Les motos elèctriques d’ús compartit seran metropolitanes

29/10/2024 - 13:42

L'AMB ha presentat les noves motos elèctriques d’ús compartit metropolitanes, que es regulen a través de l'atorgament de llicències metropolitanes, i que començaran a operar als primers vuit municipis en els propers dies. El servei estarà regulat per la mateixa AMB i la gestió serà privada. Abans que acabi l'any hi haurà gairebé 10.000 motos, estacionades a l’espai públic,

5 empreses operadores i 9.950 motos a vuit municipis

A través de la resolució de la primera convocatòria, l’AMB ha atorgat 5 llicències a 5 empreses operadores, amb un total de 9.950 vehicles. Concretament a: Hori Rides SL (2.050 motos), Yego Urban Mobility SL (2.050 motos), Cooltra Motosharing SLU (1.950 motos), Go Sharing BV (1.950 motos) i Acciona Mobility SA (1.950 motos).  Les empreses tenen 40 dies naturals per fer tot el desplegament del servei.

Aquestes 9.950 motos arribaran a vuit municipis, entre els quals hi ha Barcelona, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona.

App de cada empresa, comissió tècnica de seguiment i règim sancionador

Pel que fa a l’ús per part de la ciutadania, cadascuna de les cinc empreses tindrà la seva pròpia app, tot i que la disponibilitat de motos també es podrà visualitzar des de les apps AMB Mobilitat i SMOU.

Cada empresa establirà les seves pròpies tarifes ja que l’AMB només en regula l’ús i preserva l’espai públic, subjectes a una taxa per a la gestió anual de la llicència (45 €/per vehicle l’any) i a les taxes per a l’aprofitament especial de l’espai públic de cada municipi, segons les ordenances municipals corresponents.

S’ha creat una comissió tècnica, amb tècnics metropolitans, municipals i de les empreses operadores, que farà el seguiment del desplegament i, coordinadament amb les policies locals, vetllaran pel bon ús del motosharing pel que fa la regulació i la seguretat viària.

Les llicències tenen una vigència de dos anys, prorrogables per un període màxim de dos anys més, i l’AMB revisarà periòdicament el nombre de vehicles associats a cada llicència. Les bases reguladores també preveuen un règim sancionador específic, que estableix la gravetat de les infraccions i mecanismes de revocació i reassignació de les llicències.

Aquesta convocatòria i les bases corresponents han estat fruit de la Taula Metropolitana de la Moto Elèctrica Compartida, on van participar 60 entitats, i també s’han treballat amb l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) i la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC).