25N i l'Acompanyament Familiar en l’Eliminació de la Violència envers les Dones
En commemoració del 25 de novembre, el dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, trobem important reflexionar sobre la gran presència, encara avui dia, de la violència masclista a la nostra societat. Tal com podem veure a la darrera Enquesta sobre les violències masclistes a Catalunya (2021) aquestes suposen un problema estructural que afecten intergeneracionalment tant a adults com a joves. Cal destacar el fet que el 79,3% de les dones han patit violència masclista i el 82,7% de les joves han patit, almenys, una situació de violència sexual.
Les violències sexuals continuen tenint una prevalença molt alta entre les joves, sent aquesta una de les expressions més extremes de la violència de gènere. Aquestes situacions, sovint amagades o menystingudes per l’estigma que comporten, i requereixen d'una atenció especialitzada i sensible. És per això que aprofitem per recordar els recursos d’acompanyament existents i la tasca que es fa des de les dues unitats especialitzades d’hospitals públics de la ciutat de Barcelona en aquest àmbit:
- Hospital de la Vall d’Hebron - Equip EMMA: És l’equip de referència en l’àmbit de Barcelona ciutat en el tractament de casos de violència en infants i adolescents menors de 16 anys i famílies cuidadores.
- Hospital Clínic - Servei d’Urgències: Servei d’atenció urgent a la salut a les dones i homes a partir de 16 anys que han patit violència sexual i són residents a la ciutat de Barcelona.
Volem també recordar que la lluita contra la violència de gènere és una responsabilitat col·lectiva i que des de casa es pot començar a ser exemples del canvi. El paper de les famílies i els adults en aquest sentit serà molt important, entenent que esdevenir referents positius en què es puguin emmirallar, serà fonamental per tal de possibilitar models de conducta i relació més respectuosos i igualitaris.
Creiem que per tal que això sigui possible, és clau l’existència d’espais segurs per a famílies on es pugui parlar obertament sobre aquests temes, alhora que proporcionar eines d’acompanyament i preventives. En aquest sentit, podem dir que la responsabilitat afectiva i el consentiment són dos pilars fonamentals en la prevenció de la violència masclista. Educar els joves sobre aquests temes no només els capacita per a establir relacions saludables, sinó que també promou el respecte i la igualtat. És vital que com a societat i adults referents reconeguem i reforcem aquestes nocions des de les primeres etapes de vida, trencant amb estereotips que perpetuen la desigualtat cap a les dones.
És per això que des del Centre per a Famílies amb Adolescents proposem activitats i accions que conviden a la reflexió de manera transversal al voltant d’aquest aspecte, treballant des de la prevenció i oferint recursos d’acompanyament en propostes tant grupals com d’atenció individualitzada. Aprofitem per convidar-vos a l’activitat de “Sexoafectivitat i adolescència”, en què es vol obrir un espai segur de diàleg i reflexió, incorporant les veus no només de les famílies, sinó també dels i les joves. L’activitat es realitzarà el proper dimarts 28 de novembre al Centre per a Famílies amb Adolescents a les 17:30h. Us hi esperem!
Acabem recordant que cadascuna de nosaltres pot contribuir a construir una nova realitat, apropant-nos a un futur lliure de violències masclistes. Des del Centre per a Famílies ens comprometem a seguir treballant en aquesta línia, avançant cap a una societat més justa, igualitària i respectuosa.