L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb Ecovidrio, entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya, intal·larà el 23 d’abril, amb motiu de la diada de Sant Jordi,dos contenidors verds a la Biblioteca Jaume Fuster decorats amb els personatges de la llegenda. A més a més, des d’Ecovidrio es durà a terme un sorteig de miniglús -uns petits contenidors de vidre dissenyats per al reciclatge domèstic- decorats amb els personatges de Sant Jordi a l’estand de l’entitat.
El sorteig es durà a terme mitjançant un rasca i guanya virtual entre els visitants de l’estand informatiu en què educadors ambientals informaran els ciutadans sobre com separar correctament els seus envasos de vidre i els beneficis mediambientals del reciclatge d’aquests. L’estand estarà obert al públic de les 10 a les 20 hores durant tota la diada de Sant Jordi.
Dades de reciclatge de vidre a Barcelona
Segons les darreres dades disponibles corresponents al 2023, els ciutadans de Barcelona van reciclar un total de 39.783 tones d’envasos de vidre. Això suposa que cada ciutadà va reciclar una mitjana aproximada de 24 quilograms de vidre durant l’any.
Pel que fa a la taxa de contenerització Barcelona se situa amb una mitjana de 400 habitants per contenidor, comptant actualment amb un total de més de 3.800 contenidors per als residus d’envasos de vidre instal·lats a tota la ciutat.
Beneficis ambientals del reciclatge de vidre
El vidre que es diposita als contenidors es recicla al 100% i s’utilitza per a la fabricació de nous envasos, de manera indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre evitem el creixement dels abocadors.
Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En fer sevrir calcí – vidre reciclat – en la fabricació de nous envasos s’evita l’extracció de matèries primeres de la natura, evitant l’erosió dels sòls i la desforestació del nostre entorn. A més, es minimitza l’emissió de CO2 al procés de fabricació i s’estalvia energia.