Cicle 'Què en sabem de les malalties del cor?'

Enrere

Horaris

Les malalties del cor són un conjunt de trastorns que afecten l’aparell circulatori i són una de les principals causes de mort a Catalunya i al món. 

Amb aquest cicle, coneixerem com funciona el nostre cor i, per tal que bategui de valent, aprendrem què és el sistema cardiovascular, com tenir cura de les nostres artèries, quines són les malalties cardíaques més freqüents, què cal fer per evitar-les o com cal cuidar el cor de la dona, entre molts altres temes que ens explicaran de primera mà professionals del Servei de Cardiologia de l’Hospital del Mar i del seu centre de recerca, l' Hospital del Mar Research Institute.

Cicle coordinat per Marta Calsina i el Dr. Miguel Cainzos.

Coorganitza: Hospital del Mar Research Institute

El cor, al centre del sistema cardiovascular i de la societat.

Dilluns 4 de març, a les 18.30, a la Biblioteca El Clot - Josep Benet.

A càrrec de la Dra. Alicia Calvo, cardiòloga clínica a l’Hospital del Mar, i el Dr. Jaume Marrugat, coordinador del Grup de recerca Registre Gironí del Cor (REGICOR) a l’Hospital del Mar Research Institute.

Saps quin és l’òrgan que té la mida aproximada d’un puny? Saps què és el sistema vascular i com funciona? Qui s’encarrega de subministrar a les cèl•lules de l’organisme l’oxigen i els nutrients que necessiten per viure i, al mateix temps, transportar les substàncies de rebuig perquè altres òrgans puguin eliminar-les?

Quants infarts hi ha a Catalunya cada any? N’hi ha més ara que abans? Per què és tan important prevenir com curar les malalties del cor? Què podem fer per cuidar el cor?

Com cuidar les nostres artèries.

Dilluns 11 de març, a les 18.30 h, a la Biblioteca Camp de l'Arpa - Caterina Albert.

A càrrec del Dr. Joan Vime, cardiòleg clínic, secció de rehabilitació cardíaca i prevenció cardiovascular a l'Hospital del Mar, i la Dra. Montse Fitó, directora del programa d’Epidemiologia i Salut Pública, coordinadora del grup de Risc Cardiovascular i Nutrició a l’Hospital del Mar Research Institute i investigadora del CIBER de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn). 

El 80 % de les malalties del cor es podrien prevenir amb un estil de vida saludable: realitzant exercici físic i vigilant la dieta, mantenint un pes adient, deixant el tabac i cuidant el benestar personal. En aquesta sessió s’explicarà què és l’ateroesclerosi, una de les culpables més importants de les malalties del cor, i com podem prevenir-la.

Estic patint un infart o una angina de pit? Què haig de fer?

Dilluns 18 de març, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte.

A càrrec de la Dra. Nuria Ribas, cap de secció de la unitat coronària i cures cardiològiques crítiques i agudes a l'Hospital del Mar i investigadora del Grup de Recerca Biomèdica en Malalties del Cor a l’Hospital del Mar Research Institute.

El cor necessita oxigen per funcionar. Quan l’arribada de flux sanguini fins al cor es redueix o s’atura, les cèl•lules, que necessiten oxigen per viure, poden començar a morir ràpidament. Estem parlant d’un infart o una angina de pit. Com cal actuar?

Cuidar el cor de la dona.

Dilluns 8 d’abril, a les 18.30 h, a la Biblioteca Vila de Gràcia.

A càrrec de la Dra. Helena Tizón, cap de secció d’hemodinàmica cardíaca a l'Hospital del Mar, coordinadora del Pla director de malalties cardiovasculars de Catalunya i, investigadora del Grup de Recerca Biomèdica en Malalties del Cor a l’Hospital del Mar Research Institute i del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBER-CV).

Les malalties del cor són la primera causa de mort a Espanya i les dones en són les més afectades. Un dels motius pot ser que la dona presenta factors de risc cardiovascular específics que cal valorar, relacionats amb factors hormonals, ginecològics i obstètrics. Com podem cuidar el cor de la dona?

Com la teva genètica pot afectar el teu cor, malalties genètiques i familiars.

Dilluns 15 d’abril, a les 18.30 h, a la Biblioteca Camp de l'Arpa - Caterina Albert.

A càrrec de la Dra. Sonia Ruiz, cap de secció d'insuficiència cardíaca a l'Hospital del Mar, coordinadora de la consulta de malalties genètiques del cor i investigadora del Grup de Recerca Biomèdica en Malalties del Cor a l’Hospital del Mar Research Institute, i Dr. Roberto Elosua, coordinador del Grup de recerca en Epidemiologia i genètica Cardiovascular a Hospital del Mar Research Institute. 

En els darrers anys, la genètica ha anat prenent un paper cada cop més important en el progrés de les ciències mèdiques, cosa que ha permès conèixer en pocs anys nombrosos gens causants de malalties cardíaques. Hi ha persones que són més susceptibles a patir malalties del cor, i el motiu pot ser alguna alteració genètica. Quines són aquestes malalties genètiques i familiars?

La fibril•lació auricular, quan el cor perd el ritme.

Dilluns 29 d’abril, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte.

A càrrec del Dr. Ermengol Vallès, cap de secció d'electrofisiologia a l'Hospital del Mar i investigador del Grup de Recerca Biomèdica en Malalties del Cor a l’Hospital del Mar Research Institute. 

Quan el cor té un ritme irregular i sovint molt ràpid (arrítmia) pot provocar diverses complicacions. Durant la fibril•lació auricular, les cavitats superiors (aurícules) bateguen de forma caòtica, irregular i no sincronitzada amb les cavitats inferiors (ventricles). Què cal fer aleshores?

Una finestra al cor, l'ecografia.

Dilluns 6 de maig , a les 18.30 h, a la Biblioteca El Clot - Josep Benet.

A càrrec de la Dra. Elena Díaz, cap de secció d'imatge cardíaca a l'Hospital del Mar.

L’ecografia del cor o ecocardiograma és una prova diagnòstica fonamental perquè ofereix una imatge en moviment del cor. Mitjançant ultrasons, l'ecocardiografia aporta informació sobre la forma, la mida, la funció i la força del cor, sobre el moviment i el gruix de les parets i sobre el funcionament de les vàlvules. 

Insuficiència cardíaca.

Dilluns 13 de maig, a les 18.30 h, a la Biblioteca Xavier Benguerel.

A càrrec de la Dra. Sandra Valdivielso, metgessa adjunta de la secció d’insuficiència cardíaca a l’Hospital del Mar i investigadora del Grup de Recerca Biomèdica en Malalties del Cor a l’Hospital del Mar Research Institute.

La insuficiència cardíaca és aquella síndrome en què el cor funciona incorrectament, sigui perquè no batega amb força o perquè no es relaxa bé i, com a conseqüència, se'ls inflen les cames als pacients, retenen líquids, i noten ofec en caminar. És molt freqüent i una de les primeres causes d'hospitalització no programada a Catalunya.

Aquest cicle coorganitzat per l’Hospital del Mar Research Institute i les Biblioteques de Barcelona compta amb la participació de ponents dels grups de CIBER CB16/11/00229 (Dr. Jaume Marrugat), CB16/11/00246 (Dr. Roberto Elosua), CB06/03/0028 (Dr. Montserrat Fitó).

Diferents Biblioteques de Barcelona: Biblioteca El Clot - Josep Benet, Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte, Biblioteca Xavier Benguerel, Biblioteca Camp de l'Arpa - Caterina Albert i Biblioteca Vila de Gràcia

Població:
Barcelona
On
Diferents Biblioteques de Barcelona: Biblioteca El Clot - Josep Benet, Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte, Biblioteca Xavier Benguerel, Biblioteca Camp de l'Arpa - Caterina Albert i Biblioteca Vila de Gràcia
Quan
Des de 04/03/2024 al 13/05/2024

Phone number

Tel.:
932251864

You may also be interested in...