Bullying: una mirada des de la perspectiva emocional

Quan parlem de bullying a tots ens ve al cap que és, com a mínim, una situació injusta per qui la rep, ens vénen imatges d’una víctima i un o una agressor/a.  També sabem que pot haver-hi un grup que pot presenciar aquests moments desagradables... Però com ho viuen emocionalment cada una de les parts? Tots podem ser partícips (des del moment que hi ha indiferència, que es silencia, o bé s’amaga de compartir experiències)  i tots hi tenim molt a dir. En general, hi ha una manca de consciència emocional de les parts involucrades.

Aquest de fet és un dels punts clau sobre el que ens va fer reflexionar el formador i pedagog Carles Porrini (Associació SEER), durant els dos tallers per a famílies que es van dur a terme al Centre. Tant des del Centre per a Famílies amb Adolescents com des de l’associació SEER creiem imprescindible treballar per a la prevenció en primer lloc, per la detecció eficient i per una adequada intervenció. D’aquí sorgeix la necessitat de sensibilitzar-nos prenent més consciència en activitats de prevenció com la que hem dut a terme amb pares i mares.

La percepció general dels participants sobre el taller ha estat molt bona! Els pares i mares comentaven la possibilitat d’ampliar el nombre de sessions del taller. El que les famílies van expressar quan els vam preguntar  què s’emportaven va ser: “més claredat”, “més fortalesa”, “demanar ajuda de professionals”, “cadascú que es quedi amb la motxilla que li pertoca”, “més tranquil·litat”. Un dels participants va expressar: “Dono les gràcies perquè m’ha ajudat a canviar coses de mi mateix que no tenia present”. Només per petits canvis com aquest, ja val la pena aquest tipus d’accions preventives.”