El 25 de novembre va ser la data triada per l'assemblea de les Nacions Unides el 1999 per visibilitzar la violència (les violències) contra les dones: la violència masclista. Des de llavors cada 25 de novembre celebrem el Dia Internacional per a l'eliminació de la Violència contra les Dones en memòria a les germanes Mirabal, assassinades pel règim dictatorial de Trujillo a República Dominicana als anys 60.
Des del SAIF (Servei per Adolescents i Famílies) també volem visibilitzar aquest dia, i donar llum a totes les formes de violència, les visibles i les invisibles, les explícites i les subtils, aquelles que es veuen de lluny i també les que passen desapercebudes en la quotidianitat.
Com a professionals que acompanyem a famílies i joves, sabem que la Família com a Institució és un dels espais on la violència masclista ha quedat impune durant molts anys. Les lleis no van posar la mirada en les violències a la dona (també dins de la llar) fins a inicis dels anys 2000, però, també sabem, que encara queda molta feina a fer, tenir una llei ens ajuda, però no canvia les coses de cop, és per això que totes i cadascuna de nosaltres (com a professionals i com a humanes) hem de poder ser persones transformadores de realitats. Volem un món lliure de violències masclistes i això és responsabilitat de tots i totes.
I com en moltes ocasions l'art és un reflex de la societat, us volem oferir un recull d'algunes propostes artístiques que tracten les violències cap a la dona:
- Una cançó: La Puerta violeta, de Rozalén.
- Dos llibres: "El lunes nos querrán", de Najat El Hachmi, i "Como vaya yo y lo encuentre. Feminismo andaluz y otras Prendas que tú no veías", de Mar Gallego.
- Una pel•lícula: Te doy mis ojos, de Icíar Bollaín.
- Una sèrie: The maid (La assistenta).