Els Foguerons de Sa Pobla il·luminaran l’hivern gracienc

24/01/2023 - 12:12

Cremaran el dissabte 28 de gener en una dotzena d’espais del barri, i entre els dies 17 i 29 diferents activitats aproparan a la Vila la cultura mallorquina

La dels Foguerons de Sa Pobla és una festa mallorquina que se celebra a la Vila de Gràcia des de fa tres dècades, gràcies a un pare que la volia transmetre als seus fills. Aquesta tradició importada ha calat profundament en el calendari festiu gracienc, fins el punt que s’ha convertit en la festa major d’hivern oficiosa de Gràcia.

El dia principal de la celebració, dissabte 28 de gener, hi haurà a la plaça de la Revolució un Punt Lila, un estand que oferirà assessorament, informació i suport per prevenir i fer front a possibles situacions d’abús o agressió masclistes i LGTBI-fòbiques en l’espai públic. Aquest espai estarà obert de 20 a 21 h i de 22 a 04 h. També hi haurà una parella itinerant de persones informadores.

El programa amb les activitats més rellevants és el següent:

 

  • Fundació Festa Major de Gràcia (Can Musons, carrer de l’Alzina, 9)

Dimarts 17 de gener

19.00 Inauguració de l’exposició de cartells dels Foguerons de Sa Pobla a Gràcia. Romandrà oberta fins al 2 de febrer. Horari de dilluns a divendres de 16.30 h a 20.30 h. Entrada lliure.

Dimarts 24 de gener

19.30 h Taller de simbomba amb Catalina Canyelles. Activitat gratuïta amb reserva prèvia a gestor@festamajordegracia.cat.

Divendres 27 de gener

19.00 h Taller de glosa ‘Deixau pas a aquestes dones’, amb Alícia Olivares. Una sessió de gloses amb una visió feminista i inclusiva de la festa de Mallorca Literària. Taller gratuït amb reserva prèvia a gestor@festamajordegracia.cat.

 

  • Centre Artesà Tradicionàrius (plaça d’Anna Frank, s/n)

Dimarts 17 de gener

20.00 h Nit de Sant Antoni. Vetllada literària al CAT. Com a novetat, neix la trobada de cultura popular que repassarà les novetats editorials publicades entre la diada de Sant Antoni de 2022 i la del 2023. Entrada limitada segons aforament.

Dijous 26 de gener

19.00 h Presentació dels quatre volums del Calendari Folklòric de Mallorca, de Rafel Ginard Bauçà, a càrrec de Pep Tosar, Carme Castells (de Mallorca Literària) i Tolo Albertí (de Saïm Edicions).

20.00 h Tast i Nit de Glosa. Oda a la sobrassada presentada per Mateu Xurí i glosada a càrrec dels glosadors i glosadores de Mallorca i Catalunya com Mateu Xurí, Maribel Servera, Catalina Canyelles i Cor de Carxofa. El públic tindrà l’oportunitat conèixer menjars de les Illes com la sobrassada, els botifarrons i el camallot amb un tast per emportar. També hi haurà un espai de la llibreria de l’Espai Mallorca i l’exposició ‘Sant Antoni, la Festa Major d’hivern’, del Museu Etnològic. Entrada lliure.

Divendres 27 de gener

18.30 h Taller de ball de bot. Reserva prèvia a tramcat@tradicionarius.cat.
20.30 h Concert amb Jaume Arnella, Vicent Torrent i Biel Majoral, en el marc del 36è Festival Folk Internacional Tradicionàrius.
Ball de bot amb Esclafit i castanyetes d’Artà.
T: 12 € / A: 10 €

 

  • Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia (carrer de Maspons, 6)

Divendres 27 de gener

18.15 h Recital poètic ‘Solstici d’estiu’, a càrrec d’Enric Casasses i de joves poetes de la Mediterrània. Fundació ACA – Àrea de Creació Acústica. Entrada lliure.

Dissabte 28 de gener

12.00 h Espectacle de teresetes (titelles tradicionals mallorquines) ‘El peix d’or’, a càrrec de la companyia Binixiflat.
T: 5 €, entrada gratuïta per a menors de tres anys. Es recomana reservar plaça a administracio@lavioleta.cat.

Diumenge 29 de gener

12.00 h Espectacle de teresetes (titelles tradicionals mallorquines) ‘En Pere de la plaça’, a càrrec de la companyia Binixiflat.
T: 5 €, entrada gratuïta per a menors de tres anys. Es recomana reservar plaça a adminstracio@lavioleta.cat.

 

  • Places i carrers de Gràcia

Dissabte 28 de gener
11.00 h Muntatge dels foguerons. Plaça del Diamant, plaça de la Virreina, plaça del Gato Pérez (Fraternitat de Baix), Fraternitat de Dalt, Puigmartí, Plaça del Nord, Llibertat, Joan Blanques de Baix de Tot, Verdi, Tordera, Berga i placeta Sant Miquel, Mozart.

Mercats de l’Abaceria, Llibertat, Lesseps i l’Estrella

12.00 h XVI Folk als Mercats amb els glosadors i xeremiers de Mallorca i de Catalunya pels mercats de Gràcia. En col·laboració amb Mercats de Barcelona.

Plaça de la Vila de Gràcia

18.30 h Mostra castellera a càrrec dels Castellers de la Vila de Gràcia.

19.00 h Plantada a plaça de les colles de cultura popular.
Sonada dels Xeremiers de Mallorca i la banda de flabiols i sacs de gemecs La Sacairada.

20.00 h Cercavila des de plaça de la Vila de Gràcia fins a la plaça de la Virreina amb la participació dels Xeremiers de Mallorca, La Sacairada, els Trabucaires de Gràcia, l’Àliga de Gràcia, El Lleó de Gràcia, els Geganters de Gràcia, els Gegants i gegantets de Sa Pobla, els Bastoners de Gràcia, els Bastoners de Barcelona, els Dimonis i Batucada d’Albopàs, la colla Malsons de La Vella, l’Atzeries de La Vella, els diables de La Vella de Gràcia, el Drac de Gràcia, el grup Kabum, els diables de la Diabòlica de Gràcia, els Escuats de la Malèfica del Coll, la Malèfica del Coll, Gaudiamus Drac del Coll i per finalitzar el lluïment dels Timbgrallers a plaça de la Virreina.
Recorregut: plaça de la Vila, Penedès, Puigmartí, Torrijos i plaça de la Virreina.

Plaça de la Virreina

21.00 h Encesa dels foguerons i inici de la revetlla amb les simbombes i els glosadors de Sa Pobla.
23.00 h Balls i cants mallorquins a càrrec dels grups Esclafit i castanyetes i Es Jai de sa barraqueta.

Plaça del Diamant

21.15 h Encesa dels foguerons i inici de la revetlla amb la glosada i cançons de festa amb sa simbomba de Sa Pobla, glosadors i xeremiers de Mallorca. Tast de productes mallorquins.
Altres carrers i places de Gràcia amb foguerons: Plaça del Gato Pérez (Fraternitat de Baix), Fraternitat de Dalt, Puigmartí, Plaça del Nord, Llibertat, Joan Blanques de Baix de Tot, Verdi, Tordera, Berga i placeta Sant Miquel, Mozart.

Carrer de la Llibertat

17.00 h Inauguració d’una placa commemorativa dels 150 anys de guarnits de Festa Major. L’acte comptarà amb interpretació en llengua de signes.