Entrega del regal institucional a la Festa Major

18/08/2021 - 11:04

El regal institucional d'enguany és l'última edició del Protocol Festiu de la Vila de Gràcia, on apareixen tots els elements de la cultura popular del barri.

El regal institucional d'enguany és l'última edició del Protocol Festiu de la Vila de Gràcia, on apareixen tots els elements de la cultura popular del barri.

El passat dilluns 16 d’agost es va celebrar l’acte de reconeixement als carrers guarnits, entitats col·laboradores i institucions. Aquest va comptar amb els parlaments de la Presidenta de la Fundació Festa Major, Carla Carbonell, i del Regidor del Districte de Gràcia, Eloi Badia. A causa de les mesures sanitàries, l’acte no es va poder dur a terme a la sala d’actes del Districte i va tenir lloc a un dels tres principals espais de la Festa Major, l’espai Bailèn.

A més, tampoc es va poder fer entrega del regal institucional com era habitual. Les entitats reconegudes van haver de recollir-lo a la sortida. Enguany, el regal institucional era el llibre del Protocol Festiu de la Vila de Gràcia.

Tota la història del barri

El Protocol Festiu que s’ha regalat destaca per la quantitat d’imatges, que mostren les principals cares de la festa al barri i l’essència de la cultura popular. Aquest recorre les diferents festes de la Vila de Gràcia, la imatgeria festiva, els grups i colles de cultura popular i les músiques de la festa.

El primer Protocol Festiu de Gràcia es va aprovar en el Plenari del Districte el 23 de gener de 2007. Uns anys després, el 14 de març de 2011, se’n va aprovar la revisió. El document ha servit des d’aleshores, primer, per a protegir les diferents festes que se celebren i, segon, per establir l’estructura que s’ha de seguir en els actes de cultura popular. A més, també ha permès regular la incorporació de nous elements festius.

Després d’anys de funcionament, entitats i Districte van creure convenient fer una altra revisió. Es van celebrar cinc sessions de treball, d’on van sorgir una seixantena d’esmenes que van afectar els tres eixos en què s’articula el Protocol. Els més destacats són els següents:

  1. Incloure en l’apartat de “Festes” el reconeixement de la Festa de l’Home dels Nassos.
  2. Incorporar a l’apartat “Imatgeria festiva” el reconeixement de la figura de l’Atzeries de la Vella de Gràcia, de la nova parella de gegants Pau i Llibertat, del Pepitu Campanar Nou, de l’Home dels Nassos i de l’Àliga de Gràcia.
  3. Recollir a l’apartat “Grups i colles de cultura popular” el reconeixement de noves seccions de colles de cultura popular i la creació de l’Associació l’Àliga de Gràcia.

Finalment, en la sessió de 19 de març de 2018, la Comissió de Seguiment del Protocol Festiu de Gràcia va aprovar el text definitiu, que va ser ratificat pel Plenari del Districte el 3 de maig de 2018.