Dates: Dins del mes d’abril. Consta de diferents festes i diades.

Origen: L’origen d’aquesta nova festa a Gràcia té lloc el 2001 i commemora la revolta de les Quintes del 1870, quan els veïns de la vila es van aixecar contra la crida d’una nova lleva de joves per anar a l’exèrcit. Durant tots aquells dies de revolta, la campana de la torre de la plaça de la Vila de Gràcia va tocar a sometent.

 

Diada Castellera de la Independència

Origen: Aquesta celebració, que parteix d’una idea d’Albert Musons, neix per recordar que la vila de Gràcia va ser independent i per fomentar el sentiment gracienc. Tot i que la independència de Gràcia s’atorgà el 6 de juliol de 1850, la diada se celebra a principis del mes d’abril i recorda la revolta de les Quintes.

Ho organitza: Castellers de la Vila de Gràcia, amb la col·laboració de les Colles de Cultura Popular de Gràcia.

Descripció: Primer es fa un pilar a l’antiga a la plaça de la Vila, en què els membres del tronc van tal com ho feien els castellers del segle XIX i, si pot ser, ho fan sense mans.

Posteriorment, es fa una cercavila amb les colles de cultura popular de Gràcia fins a la plaça de la Revolució, amb el recorregut següent: carrers del Penedès, Puigmartí i Mare de Déu dels Desamparats i plaça de la Revolució. En arribar a la plaça s’interpreta Entrada a plaça.

A la plaça de la Revolució es fa l’actuació, que es realitza de la manera següent: tres rondes de castells i una de pilars. A part dels Castellers de la Vila de Gràcia, hi participen dues colles convidades.

Durant la realització dels castells s’interpreta el Toc de castells. L’actuació es dóna per acabada quan els grallers i els tabalers interpreten el Toc de vermut.

 

Diada dels Trabucaires de Gràcia

Dates: Dins del mes d’abril —els fets de la revolta de les Quintes del 1870 van ocórrer entre el 4 i el 9 d’abril—, tenint en compte la Setmana Santa i les diades Bastonera i Castellera de la Independència.

Origen: El 2006 té lloc la primera Diada Trabucaire a càrrec de la colla dels Trabucaires de Gràcia, fundada el 2003 i presentada oficialment en societat el 2004.

Ho organitza: Trabucaires de Gràcia.

Descripció: La Diada comença amb la cercavila dels Trabucaires de Gràcia i de les colles de trabucaires convidades, per diferents carrers que acaba a la plaça de la Vila de Gràcia, on les colles fan els lluïments corresponents i la galejada final.

 

Representació de la revolta de les Quintes

Data: El mateix dia de la Diada dels Trabucaires de Gràcia.

Origen: Prenent com a referent la revolta de les Quintes del 1870, l’any 2007 la colla dels Trabucaires de Gràcia va organitzar durant la seva Segona Trobada, la primera representació de la revolta de les Quintes a la plaça de la Vila, impulsada a partir d’una idea d’Albert Cortés i Josep Maria Contel, en la qual es recreen els fets que van ocórrer l’abril del 1870.

Ho organitza: Els Trabucaires de Gràcia, amb la col·laboració, en l’edició del 2010, del Taller d’Història de Gràcia, el Cercle Catòlic, el Centre Moral, la Coordinadora de Colles de Cultura Popular de Gràcia, el Grup 1850, la Comissió de Festes del carrer de Mozart, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la Fundació Festa Major de Gràcia i l’Esbart Comtal i Bastoners de Barcelona, així com diferents persones i altres entitats que participen en la representació.

Descripció: Un grup d’homes i dones, vestits de l’època que es representa, es troben a la plaça de la Vila de Gràcia, quan uns personatges comencen a relatar els fets que van ocórrer el 1870. En aquest moment, els actors que interpreten els vilatans comencen a manifestar-se demanant l’abolició de les quintes i la revolta es comença a teixir, i es produeix l’assalt a l’ajuntament, la construcció de les barricades i la resistència. La representació continua amb l’aparició dels soldats, la batalla final i l’assalt a les barricades.

 

Diada Bastonera

Dates: Se celebra a l’abril —en el marc de la celebració de la revolta de les Quintes—, tenint en compte la Setmana Santa i les diades Trabucaire i Castellera de la Independència.

Origen: El 1999 va tenir lloc la primera Diada Bastonera de Gràcia. L'organitzen alternativament les dues colles de Gràcia, Colla de Bastoners de Gràcia i Esbart Comtal i Bastoners de Barcelona, excepte en el període 2007-2010, en què ha estat organitzada pels Bastoners de Barcelona. Les sis primeres diades es van celebrar al mes d’octubre, i a partir de la setena ha passat a coincidir amb la revolta de les Quintes.

L’objectiu és difondre la pluralitat i la singularitat de les diferents formes de ballar bastons, per reforçar les relacions amb les altres colles i preservar la cultura popular.

Ho organitza: La Colla de Bastoners de Gràcia i l’Esbart Comtal i Bastoners de Barcelona.

Descripció: A la Diada Bastonera es conviden colles bastoneres d’altres poblacions de Catalunya. La seva estructura inclou una cercavila infantil i una cercavila d’adults pels principals carrers i places del barri amb final a la plaça de la Vila.

Premis Vila de Gràcia

Els premis Vila de Gràcia són un reconeixement a l’esforç de persones i entitats gracienques per millorar la qualitat de vida dels seus conciutadans i conciutadanes en diferents àmbits.

Seguint la iniciativa d’altres districtes, Gràcia va convocar els premis Vila de Gràcia per primer cop l’any 1993 amb només dues categories: premi individual i premi col·lectiu. Actualment, s’atorguen les categories següents:

  • Premi d’honor de Gràcia a títol individual.
  • Premi d’honor de Gràcia a títol col·lectiu.
  • Premi a la millor acció en defensa de la sostenibilitat i el medi ambient.
  • Premi a la millor iniciativa pedagògica, esportiva i d’educació reglada i no reglada.
  • Premi a la millor tasca o acció en defensa dels valors cívics.
  • Premi a un establiment o projecte comercial.
  • Premi a la millor iniciativa o acció en defensa de les llibertats nacionals de Catalunya o divulgació o promoció de la llengua catalana.
  • Premi a la millor tasca de recerca o divulgació històrica en defensa de la recuperació de la memòria col·lectiva dels territoris que componen l’actual districte de Gràcia.
  • Premi a la millor actuació comunicativa o de difusió de l’actualitat dels territoris que componen el districte de Gràcia.