El Torradet i la Gresca, protagonistes del regal institucional d'enguany

02/08/2024 - 10:27

El Torradet i la Gresca celebren 25 anys i són els pregoners de la Festa Major de Gràcia d'enguany. L'artista Noemí Batllori ha fet artesanalment una peça de fusta pintada a mà.

En homenatge al seu 25è aniversari, els gegantons de la Colla de Gegants de Gràcia seran els pregoners de la Festa Major de Gràcia i, també, els protagonistes del regal institucional. Segons la tradició, aquest és l’obsequi que Gràcia atorga al pregoner o pregonera de la Festa Major i, al llarg de l’any següent, serveix per honrar altres persones i entitats.

Van néixer el 1999 arran d’un concurs de la Federació de carrers de la Festa Major, actual Fundació Festa Major de Gràcia. El disseny escollit va ser obra de la Mercè Galí, il·lustradora i membre de la colla de Geganters de Gràcia, i l’Àngels Jutglar, dissenyadora i constructora dels Gegants. Els infants de la Vila van escollir els seus noms i, així, Torradet representa el dia i, la Gresca, la nit de la celebració.

Enguany el regal institucional tenien uns clars protagonistes i es va comptar amb l’ajut de l’artista i artesana, Noemí Batllori, que té el seu taller a la Vila de Gràcia.

Quin ha estat el pas a pas per fer aquestes figures?
Rebo l’encàrrec de dissenyar una proposta per un possible regal institucional relacionat amb els 25 anys del Torradet i la Gresca. De seguida penso en unes figures de fusta, però em trobo amb la dificultat de cercar la manera de modelar en fusta. Un torn seria l’eina ideal, però al taller no en teníem.

En dibuixar-les vaig provar de dividir la forma en diferents plans encaixats per aconseguir volum. Faig el croquis de cada una de les figures per plans que s’encaixen i de seguida veig que han d’encaixar l’una dins l’altra. Juntes fan un tot. El Dia i la Nit. El sol i la Lluna, la Gresca i el Torradet. Un dia al barri de Gràcia.

Quins materials s’han utilitzat en el procés de producció?
Els materials bàsics són fusta DM tallada a làser i pintura esmalt ecològic a l’aigua.
Per a la producció hem usat: paper de llimar, pintura d’emprimació, rodillo d’escuma, cinta per emmascarar, pinzells varis, retolador permanent.

Què vols transmetre amb aquesta figura?
Amb el material i el disseny he intentat donar un aire modern a unes figures de cultura popular. Dues peces complementàries l’una de l’altra. Dues peces que juntes fan un tot. El Dia i la Nit. El sol i la Lluna, la Gresca i el Torradet. Un dia al barri de Gràcia.