‘Tips’ per a la convivència de famílies amb adolescents en dies de confinament

El Centre per a Famílies amb Adolescents proposa una sèrie de recomanacions per gestionar millor la convivència de pares i mares amb fills i filles adolescents en la situació d’excepcionalitat ocasionada per la crisi de la Covid-19.

Un mes després de la declaració de l’estat d’alarma per la crisi de la Covid-19, no és estrany que sorgeixin noves dificultats o conflictes a nivell familiar al gestionar la convivència amb fills i filles adolescents en aquesta situació excepcional. Potser s’han intensificat aquells problemes ja existents anteriorment. Sigui com sigui, és important entendre i poder donar espai al que està passant en aquests moments.

A més, cal tenir en compte que als conflictes familiars generals també s’hi poden afegir les pròpies preocupacions, pors, angoixes, frustracions, irritabilitats, etc., de cada membre familiar. És normal que cadascú pugui sentir i viure aquesta situació de manera diferent.

Mentre que als adults potser els hi pot preocupar més la salut dels familiars i els temes econòmics-laborals, entre altres, els adolescents poden estar irritats i frustrats per no poder sortir amb els seus amics. Aquestes emocions viscudes per cadascú, legítimes totes elles, afecten també a l’hora de relacionar-nos amb els altres membres del nucli familiar, ja que moltes vegades ens relacionem des de les emocions que ens envaeixen, i ens costa diferenciar-les de la persona a la que ens dirigim.

Com que els conflictes quotidians formen part del nostre dia a dia, és important gestionar-los amb consciència i de forma útil per tots, de manera que això generi canvis positius dins el nucli familiar i no distància i malestar.

A continuació us proposem unes recomanacions per tal que les mares i pares puguem tenir cura de nosaltres mateixos així com dels nostres fills/es adolescents i relacionar-nos de forma saludable en aquests dies:

1. És un repte per a tota la família: no estem acostumats a conviure a nivell familiar durant tant de temps seguit, entén que serà un esforç per tots, i més pels adolescents.

2. Accepta la situació actual: accepta que no pots controlar ni canviar directament la situació però sí la forma com ho vius. Vols viure-ho des del malestar i la queixa  o des de l’acceptació i l’oportunitat? Ets l’exemple del teu fill/a!

3. Entendre, flexibilitzar, reajustar: en aquestes circumstàncies els joves necessiten estar molt més connectats amb els seus amics i les xarxes socials, ja que és l’única forma que tenen ara d’estar a prop dels seus amics i de gestionar les seves angoixes i emocions.

4. Busca activitats compartides: encara que ells/es vulguin estar tot el dia tancats a la seva habitació, busqueu alguna activitat per compartir: veure una peli o sèrie, cuinar, etc. Què tal si creeu un pot d’activitats conjuntes on cadascú faci propostes i traieu un paper a diari?

5. Interessa’t i aprèn: potser és el moment de participar i aprendre més sobre els seus interessos i aficions, les xarxes que utilitza, els jocs virtuals que li agraden i passar així més temps junts; des de la curiositat genuïna.

6. Pacta: pots pactar algunes normes bàsiques de convivència en relació a horaris, rutines i tasques, però recorda que no podem pretendre que en aquests dies canviïn o facin coses que de forma habitual no fan. Ara seran més adolescents que mai!

7. Respecta espais, temps i necessitats: pregunta’t què pot necessitar un adolescents en aquests moments. Acompanya’l com t’hagués agradat que ho fessin amb tu quan eres adolescent.

8. Canvia la mirada en positiu: utilitza l’humor, la perspectiva i la creativitat. Aquesta situació també us donarà oportunitats per compartir i estar junts des d’un altre lloc. Aprofiteu-les! Tenim més recursos dels que ens pensem! Pots fer tres agraïments diaris de tot el que per tu ha funcionat o ha anat bé en aquell dia.

9. Cuida’t a diari i oxigena’t: dedica’t cada dia un temps per cuidar-te i oxigenar la relació. Quines coses t’agraden fer i et fan sentir bé? Recorda quina mena de mare/pare vols ser.

10. Ets el front que necessita: el teu fill/a necessita expressar el seu malestar d’alguna forma i, a vegades, és a la mare/pare a qui tira les seves pilotes.

11. Molta paciència!
Recorda que aquesta situació també passarà...

El Centre per a Famílies amb Adolescents és un espai adreçat a pares, mares i tutors o tutores de nois i noies d’entre 12 i 20 anys on hi trobareu recursos per potenciar les vostres capacitats i habilitats personals.

Durant la crisi de la Covid-19, podeu contactar amb el Centre, així com amb el servei d’escolta i acompanyament per a adolescents i joves Aquí t’escoltem, que forma part del Servei per a Adolescents i Famílies (SAIF), a través del telèfon 601 641 056.

Cal contactar-hi per telèfon o per Whatsapp indicant el vostre nom, edat, districte de residència i, breument, el motiu de la consulta. Des del servei es posaran en contacte amb vosaltres.