Comença el període d’obertura comercial en diumenges i festius a la Zona de Gran Afluència Turística

21/05/2024 - 15:46

La mesura, que abasta els comerços inclosos en les zones 1 i 2 del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics, contempla els següents barris de Gràcia: la Vila, part dels barris de la Salut, el Camp d’en Grassot, Gràcia Nova i de Vallcarca i els Penitents. Fins al 15 de setembre, tots els establiments que ho desitgin i que estiguin dins de les zones 1 i 2 del Pla Especial d’Allotjaments Turístics podran obrir en diumenges i festius de les 12 h del migdia fins a les 20 h del vespre.

El diumenge 19 de maig ha estat el primer en què els establiments comercials situats a la Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) poden obrir en diumenges o festiu des de les 12 del migdia i fins a les vuit del vespre. Segons va quedar recollit en l’Acord Social del Pacte d’Horaris Comercials, signat el 2022, aquesta possibilitat s’aplica des del 15 de maig i fins al 15 de setembre.

La mesura abasta els comerços inclosos en les zones 1 i 2 del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), que contempla a Gràcia: la Vila , part dels barris de la Salut, el Camp d’en Grassot, Gràcia Nova i de Vallcarca i els Penitents.

I a la resta de Districtes:

  • Ciutat Vella: El Raval, el Gòtic, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i la Barceloneta.
  • Eixample: la Nova Esquerra de l’Eixample, l’Antiga Esquerra de l’Eixample, la Dreta de l’Eixample, La Sagrada Família, el Fort Pienc i Sant Antoni.
  • Sants-Montjuïc: Sants, Hostafrancs, Poble-sec i Font de la Guatlla.
  • Les Corts: Les Corts.
  • Sarrià-Sant Gervasi: Sant Gervasi-Galvany, part dels barris del Putxet i el Farró.
  • Horta-Guinardó: part del Baix Guinardó.
  • Sant Martí: la Vila Olímpica del Poblenou, el Poblenou i part dels barris del Parc i la Llacuna del Poblenou, i Diagonal Mar i el Fòrum Marítim del Poblenou.

Aquesta regulació, que estarà vigent fins al 31 de desembre de 2025, és fruit de l’acord a què van arribar la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, PIMEC Comerç, Foment del Treball, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), la UGT i CCOO el febrer del 2022 amb el vistiplau de l’Ajuntament de Barcelona. Tots aquests agents formen part de la Taula de Seguiment de la mesura.

En la línia de garantir que aquesta ampliació d’horaris comercials generés més ocupació i que es respectessin els drets laborals dels treballadors es va constituir, també, la Taula de Seguiment de l’Acord Social del Pacte d’Horaris Comercials de la que formen part tots els signants de l’acord, juntament amb l’Ajuntament.