Bloc del Centre per a Famílies amb Adolescents

L’equip del Centre per a famílies, estem a tocar de les merescudes vacances!
Estem a tocar la fi del curs escolar, l'entrada de l'estiu i l'arribada de les merescudes vacances! És ben sabut que de vegades aquesta època pot anar acompanyada d'alguns canvis i ajustaments que s'han de transitar.
El 15 de maig es celebra el Dia Internacional de les Famílies. L’origen de la celebració d’aquest dia es remunta al 1993, quan l’Assemblea General de les Nacions Unides ho va proclamar per crear consciència sobre el paper fonamental de les famílies en l’educació dels fills/es i poder reflexionar sobre la importància del benestar familiar.
Algunes famílies ens han demanat consell sobre llibres que els puguin ser útils per educar als seus fills/es adolescents. Potser, alguns d'aquests llibres recomanats, us poden incomodar, doncs impliquen que heu de fer canvis en vosaltres mateixos, per poder educar encara millor els/les vostres fills/es. O potser no, doncs ja veureu, que en general ho feu prou bé...
Aquest 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, des del Centre per a Famílies amb Adolescents ens sumem a la campanya engegada des de l’Ajuntament de Barcelona “Trenquem el sostre de vidre, perquè les nenes d’avui siguin les caps de demà”.
Avui en dia, en l’imaginari social del que és una família, comptem amb una àmplia diversitat i pluralitat. Les grans ciutats, com Barcelona, solen ser espais relacionals on es fa més evident i on s’ha lluitat molt per viure amb més naturalitat i respecte les noves modalitats familiars, ja sigui per orientació sexual, multiculturalitat, o trencament dels estàndards socials des de diversos àmbits.
S'apropa Nadal i dies de festivitat. Desembre es converteix per moltes famílies en un esprint final, una cursa de compres i regals, un correcuita de llums i soroll... A més són dates en què ens poden neguitejar les trobades familiars que es donaran, les pèrdues, els records, la salut dels més grans, etc. És un mes que ens porta a revisar com ha estat aquest any, veure si ha estat com hem volgut o no, i a plantejar-nos nous propòsits de cara a l'any vinent.
25N i l'Acompanyament Familiar en l’Eliminació de la Violència envers les Dones En commemoració del 25 de novembre, el dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, trobem important reflexionar sobre la gran presència, encara avui dia, de la violència masclista a la nostra societat. Tal com podem veure a la darrera Enquesta sobre les violències masclistes a Catalunya (2021) aquestes suposen un problema estructural que afecten intergeneracionalment tant a adults com a joves.
S’acaben les vacances i l’estiu, inicia el nou curs escolar i toca la tornada a la rutina. Sembla que amb aquesta tornada s’hagin de deixar enrere la calma i la tranquil·litat associades a les vacances. Però, és possible mantenir-les al nostre dia a dia? Podem trobar un equilibri entre la tornada al curs escolar, la feina i els espais propis, de descans i de cura?
En la nostra feina, on cada dia acompanyem persones amb vivències pròpies i úniques, trobem necessari anar qüestionant-nos i anar tenint una imatge més clara del context on vivim, per tal de reconèixer quina és l’estructura des d'on treballem i quines són les contradiccions que es viuen des d’aquí. Això ens permet observar la roda de privilegis des d'on ens movem, que incorpora visions moltes vegades racistes, classistes, capacitistes i, en general, des d'una visió de privilegi que s'allunya de les vivències de la població que acompanyem.