Els desnonaments des de la mirada dels infants i com acompanyar-los
dc., 21/09/2022 - 11:38
Els Serveis Socials, juntament amb entitats i veïnat de Ciutat Meridiana i del Raval, han elaborat un protocol per acompanyar els infants i els adolescents que són desnonats. L’objectiu és ajudar-los a reduir l’impacte emocional que suposa questa situació des del treball en xarxa i l’acció comunitària.
La iniciativa va néixer a finals del 2018 en el marc de la Taula de Salut Mental Zona Nord, quan un grup de veïnes i veïns van mostrar preocupació pel malestar que els processos de desnonament generaven a les famílies del territori. Una situació que també es va detectar al Raval Sud, dues de les zones amb més desnonaments de Barcelona.
Això va donar lloc a mesos de feina i trobades amb entitats socials com el Col·lectiu Sísifo i l’Associació Ubuntu, famílies que han patit desnonaments, associacions veïnals i professionals dels serveis socials i la comunitat educativa. I d’aquí va sortir una guia de bones pràctiques per minimitzar l’impacte emocional en infants, joves i adolescents que viuen aquest procés.
Aquest protocol, que es vol estendre a tota la ciutat, preveu un treball, tant individual com familiar i comunitari, que comença abans del desnonament, identificant les famílies que el poden patir, i accions tant durant el dia que es produeix el llançament com després.
I complementa la feina que es fa des del consistori contra l’emergència habitacional, com la Unitat Antidesnonaments, que l’any passat va atendre 2.267 famílies, o la inversió de gairebé 26 milions d’euros per ajudar a pal·liar situacions de manca d’habitatge o de risc de perdre’l.
“Stop desnonaments”, la cançó que dona veu als infants
Fruit d’aquesta feina en xarxa i comunitària, el grup musical Xiula ha compost una cançó que reflecteix com els nens i nenes viuen un desnonament. A més, han gravat un videoclip amb alumnat de Ciutat Meridiana i del Raval.
Durant el 2021 es van atendre 5.937 persones per risc de desnonament. Una de cada tres era menor d’edat.