Pocs districtes de Barcelona estan envoltats de tanta simbologia com el de Gràcia.

El nucli antic del barri que li dona nom no ha deixat mai de reivindicar amb orgull el seu passat com a municipi independent (va ser agregat a la ciutat el 1897), i el nou mapa de barris l’hi reconeix oficialitzant el topònim Vila de Gràcia per denominar aquesta unitat de gairebé 50.000 habitants, carrers petits i nombroses places bullicioses.

Al nord, l’altre centre neuràlgic del districte, Vallcarca, afegeix a la seva denominació tradicional el topònim de la zona de Penitents, per la vinculació històrica entre tots dos territoris. Per contra, el Coll guanya entitat pròpia com a barri i se separa de Vallcarca. Els altres dos barris del districte són el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, un sector més recent i, per aquest motiu, autònom de la Vila, i el de la Salut. Els límits d’aquest últim barri s’han ampliat als dos costats del tram de la travessera de Dalt, on es porta a terme un projecte de reducció del trànsit que millorarà la comunicació entre les dues bandes d’aquesta via.

Els barris de Gràcia

La Vila de Gràcia

Gràcia sempre ha tingut una vida política i social activa i un ric teixit d’institucions cíviques, culturals, recreatives, artístiques i esportives.

El Camp d'en Grassot i Gràcia Nova

El territori del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova combina amb harmonia el caliu que tenen els barris de Gràcia i l’ordre característic dels carrers de l’Eixample de Cerdà.

La Salut

Al barri de la Salut hi ha, sens dubte, l’element urbà més destacat del districte: el Park Güell, obra de Gaudí.

El Coll

El barri del Coll està situat a l’extrem nord-oriental del districte de Gràcia. S’estén al peu del turó del mateix nom.

Vallcarca i els Penitents

Vallcarca és un barri amagat entre dos turons, el del Putxet i el del Coll, que s’estén seguint el curs de la riera que li dona nom.

Dades estadístiques del districte

Habitants
120.907
Superfície
418,60 ha
Densitat de població
603 hab./ha