Quin és el grau de benestar dels infants de la ciutat?
ds., 16/10/2021 - 10:36
Quatre anys després, l’Enquesta de benestar subjectiu de la infància a Barcelona (EBSIB 2021) tornarà a preguntar als nens i nenes de la ciutat sobre aspectes importants de la seva vida per saber quines mesures emprendre per fer que estiguin millor. En aquesta segona edició es volen conèixer els punts de vista dels infants sobre el temps, l’espai públic, l’ús d’internet, les violències entre iguals, les expectatives de futur i els impactes de la pandèmia.
En aquesta segona edició hi participaran 5.000 infants, d’entre 8 i 12 anys, i de 58 escoles. Una mostra aleatòria i socialment representativa que durant el primer trimestre d’aquest curs escolar respondrà a qüestions sobre la família, l’escola, les amistats i els barris. El qüestionari d’enguany s’ha dissenyat per poder aprofundir en els temes que en la primera edició de l’enquesta van ser més rellevants: les violències entre iguals a l’escola, l’ús que fan del temps i les expectatives de futur.
A més, s’ha inclòs un bloc de preguntes específic sobre com estan vivint els infants la pandèmia. Aquestes respostes permetran conèixer quins han estat els impactes de la covid-19 en el seu benestar i la seva vida. També com a novetat, les escoles de la ciutat que no han estat seleccionades aleatòriament per a la mostra poden inscriure’s voluntàriament per participar-hi a benestarinfancia@bcn.cat.
Més enllà de la recollida de dades
L’enquesta EBSIB 2021 s’emmarca en el programa municipal de recerca i participació infantil “Parlen els nens i nenes: el benestar de la infància a Barcelona”, que té per objectiu donar veu als infants de la ciutat i reconèixer el seu paper com a ciutadans amb perspectives i interessos propis que cal conèixer i tenir en compte. Així, un cop es publiquin els resultats d’aquesta segona enquesta, l’estiu vinent, es durà a terme un procés participatiu durant els propers dos cursos perquè els nens i nenes puguin fer propostes que ajudin a millorar el seu benestar i que s’inclouran a l’Agenda dels Infants, base de les actuacions i estratègies que s’han dut a terme, com el Pla de joc a l’espai públic o el Pla de salut mental.
Aquestes i altres estratègies de ciutat estan recollides al Pla d’infància de Barcelona 2021-2030, que es presentarà al Ple municipal de l’octubre del 2021.