Us donem la benviguda de nou!
Des del SAIF tornem a estar presents per a famílies i adolescents en aquest nou curs que engega. Us desitgem una bona tornada tot i que ens adonem com a professionals, però sobretot com a persones, mares, pares, tiets i tietes que aquest nou curs arriba ple d’incerteses.
Són diverses les preguntes que ens venen al cap quan reflexionem sobre què passarà amb el curs educatiu que comença ara pels nostres fills i filles: quant de temps podrà garantir-se l’educació presencial? Seran suficients les mesures higièniques i sanitàries que s’han pres? Si tornem a la virtualitat de les aules serà igual que durant l’època de confinament? Què passarà si es troba un positiu de Covid a la meva classe?
Aquests i molts més interrogants van sorgint, i no és tan simple donar-li resposta, perquè de fet, no hi ha res completament clar i segur. És just el repte de l’any: aprendre a navegar en la incertesa.
Vista la situació que estem vivint, llavors, no veiem tan prioritari donar respostes, perquè la veritat és que n’hi ha poques i perquè tampoc és el que ens toca. En canvi, trobem important aprofitar aquest espai de retrobament virtual amb vosaltres per recordar-nos entre totes de:
1.Donar espai a les emocions que puguin sorgir i aprofitar-les com l'oportunitat de compartir amb la família com estem vivint aquest moment. Com diu en Jaume Funes, hi ha la necessitat d’augmentar la capacitat col·lectiva, de posar l’oïda a tot, millorar les mirades i observar de manera significativa tot el que vagi succeint.
2. Reconèixer que, tot i l’obligada distància social, som éssers que necessitem contacte social i que això també es manifesta a través del físic, de l'apropament, del contacte... i, per tant, cal donar-nos aquest espai, en particular dintre del nostre cercle de proximitat.
3. Parlem obertament i clarament de la situació que s’està vivint a nivell nacional i global, de les raons per les que s'estan adoptant aquestes mesures, de la responsabilitat que cadascú/na de nosaltres té. Trobem espais de diàleg per anar explicant el que està passant i per a que puguin sortir les preguntes, els dubtes i compartir-los.
4. Es tracta d’un moment de transitorietat, que acabarà en un moment determinat. El què s'està fent és per una raó i, poc a poc, les coses aniran canviant. La psiquiatra Marian Rojas, en el llibre "Tot sortirà bé" d’en Francesc Miralles, parla de la necessitat de veure aquesta època no com un pou amb un final fosc, si no com un túnel, el qual al final té llum i una sortida. Ens agrada aquesta imatge i la compartim amb vosaltres per tenir consciència de que, tot i la dificultat que puguem trobar en el present, és important seguir buscant espais, recolzament i recursos (interns o externs), així com l’ajuda que ens apropa més a la sortida.
5. És recomanable donar-nos espais per desconnectar de la tecnologia i de la sobreinformació que rebem constantment. Això ens permet connectar amb nosaltres mateixes/os, les persones properes, de trobar espais compartits per gaudir, relacionar-nos… Contactar amb les pròpies necessitats ens podrà ajudar a entendre de forma més sincera i real com se senten les altres que estan al nostre voltant i, al mateix temps, de poder compartir-les i transmetre com estem.
I finalment, aprofitem aquesta situació tan excepcional per aprendre a deixar anar la necessitat de control i viure de forma més present l’aquí i l’ara.