Dimecres a la tarda i dissabtes i diumenges alterns, podeu fer una visita guiada a l'edifici emblemàtic de plaça de la Vila.

El campanar de Gràcia, o Torre del Rellotge, és una icona gracienca. Construït al 1864, va ser un encàrrec de l’ajuntament de la Vila, quan encara era un municipi independent, a l’arquitecte Antoni Rovira i Trias. Està situat al bell mig de la plaça, davant del consistori, inspirat en els campanile italians, uns campanars en forma de torre adjacents a esglésies o a palaus públics.

L’edifici està coronat per un rellotge de quatre esferes, concebudes per ser visibles des de qualsevol punt de la Vila, i per dues campanes. La més gran, coneguda com la Marieta, va servir per mobilitzar la població en les revoltes de 1870, 1873 i 1874, durant les quals el campanar va esdevenir un símbol de Gràcia. Aquest sentiment es va fer encara més fort quan la pressió popular va evitar que les campanes s’enviessin a fondre per fer la torre del rellotge construïda a la plaça d'Espanya per a l'Exposició Universal del 1929.

La torre, de 33 metres d’alçària, mostra alguns elements característics com ara la font amb aixetes de forma humana; els escuts de Gràcia, Barcelona, Catalunya i Espanya que trobem a les quatre cares de la base i els dotze relleus de terracota que representen el zodíac, situats a la cornisa central. Originalment, el peu estava circumdat per tres graons que van quedar amagats per l’elevació del nivell de la plaça.

Horaris

El campanar de la plaça de la Vila de Gràcia és un dels símbols graciencs iconogràfics per excel·lència. Aquest bé cultural d’interès local va ser construït entre el 1862 i el 1864 per l’arquitecte Antoni Rovira i Trias. Representa una de les grans obres impulsades per l’ajuntament de la Vila de Gràcia independent.

El Taller d’Història de Gràcia ofereix una visita guiada en la qual podreu conèixer com va ser la construcció de la torre, la història del municipi independent gracienc, com va afectar la revolta de les Quintes de 1870, la importància del campanar en la història de la Vila i fer un breu repàs de com han sigut els últims 160 anys d’història de la Vila de Gràcia. A més, podreu gaudir d’una de les vistes més espectaculars i exclusives de Gràcia i de tot el pla de Barcelona.

Font Campanari de Gràcia

Adreça:
Pl Vila de Gràcia, 1
Districte:
Gràcia
Barri:
la Vila de Gràcia
Població:
Barcelona