Crònica del Plenari

06/10/2022 - 16:05

El Consell Plenari del 5 d’octubre va informar sobre les accions en defensa del col•lectiu LGTBI i de sensibilització per prevenir situacions de discriminació al districte.

El Plenari va començar amb la benvinguda per part del president, Ferran Mascarell.

Seguidament es va informar sobre les accions en defensa del col·lectiu LGTBI i de sensibilització per prevenir situacions de discriminació als barris de Gràcia, en diferents àmbits.

El Pla de Places

El Districte destina 140.000 euros a actuacions per pacificar les places de la Vila i fomentar una millor convivència entre visitants i veïnat.

L’Ajuntament de Barcelona destina més d’un milió d’euros de l’Impost d’Estades en Establiments Turístics (IEET) a impulsar propostes per diversificar el turisme, fer-lo més responsable i aconseguir una millor convivència entre visitants i veïnat als districtes de la ciutat.

Així, a Gràcia, els fons s’han destinat a implementar diferents actuacions previstes al Pla de Places 2022, una mesura de govern concebuda per fomentar el civisme a les places de la Vila i, alhora, per gestionar la diversitat d’usos de l’espai públic per tal de fer conviure el dret del veïnat al descans amb el dret dels diferents col·lectius a gaudir de la ciutat.

Festa Major de Gràcia 2022

La Festa Major de Gràcia va recuperar enguany la normalitat, després de dues edicions marcades per les restriccions derivades de la pandèmia. El regidor del Districte, Eloi Badia, i la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López, van presentar les novetats de l’edició del 2022, en què la celebració ha tornat al format habitual previ a la covid.

Entre el 15 i el 21 d’agost, la festa va disposar de 23 carrers guarnits i va oferir una programació amb més de 900 activitats. La Fundació Festa Major de Gràcia i el Districte han treballat conjuntament per oferir una celebració familiar, sostenible i inclusiva.

Com es habitual, durant la festa es van reforçar els serveis de seguretat i neteja. També es va incidir en aspectes com la cura dels guarnits dels carrers, un dels elements principals de la festa, i la necessitat de cuidar la convivència respectant el descans del veïnat un cop acabada la festa.

La pregonera d’aquesta edició va ser l’expresidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, que va obrir el període festiu amb la lectura del pregó des de la balconada de la seu del Districte el 14 d’agost.

Pla de Soroll

En algunes de les places de la Vila de Gràcia; plaça del Sol, Virreina i Revolució s’han instal·lat sonòmetres per tal de mesurar els nivells de soroll nocturns en aquests espais. Aquestes instal·lacions tenen l’objectiu de comprovar si aquests carrers o places poden ser considerades Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn. Es tracta d’un nou instrument a disposició del districte per tal de trobar plans de reducció de contaminació acústica adaptades a cada cas concret. D’aquesta manera, es vol analitzar si aquestes zones superen en 3 decibels els límits permesos de soroll i impulsar mesures de reducció de la contaminació acústica adaptades a cada espai.

Aquesta nova eina forma part del Pla de Mesures contra la Contaminació Acústica 2022-2030, que recull un seguit d’actuacions que s’impulsaran en els propers anys per tal de reduir l’impacte de la contaminació acústica a la ciutat.

El soroll és el segon factor ambiental que més impacta en la salut de la població, just per darrere de la contaminació de l’aire. En aquest sentit, el trànsit és la font de soroll que impacta la pràctica totalitat de la superfície de la ciutat i la font més rellevant.

A la nit, continua sent el soroll del trànsit qui més impacte però en algunes zones de la ciutat apareix una altra font de soroll vinculada a l’ús intensiu de l’espai públic. Segons la percepció ciutadana aquesta és una de les fonts que més molèsties generen.

Increment de l’ús social i millores als entorns amb el Pla estratègic del Park Güell

El Pla estratègic del Park Güell, que es va iniciar el 2018, continuarà aplicant-se fins al 2026 amb l’objectiu de millorar el retorn social del parc a la ciutat i continuar preservant-ne el patrimoni arquitectònic i natural amb una inversió prevista d’uns quinze milions d’euros. Les mesures implantades fins ara han reduït a la meitat el nombre de visitants i han augmentat l’ús veïnal de l’espai gràcies als accessos gratuïts per als veïns i veïnes.

Aquestes accions han comportat un retorn social que servirà, amb un 50% de la inversió, per impulsar noves actuacions destinades a millorar el parc i els entorns. Així, fins al 2026, es faran diverses intervencions als barris del Coll, la Salut, Vallcarca i els Penitents, el Carmel i Can Baró, dels districtes de Gràcia i d’Horta-Guinardó. En concret, les actuacions seran les següents:

Actuacions a Gràcia:

  • Urbanització de Coll del Portell
  • Nou parc a la Font del Carbó
  • Urbanització del torrent del Remei
  • Passatges nous: Pare Alegre – Antequera, Pícnic Park Güell amb Marianao i passeig de Turull amb Coll del Portell

El servei entorn a les cures a persones ‘VilaVeïna’ es desplega a Gràcia

Gràcia compta a partir d’aquest setembre amb el servei VilaVeïna, que vol ajudar les persones que necessiten ser cuidades i aquelles que estan cuidant d’altres persones, aquelles que tenen cura de familiars o de persones properes o que s’hi dediquen de manera professional, des de la proximitat als seus domicilis i treballant des del barri.

El centre es troba al Casal de Gent Gran Montmany (carrer de Montmany, 45).

El projecte s’adreça a tota la població però especialment a les persones que cuiden a infants de 0-3 anys i a persones grans, tant aquelles que encara estan actives com aquelles que es troben en una situació de dependència o deteriorament cognitiu i persones amb diversitat funcional.

També es dirigeix a les persones cuidadores, majoritàriament dones que, de manera remunerada o no, assumeixen les tasques i responsabilitats de cura a d’altres persones, a persones que volen planificar el seu procés de cura i d’atenció i a persones que volen cuidar-se elles mateixes.

Els usuaris hi poden trobar informació i atenció individual sobre els recursos i serveis més propers per millorar el benestar de les persones, un espai de trobada per a famílies i persones cuidadores: espai de joc, de relació d’establiment de vincles i d’estada. També acollirà tallers, xerrades i altres activitats per millorar la salut, el benestar emocional, trobar-se millor amb un mateix, i donarà suport a grups de suport i acompanyament, entre d’altres.

La implementació del pla ‘Gràcia, barris jugables’

Barcelona es posa a disposició dels nens i nenes garantint el seu dret al joc a l’espai públic, i fomenta que tota la ciutat sigui jugable: els carrers, les escoles, els parcs, les platges… Tot l’urbanisme es planteja tenint en compte el benestar dels més petits.

Amb més de 900 espais públics dedicats al joc infantil, hi ha unes superàrees que destaquen per sobre de la resta per la singularitat dels equipaments. L’objectiu és que totes siguin accessibles per garantir el joc de tots els nenes i nenes, també dels qui tenen algun tipus de discapacitat. A Gràcia hi haurà un espai a plaça del Sol i plaça Lesseps. Les superàrees de joc són espais únics i singulars dedicats als infants.

Diferents actuacions a l’espai públic

Aquest estiu s’ha ampliat la vorera a l’Escola Farigola al carrer Farigola, entre Sant Eudald i Mora d’Ebre per millorar la seguretat en l’entrada i sortida de l’escola, i la seva connectivitat. En la mateixa línia, també s’ha pacificat tota la part de davant de l’Institut Montserrat Roig. Abans de finals d’any, s’ampliarà la vorera de l’Escola Teixidores.

Abans de finals d’any hi ha previstes actuacions en l’Escola Montseny, l’Escola Claret, l’IES La Sedeta, l’Escola La Sedeta i l’Escola Rius i Taulet que formen part del programa ‘Protegim les escoles’ per aconseguir entorns escolars més segurs.

En l’Escola Rius i Taulet s’ha acordat amb la comunitat educativa actuacions per augmentar els espais de trobada i la seguretat viària: s’eliminaran dos carrils de trànsit, un al carrer de Maignon i l’altre al de Mare de Déu del Coll, per guanyar espai per l’accés a l’escola, i s’habilitarà el gir a l’esquerra de República Argentina, a plaça de Lesseps.

Visites guiades a la Torre del Rellotge

Una de les novetats destacades de la Festa Major d’enguany ha estat l’obertura al públic del campanar de Gràcia, o Torre del Rellotge. L’edifici, construït al 1864, va ser un encàrrec de l’ajuntament de la Vila, quan encara era un municipi independent, i va esdevenir un símbol de Gràcia arran de les revoltes de 1870, 1873 i 1874, durant les quals el toc de la campana va servir per mobilitzar la població.

Amb 33 metres d’alçària, el campanar ofereix una vista privilegiada de la Vila. Al llarg de la Festa Major s’hi va poder accedir en visites guiades de 30 minuts de duració, en grups de cinc persones, model que es mantindrà durant els propers mesos. El preu és de quatre euros per persona.

30è aniversari del Centre Cívic El Coll – La Bruguera

Ja han passat 30 anys des que l’edifici de la Bruguera va obrir les portes com a Centre Cívic El Coll – La Bruguera. Aquest equipament es va inaugurar el 1992 coincidint amb les Olimpíades celebrades a Barcelona i avui és un referent al barri, al districte i a la ciutat.

Enguany, el centre ha celebrat en comunitat aquestes tres dècades de vida, d’activitats, tallers, trobades i cultura. És per això que ha preparat una programació oberta a tothom.

Podeu consultar el contingut del plenari íntegre del Ple en la gravació al web del districte.