Podem abolir les presons?" l'autora Angela Davis qüestiona la necessitat i efectivitat del sistema penitenciari, analitzant els seus orígens històrics i les seves conseqüències socials. L'autora argumenta que les presons no resolen els problemes socials ni la delinqüència, sinó que més aviat són una forma de perpetuar la violència i la discriminació cap a les persones més vulnerables de la societat.

FRAGMENT: “Si volem abolir les presons, hem de canviar la nostra forma de pensar sobre els càstigs. Hem de deixar de pensar que castigar és la única manera de respondre al crim. Hem de deixar de creure que la solució és enviar els delinqüents a presó per molt de temps. Hem de començar a imaginar noves formes de justícia i reparació que no impliquin la violència institucional.”

 

  1. ROJO - SANDRA WATERME, MARTA I REGO

SINOPSI: obra de poesia contemporània publicada l'any 2017. A través de la seva poesia, les autores parlen i reflexionen sobre la dona, el seu cos i la seva relació amb la societat. El llibre està dividit en tres parts, cadascuna amb una temàtica diferent: el cos, la memòria i la història, i la lluita feminista.

FRAGMENT: 

“Se'm va dir que tancar els genolls era de senyoretes,

que em paririen unes cames depilades,

blanques i suaus com a plomes,

que no es van aixecar per la nit per anar al lavabo,

que les paraules dolces eren millors que les ferides,

que no deia paraules brutes,

que no em vestia com un camió,

que no em maquillava com un pallasso,

que no bevia whisky,

que no fumava cigarrets,

que no anava a bars de dones,

que no somiés amb dones.

Se'm va dir que ser una dama era un gran honor.”

 

  1. SEMPRE HAN PARLAT PER NOSALTRES - NAJAT EL HACHMI  

SINOPSI: "Sempre han parlat per nosaltres" de Najat El Hachmi és una obra autobiogràfica on l'autora relata la seva experiència com a filla d'immigrants marroquins a Catalunya, i com ha hagut de lluitar per trobar la seva pròpia veu i identitat enmig d'una societat que sovint la marginalitza. A través de les seves memòries, El Hachmi aborda temes com la identitat cultural, la discriminació, la lluita per la igualtat de gènere i la cerca de la pròpia veu en una societat que sovint no escolta les veus de les dones immigrants.

FRAGMENT: “Encara ara quan he d’escriure per donar la meva opinió sobre temes vinculats al meu origen, a la meva condició de filla de família musulmana marroquina, encara em tremola la mà, teclejo amb por de ser castigada, de nou, per trencar el silenci que m’han imposat des de petita. Pot semblar estrany perquè fa anys que abordo aquestes qüestions, des de l’entorn segur de la ficció o bé a través de xerrades, entrevistes, articles d’opinió o converses privades. Molta gent m’ha dit que soc molt valenta de fer-ho, però això no vol dir que no tingui por, que no tingués por per la primera vegada que vaig escriure sobre el que no es podia explicar i cada cop que torno a la violència, l’opressió i la injustícia en què hem crescut jo i les dones que més m’ha estimat. No parlo d’aquests temes per ser valenta, ho faig per sobreviure.”

 

  1. SEXO ES UNA PALABRA DIVERTIDA - C. SMYTH, F. SILVERBERG

SINOPSI: Sexe és una paraula divertida és un llibre informatiu per a joves que parla sobre sexualitat i relacions. Escrit per Cory Silverberg i Fiona Smyth. L’obra presenta informació sobre els diferents tipus de relacions sexuals, l'anticoncepció, el sexe segur, les identitats i les orientacions sexuals, entre altres temes.

FRAGMENT: “Ser sexualment activa no vol dir que hagis de fer res que no vulguis, que hagis de fer-ho amb algú que no t'agrada o que hagis de fer-ho d'una manera que no et resulti còmoda. Tu decideixes què vols fer i amb qui ho vols fer. La clau per a gaudir del sexe és sentir-te segura i còmoda amb les teves decisions i comunicar-ho obertament amb la teva parella o parelles.”

 

  1. SONIDOS DE ALGODÓN - LAURA BUSOM

SINOPSI: A Sonidos de algodón, Laura Busom ens presenta una obra poètica que es mou entre la llum i la foscor, la lluita interior i l'afirmació de si mateixa. A través de les seves pàgines, l'autora explora temes com la identitat, l'amor, la pèrdua i la superació dels obstacles. Les seves paraules són d'una gran bellesa i profunditat, i ens conviden a endinsar-nos en els recòndits del nostre propi ésser.

FRAGMENT: “De repente todo el mundo me mira. Soy el centro del mundo. El otro mundo. No el que todos conocen, sino ese otro que se encuentra justo detrás del velo, ese mundo lleno de melodías, de sonidos. Un mundo en el que todo es música. Un mundo en el que nadie te ve a ti, sino que te escucha.”

 

  1. STONE, BUTCH, BLUES - LESLIE FEINBERG

SINOPSI: Stone Butch Blues, de Leslie Feinberg, és una novel·la sobre l'experiència d'una dona butch durant els anys 60 i 70 als Estats Units. Ambientada en un context d'activisme i lluita per els drets de la comunitat LGTBIQ+, la novel·la explora temes com la identitat de gènere, la masculinitat i la femininitat, l'amor i la sexualitat, així com les dificultats i discriminacions que enfronten les persones queer en una societat heteronormativa. Stone Butch Blues és una obra fonamental de la literatura LGTBIQ+ i una crida a la resistència i la lluita per la igualtat i la justícia.

FRAGMENT: “Cutch, els patis de les presons i les revoltes -tots ells m'havien mostrat la lluita de la gent que volia la llibertat. La lluita que havia de continuar després que la pobresa i l'opressió fossin abolides, perquè les arrels més profundes de la discriminació són la divisió entre els que tenen i els que no tenen, i la opressió de les dones.”

 

  1. TEORIA KING KONG - VIRGINIE DESPENTES 

SINOPSI: En aquest llibre, la escriptora i activista feminista Virginie Despentes reflexiona sobre la violència masclista i com aquesta es perpetua a través de la cultura i la societat. A través de la seva pròpia experiència i de l'anàlisi de diferents obres culturals, Despentes proposa una crítica radical al sistema patriarcal i a la cultura de la violació.

FRAGMENT: “Escric d’entre les lletges, per a les lletges, les velles, les camioneres, les frígides, les mal follades, les infollables, les histèriques, les tarades, per a totes les excloses del gran mercat de la tia bona. I començo per aquí perquè quedi clar: no em canviaria per ningú, perquè se la Virginie Despentes em sembla que és més interessant que cap altra ocupació.”

 

  1. TODOS DEBERÍAMOS SER FEMINISTAS - CHIMAMANDA NGOZI ADICHIE

SINOPSI: En aquesta obra, Chimamanda Ngozi Adichie argumenta la importància del feminisme en la lluita per la igualtat de gènere i fa una crida per a la participació de totes les persones en aquesta causa. A través d'anècdotes personals i d'observacions de la societat nigeriana, l'autora ens convida a reflexionar sobre les idees preconcebudes que tenim sobre el gènere i com això afecta a les nostres vides i les de les persones que ens envolten.

FRAGMENT: “i hacemos algo una y otra vez, acaba siendo normal. Si solo los chicos llegan a ser delegados de la clase, al final llegará el momento en que pensemos, aunque sea de forma inconsciente, que el delegado de la clase tiene que ser un chico. Si solo vemos a hombres presidiendo empresas, empezará a parecernos “natural” que solo haya hombres presidentes de empresas.”

 

  1. TRANSITEM - IAN BERMÚDEZ, LUCIA DE PALAU

SINOPSI: En aquest llibre, Lucia de Palau i Ian Bermúdez recullen les vivències de diferents persones trans i les seves lluites per aconseguir els seus drets i visibilitat en la societat. A través de les seves històries, s'explora la transsexualitat com a realitat diversa i no normativa, i es mostra la necessitat de lluitar per a la inclusió de totes les persones trans.

FRAGMENT: “El moviment trans no demana cap privilegi, sinó el dret a ser tractat amb la dignitat que totes les persones mereixen. Demana que se'ls deixi viure i treballar sense patir discriminació. Demana que se'ls escolti sense jutjar-los, perquè el que expliquen és vertader i necessari per a l'evolució de la societat. El que demanen és un futur on la identitat i el gènere no determinin el tracte que reben les persones.”

 

  1. UN APARTAMENT EN URANO - PAUL B. PRECIADO

SINOPSI: En aquesta obra, Paul B. Preciado narra la seva transició de gènere i la seva experiència com a persona trans en la societat. A través del seu relat, explora les lluites i els obstacles que han de superar les persones trans per aconseguir la seva identitat i la seva acceptació. També posa en qüestió la normativitat de la sexualitat i el gènere, i la necessitat de desafiar-la.

FRAGMENT: “El género es la gramática de lo que Foucault llamó la sexualidad: el conjunto de normas y reglas que permiten la asignación de una identidad de género y una orientación sexual a cada cuerpo viviente. Si la sexualidad es una gramática, el género es su sintaxis, la forma en que se estructura y organiza el lenguaje de la sexualidad. El género es el soporte somático, psicológico y social de la sexualidad, pero también lo es de la producción y reproducción de las relaciones sociales de poder en su conjunto. Por eso, no podemos entender las relaciones de género sin entender cómo operan las relaciones de poder y cómo se organizan las prácticas de resistencia y subversión que las combaten.”

42.  CAROL - PATRICIA HIGHSMITH

SINOPSI: Carol és una història d’amor entre dues dones. Una jove escenògrofa que treballa en un gran magatzem de joguines i, l’altra, una dona elegant i adinerada que li comprarà una nina per la seva filla. És des d’aquí que estableixen una relació en que la més joves decobrir, a poc a poc la seva atracció per l’altra i, l’altra, la Carol, l’acompanyarà en el procés. És una obra determinant pel seu moment. Va mostrar un altre possible final a una història de lesbianes: un final bonic, cosa que mai s’ensenyava. Highsmith va tenir el valor de ser de les úniques que no va condemnar moralment les relacions homosexuals sinó que les va reivindicar i visibilitzar des d’un relat tendre i colpidor. 

FRAGMENT: “Sintió el impulso de contarle a Dannie todo lo demás, de hablarle del cuadro que había en la biblioteca y en el colegio. Y de que Carol no era un cuadro, sino una mujer con una hija y un marido, con pecas en las manos y cierto hábito de soltar palabrotas, de ponerse melancólica en momentos inesperados, y una mala costumbre de abandonarse a sus debilidades” 

 

43.   ELS DESPERFECTES - IRENE PUJADES

SINOPSI: Els desperfectes s’endú el Premi Documenta l’any 2020. És un recull de vint-i-un contes grollers, divertits i retorçats que ens fan pensar en els de Pere Calders. Els desperfectes configura un conjunt irreverent i incòmode de relats que exploren, des d’una forma àgil i engrescadora, les calamitats que ens ofereix la vida.

FRAGMENT:  “No soc mai on voldria ser, que és lluny d’aquí, amb un altre nom i amb una altra vida, diu una que tot just entra a la sala. Alço els ulls, miro les altres, la miro a ella i li dic: Doncs espavila’t. Encara falten cinc minuts per a les vuit. Ja en parlarem quan toqui. Llavors veig l’altra, una cara nova. Tu, passa, passa; és el primer cop que vens, oi? Amb prou feines estem col·locant les cadires. En forma de cercle… Així, exacte. És per parlar millor però al final tant li fa, perquè totes acabem tirades per terra. No ets de seure a terra? Ja en parlarem després. Seu aquí, vols un trago? Ja t’has apuntat a secretaria? No saben què fem. Crec que es pensen que tenim un club de lectura.”

Altres Serveis Juvenils

  • Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils de Barcelona (CRAJ)

  • Centre d'Assessorament Acadèmic per a Joves (CAAJ)

  • Centre per a Famílies amb Adolescents

  • Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD)

  • Programa d’atenció a joves (SAH Joves)

    Programa d’atenció a joves (SAH Joves)