Informe tècnic sobre els horts en teulades d’edificis públics a Barcelona

18/11/2020 - 13:55

L’estudi ha estat elaborat per l’IRTA (Institut de Recerca Tecno-Agroalimentària) que assessora el projecte dels “Horts al Terrat”. L’objectiu és fer un seguiment qualitatiu i quantitatiu sobre els avenços en els cinc horts hidropònics coordinats per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat que existeixen ara mateix a la ciutat.

Els resultats de l’estudi són positius i se centren en els progressos fets al llarg del 2019 en els cinc horts que hi ha a la ciutat. A Gràcia, al 2019 es va posar en funcionament l’hort de l’Espai Jove La Fontana.

Destaquem:

  • En total, en els cinc horts s’han produït quasi 3.000 quilos de menjar cultivat.
  • S’han lliurat la pràctica totalitat dels aliments recollits a menjadors socials i  bancs d’aliments de Barcelona.
  • S’ha creat un nou hort a l’Espai Jove de Fontana amb recollida de drenatge i reutilització en el reg.
  • S’ha ampliat l’hort de la seu del Districte de Sants-Montjuïc, s’ha aconseguit un estalvi d’aigua del 36% i una producció de més de 900 quilos de menjar fresc només en aquest  hort.
  • S’ha experimentat amb noves espècies amb uns resultats interessants. Els cultius de faves, pebrots i albergínies han estat els més recomanables d’acord amb les condicions mediambientals dels horts i s’han descartat, en canvi, el carbassó i el pèsol. En un futur, s’espera poder introduir noves espècies per avaluar el seu comportament en les condicions dels horts i oferir millors i més aliments als menjadors socials.

Es por consultar aquí l’informe.

L’Hort al Terrat és un projecte en xarxa promogut per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD). En aquests moments hi ha cinc horts en funcionament: al terrat de l’IMPD, a l’edifici de Gerència de Recursos i al de Relacions i Cooperació Internacional (ambdós a Ciutat  Vella), a la Seu del Districte de Sants-Montjuïc i a l’Espai Jove de Fontana, al Districte de Gràcia.

El projecte va adreçat al col·lectiu de persones amb discapacitat i/o diversitat funcional d’entitats que treballen en el sector, que són les encarregades de tenir-ne cura. L’Hort al Terrat es va iniciar l’any 2016 i ha seguit funcionant durant la pandèmia de la Covid-19 amb totes les mesures de seguretat esdevenint, de fet, un espai  segur per a les persones participants.