FEM CAMÍ AL CAMINAR. I HO FEM JUNTES.

En la nostra feina, on cada dia acompanyem persones amb vivències pròpies i úniques, trobem necessari anar qüestionant-nos i anar tenint una imatge més clara del context on vivim, per tal de reconèixer quina és l’estructura des d'on treballem i quines són les contradiccions que es viuen des d’aquí. 

Això ens permet observar la roda de privilegis des d'on ens movem, que incorpora visions moltes vegades racistes, classistes, capacitistes i, en general, des d'una visió de privilegi que s'allunya de les vivències de la població que acompanyem.

Trobem molt important desenvolupar una actitud crítica que ens permeti posar-nos en dubte quan cal, per trobar formes d’acompanyar que ens permetin créixer a totes i acompanyar amb la consciència de les nostres limitacions, per tal de poder-nos obrir al que no coneixem des de la curiositat. 

És només aquesta porositat la que ens pot permetre moure’ns conscientment dins un món on hi ha sempre més moviment i on ens trobem amb sempre més freqüència amb vivències diverses.

Quan tenim la capacitat d’afinar tots els nostres sentits assumint les nostres limitacions i la nostra ignorància, ens podem tornar poroses, anar més enllà de la identificació i estar disposades a salpicar-nos i aprendre de l’altre. D’aquesta manera podem reconèixer la flexibilitat i la vulnerabilitat de les nostres identitats, que en realitat estan en un canvi constant.

Per tots aquests motius hem trobat necessari emprendre un camí de formació sobre interculturalitat i interseccionalitat en la pràctica professional. 

En aquest camí ens acompanya l’Associació Retorna, entitat que treballa per a la promoció de la salut psicoemocional en l'àmbit públic i comunitari gràcies a la creació, implementació i validació de nous projectes i models d'intervenció que contribueixin a la millora de la salut mental persones amb alt risc de vulnerabilitat.

És un plaer tenir la possibilitat de compartir, com a equip de professionals i, abans de tot, persones, per anar creixent juntes amb més consciència, amb l'objectiu d'incidir per crear pràctiques més amables i sostenibles.