5è aniversari de l’Atzeries de la colla de diables La Vella de Gràcia

18/10/2021 - 12:06

Per les festes de Gràcia de l’any 2016 es va presentar una nova bèstia foguera a l’antiga vila: l’Atzeries i aquest any celebra 5 anys de vida.

L’entitat ho celebrarà en un acte obert de cultura popular el dia 23 d’octubre a la Plaça de les Dones del 36.

L’activitat estarà dividida en dues parts, una mostra de les bèsties al llarg de la tarda, i el lluïment de cadascuna a partir de les 20h amb un espectacle final amb foc.

Hi participaran l’Atzeries de La Vella de Gràcia, el Drac de Gràcia, el Gaudiamus del Coll, el Basilisc de Mataró i una altra bèstia convidada.

Horaris:

– Plantada i mostra de las bèsties de foc: de les 17 a 20h
– Lluïments de cadascuna de les bèsties: de 20 a 21.30h

Sobre l’Atzeries:

Es tracte d’una figura amb cap de boc i les banyes ben caragolades; cos d’home, ales, cua i, per accentuar l’actitud provocativa, alça el tercer dit de la mà dreta. De la construcció, se’n va encarregar l’artista vilafranquina Dolors Sans i la peça és portada com un gegant.

Tres anys abans del naixement de l’Atzeries, la Vella de Gràcia va cercar inspiració en diverses llegendes del barri per crear la seva bèstia foguera. Al final es van decantar per la Casa del Dimoni, un edifici situat al carrer de Josep Torres. La llegenda explica que al segle XIX hi vivia l’empresari Agustí Atzeries, que es va arruïnar reformant aquesta casa. Per enllestir les obres, Atzeries va vendre l’ànima al diable i, per aquest motiu, va guanyar la loteria; com a agraïment, va dedicar la casa al dimoni.