SANT JORDI: ACOMPANYANT ADOLESCENTS
Algunes famílies ens han demanat consell sobre llibres que els puguin ser útils per educar als seus fills/es adolescents. Potser, alguns d'aquests llibres recomanats, us poden incomodar, doncs impliquen que heu de fer canvis en vosaltres mateixos, per poder educar encara millor els/les vostres fills/es. O potser no, doncs ja veureu, que en general ho feu prou bé...
El nostre "TOP FIVE" serien:
A. Viure amb un adolescent, de Sònia Cervantes, 2013. Barcelona: Angle Editorial.
Al primer capítol ja ens dona unes pautes-guia per millorar la nostra relació: "la doble A"; és a dir afecte (no sobreprotecció) i autoritat (que no autoritarisme). Això ho fa amb exemples pràctics, i amb un llenguatge senzill i precís. Als altres capítols fa el mateix amb "l'art de comunicar-se", "el valor de l'esforç", "aquesta casa no és un hotel", "no sense el meu whatsapp", "sexe, drogues... ". L'objectiu que marca l'autora és tenir fills/es autònoms, segurs de si mateixos/es, que regulin les seves emocions, prenguin decisions i tinguin eines per afrontar l'adversitat.
B. Cómo hablar para que los adolescentes le escuchen y cómo escuchar para que los adolescentes le hablen, de Adele Faber et al., 2005/2014. Barcelona: Ediciones Medici.
És un "clàssic" de la comunicació familiar entre pares/mares i adolescents, centrat en el diàleg sincer, obert i de respecte mutu. Conté consells pràctics, vinyetes i resums. Dona estratègies per reduir les frustracions amb comunicació reflexiva sobre temes com els horaris, drogues, sexe...
C. Cómo criar hijos tiranos, de Mark Beyebach et al., 2013. Barcelona: Ed. Herder.
Llibre breu, ple d'humor irònic, que amb la paradoxa de dir com poder aconseguir que els fills siguin com no volem, ens adonem del que hem d'evitar i el que sí que hem de fer per no tenir fills tirans.
D. Acercarse a la Generación Z, de Isa Duque (la Psico Woman), 2022. Barcelona: Ed. Planeta.
Llibre interessant per entendre els nostres adolescents actuals, i millorar la relació amb ells, comprenent-los i empatitzant. L'autora va venir a la nostra segona Trobada per a Famílies amb Adolescents, i va donar moltes eines pràctiques que surten al text.
E. El cervell de l'adolescent, de David Bueno, 2022. Barcelona: Ed.. Rosa dels vents.
Considerem molt important saber les característiques del cervell dels actuals adolescents. Per què se'n van a dormir tan tard? Per què tenen més tendència a l'ansietat o la ràbia? Per què regna el desordre a la seva habitació? Coneixent millor el seu funcionament, els podrem estimular, empoderar, respectar el seu ritme de maduració i recolzar-los emocionalment...
I us recomanem un llibre "extra", recent i polèmic: Cómo las pantallas devoran a nuestros hijos, de Francisco Villar, 2023. Barcelona: Ed. Herder.
L'autor vol protegir el procés de neurodesenvolupament dels adolescents, minimitzant els medis "artificials" (digitalització, pantalles, xarxes socials... ) que el limiten o interrompen quan encara no han assolit la maduració necessària. Parteix de la seva experiència professional, atenent adolescents suïcides, i veient l'efecte nociu d'aquestes tecnologies quan encara són menors d'edat. Ell és partidari de la prohibició fins als 18 anys.
Al Centre per a Famílies amb Adolescents, som partidaris d'un acompanyament més progressiu per anar treballant l'autonomia; però no és un debat en el qual hi hagi una resposta consensuada. Vosaltres què en penseu?