Relacions, famílies diverses i adolescència

Relacions, famílies diverses i adolescència

Avui en dia, en l’imaginari social del que és una família, comptem amb una àmplia diversitat i pluralitat. Les grans ciutats, com Barcelona, solen ser espais relacionals on es fa més evident i on s’ha lluitat molt per viure amb més naturalitat i respecte les noves modalitats familiars, ja sigui per orientació sexual, multiculturalitat, o trencament dels estàndards socials des de diversos àmbits.

El canvi de valors i actituds, el procés de secularització viscut a nivell social i cultural, així com els canvis generacionals, són factors que han incidit, entre d’altres, en el fet de que les persones joves estiguin integrant aquesta pluralitat amb molta més naturalitat generació rere generació, possibilitant així que la concepció de família hagi canviat. Els aprenentatges que anem fent, fruit d’una obertura i canvi de valors, permeten una major coneixença d’altres models gràcies a noves mirades, altres comprensions; en aquest aspecte es segueix evolucionant i creixent com a societat, tot i que costi de veure i d’entendre-ho la majoria de vegades o per a una part important de la població.

Així doncs, avui en dia podem parlar de famílies en plural i no de família en singular. En aquesta línia, es poden considerar famílies: des d’una sola persona, que ha decidit viure la ma/paternitat, com famílies amb persones del mateix sexe, famílies racialitzades per un o bé pels dos referents així com famílies no monògames, entre d’altres. En qualsevol d’aquests casos, també cal parlar de diversitat de famílies quant a fills i filles concebudes de manera més tradicional, com a través de la fecundació assistida, així com de l’adopció o l’acollida tant familiar com d’infants que formen part del sistema de protecció. Tot i així, encara el gran gruix de tipus de família el trobem en les nuclears amb un 82’8% (al 2018), seguit de les monomarentals el 15’6% (2018), i l’1’5% en altres tipus de circumstàncies, segons l’informe de Models de família en evolució a Espanya de l’OCDE 2022.

En qualsevol dels casos, l’acceptació i la vivència que els i les més joves tinguin en relació a aquests nous tipus de família, dependrà de les creences que les persones adultes de referència els aportem en el dia a dia a través dels nostres valors i de l’acompanyament que es fa en relació a aquests canvis. En aquest viatge de la transició de l'adolescència a la vida adulta, hi ha alguns aspectes clau, que uneix a totes les famílies en relació a l’educació de les persones joves indistintament de la seva singularitat. Estem parlant de la comunicació, dels valors a transmetre, dels espais compartits de creixement, així com de la mirada que es posa al desenvolupament individual dels fills/es, etc. És per això que trobem pertinent compartir alguns tips que poden ajudar en l’acompanyament d’aquesta etapa vital, en relació també a possibilitar i fomentar l’obertura a nous models relacionals i socials que siguin més alliberadors per les noves generacions:

- Fomentar una mirada natural i curiosa sobre aquells aspectes, en que denoten interès i motivació.

- Afavorir espais d’escolta en les seves respostes i propostes que puguin fer (si en fan).

- Adequar els tempos de les converses a la seva edat i maduració.

- Incorporar la diversitat cultural explicant als vostres fills/es sobre altres cultures i la seva riquesa, fomentant una apreciació més àmplia del món que els envolta.

- Animar els vostres fills/es a posar-se en el lloc de l'altre i a comprendre les diferents perspectives que poden trobar al seu camí. Necessiten del vostre exemple per modelar-vos i entendre com ser empàtics, no només de paraules o a través de les vostres explicacions.

- Fomentar la resiliència per ajudar als i les adolescents a afrontar els reptes amb força i determinació és un regal que els durarà tota la vida.

- Encoratjar els vostres fills/es a explorar les seves passions. La identitat es consolida quan es permet als joves explorar allò pel qual poden tenir curiositat, interès, encara que vagi en detriment del que ens agradaria que anessin i visquessin.

- Naturalitzar les converses sobre sexualitat i el món de les relacions. Oferiu informació precisa i doneu respostes amb naturalitat a les seves preguntes, fomentant una relació oberta i sense judicis.

- Fer front a les situacions o algunes adversitats quotidianes, amb una actitud oberta i respectuosa en la mesura del possible, construirà relacions fortes, des de la confiança i saludables.

Us animem a provar algun d’aquests aspectes, a desafiar les expectatives i a viure aquesta etapa amb coratge, autenticitat i amor. I si necessiteu suport, o teniu dubtes, ens podeu fer un  truc i en parlem! Ens podreu trobar al 932563560 i a saif@bcn.cat.