El Park Güell és el segon monument més visitat de la ciutat, amb prop de 4,5 milions de visitants anuals, i es troba entre els deu de més visitats de tot Europa. El preu d’entrada és, però, un 50% inferior al de la resta d’espais monumentals europeus —amb un preu mitjà de 20 euros— i al d’altres obres de Gaudí que es poden visitar a la ciutat.
L’accés al recinte està regulat des del 2013 per Barcelona de Serveis Municipals (BSM), amb l’objectiu de preservar i vetllar pel manteniment correcte de l’espai i la bona convivència amb els usos veïnals i escolars. Se segueix garantint l’accés lliure i gratuït dels barcelonins i barcelonines a través de les franges horàries d’ús exclusiu per a veïns i veïnes “Bon dia, Barcelona” i “Bon vespre, Barcelona”, del carnet de veïnatge i del programa Gaudir Més.
La proposta ha superat un primer tràmit al Consell d’Administració de Barcelona de Serveis Municipals, i queda pendent de l’aprovació a la Comissió de Govern de l’Ajuntament. La proposta es fa en paral·lel al projecte d’ordenances fiscals per al 2025, amb què s’incrementa la fiscalitat turística i els ingressos que recapta la ciutat.
El preu de l’entrada, juntament amb altres mesures aprovades, contribueix a reduir l’impacte de les visites al parc, a generar un turisme ordenat i de qualitat. La darrera revisió tarifària es va produir el 2018.
Emmarcada en Projecte d’Ordenances Fiscals 2025
La revisió a l’alça de les tarifes del Park Güell es realitza en paral·lel al projecte d’Ordenances Fiscals per al 2025 que incrementa la fiscalitat turística i els ingressos que recapta la ciutat, sense afectar l’economia de les classes mitjanes. Se suma a la modificació i increment del recàrrec turístic, que des d’aquest octubre està al màxim legal dels 4 euros.
Dins del projecte d’Ordenances Fiscals per al 2025, el Govern municipal ha proposat també incrementar l’IBI a 233 béns immobles d’oci i hostaleria, els de major valor cadastral, i a 130 Immobles de Característiques Especials (BICES) com ara el Port de Barcelona o les terminals de creuers. També com a mesures de recaptació, en el marc de la nova regulació d’autocars turístics, es preveu una nova taxa diària obligatòria de 35€ per poder fer ús de la Zona Bus i un permís, també diari, de reserva prèvia d’entorn singular si volen parar a les zones de més afluència, amb un cost de 3€ per cada operació.