Aquest tercer trimestre, al Centre per a Famílies amb Adolescents, hem realitzat el Cicle de xerrades: Diversió o addicció? Acompanyats de professionals que ens han parlat de substàncies, pantalles i altres socioaddiccions. Aquests són temes que ens qüestionem, ens generen incerteses i dubtes i ens preocupa com podem parlar-ne amb els nostres fills/es adolescents.
A inicis de maig en Jordi Bernabeu va fer la introducció al cicle amb la ponència, Adolescència i conductes addictives, per analitzar el panorama actual, trencar mites en relació a l’adolescència i les addiccions i aportar pautes per a la detecció i prevenció de consums.
De la mà de la Silvia Basas, d’Energy Control, vam aprofundir més sobre com abordar el tema de les drogues des d’una perspectiva global d’educació i com transmetre valors, normes, principis i capacitat crítica per a què els propis adolescents prenguin les seves decisions. Continuant amb el tema de drogues i l’educació l’Enric Pelaez, de PDS, ens va proporcionar eines de comunicació per promoure la salut dels fills/es adolescents. Vam conèixer les funcions educatives de la família i com poder comunicar-nos per afavorir una relació positiva i de confiança entre els membres de la família.
Quanta estona poden passar amb el mòbil, a quina edat els hi comprem o quins són els riscos de les pantalles són temes dels que ens va parlar la Sònia Rubio de EdPac. A més a més de reflexionar sobre pautes i límits educatius en aquests aspectes que ens preocupen. A finals de maig, en Jordi Bernabeu va repetir el seu pas pel Centre per a Famílies amb Adolescents per centrar la seva xerrada en quins són els usos digitals dels adolescents en comparació als dels adults i aspectes relacionats amb la prevenció de riscos i pautes d’ús de les xarxes socials.
Per tancar el cicle “Diversió o addicció?” vam convidar a la Laura Merino d’AIS (Atenció i Investigació de Socioaddiccions) per donar cabuda a aspectes relacionats amb els grups de manipulació psicològica, bandes juvenils violentes i altres socioaddiccions. Vam poder aprofundir sobre què són, com i quan actuen i com poder detectar i intervenir quan afecten als nostres adolescents.
Des d’aquí volem agrair la participació a les entitats i persones que han col·laborat amb nosaltres per a la realització d’aquest cicle i a totes les famílies participants que no deixen d’interessar-se i ens encomanen d’il·lusió per seguir acompanyant-los en la seva funció de pares i mares de fills/es adolescents.