Barcelona durà a terme 357 actuacions per guanyar espais urbans, més verd i ombra al conjunt de la ciutat. S’executaran en el marc del Programa d’Espais de Proximitat i Interiors (PEPI), dins del pla Clima, i disposen d’una inversió de més de 150 milions d’euros. En aquest mandat es preveuen 71 intervencions a tots els districtes que suposaran un guany de 22,3 hectàrees de verd, essencials per reduir l’impacte de la calor en el context actual de canvi climàtic. De les 357 actuacions, 26 tindran lloc al districte de Gràcia.
Entre les actuacions previstes hi ha les següents:
- 18 interiors d’illa, alguns de nous i d’altres que es milloraran.
- 216 espais d’ombra, que inclouen àrees de joc infantil i patis d’escola. Preferentment s’incorporarà verd urbà, però als espais on no sigui possible s’hi instal·laran infraestructures permanents (com pèrgoles fotovoltaiques) o estacionals (com tendals, per exemple). Els espais d’ombra minimitzen els efectes de les onades de calor.
- 60 parets mitgeres, totes permanents, 17 de les quals formen part del Concurs Internacional d’Idees, en el marc de la Capital Mundial de l’Arquitectura, que Barcelona ostentarà el 2026. L’emplaçament escollit a Gràcia està situat al carrer de Rosselló, 379.
- 10 cobertes verdes en edificis d’escoles bressol municipals, amb horts urbans, recollida d’aigües pluvials, instal·lacions per a la generació d’energia renovable, compostatge de residus orgànics i zones d’estada i esbarjo per al veïnat. Gràcia acull una de les cinc que han estat definides en una primera fase a tota la ciutat, l’Escola Bressol Municipal Caspolino.
El Pla Clima és la principal estratègia del Govern municipal per abordar les causes i les conseqüències del canvi climàtic en la vida de les persones i la ciutat. Es tracta d’encaminar la ciutat a adaptar-se i mitigar els efectes del canvi climàtic amb una clara millora de la confortabilitat tèrmica de l’espai públic.
En aquest context, arrenca el Programa d’Espais de Proximitat i Interiors (PEPI), que té per objectiu bàsic la millora de la qualitat de l’espai públic i la dignificació dels entorns urbans de proximitat de tota la ciutat i espais en desús, desaprofitats o desapercebuts. I és que, avui dia, en aquests espais oblidats Barcelona té un potencial d’unes 100 hectàrees de sòl qualificat de verd pendent d’urbanitzar i adequar.
És en aquests indrets on vol incidir la iniciativa, introduint-hi l’urbanisme climàtic per transformar-los en llocs d’estada on el veïnat hi pugui fer el dia a dia, s’hi duguin a terme activitats, hi hagi verd, millori la salut de les persones i siguin confortables i adaptats a les condicions ambientals i climàtiques actuals. Es tracta d’un programa a curt i mitjà termini, però que incorpora una mirada llarga per recuperar i aprofitar tot aquest potencial a la ciutat.