Finalitza la restauració de la font d'Hèrcules

11/01/2021 - 15:42

En la restauració de la font s'han invertit 72.000€ per fer una neteja general per eliminar-ne l’òxid, restaurar els medallons de marbre i fer el rejuntat i la impermeabilització de diversos elements.

En la restauració de la font s'han invertit 72.000€ per fer una neteja general per eliminar-ne l’òxid, restaurar els medallons de marbre i fer el rejuntat i la impermeabilització de diversos elements.

L’Ajuntament ha acabat els treballs per rehabilitar la font d’Hèrcules, situada a la cruïlla del passeig de Sant Joan amb el carrer de Còrsega, a Gràcia. La font té un gran valor històric, ja que és considerada l’estàtua pública més antiga de la ciutat.

Els treballs, que s’han fet a través de la Direcció de Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni, han suposat una inversió de 72.000 € i han consistit en una neteja general de les superfícies per eliminar-ne l’òxid, la restauració dels medallons de marbre i el rejuntament i la impermeabilització de diversos elements. El monument està esculpit amb pedra de Montjuïc, i aquest tipus de material és molt porós i amb el temps havia anat absorbint residus de ferro de l’aigua de la font.

La font d’Hèrcules va ser dissenyada per l’escultor Salvador Gurri i esculpida per Josep Moret el 1802, amb motiu de la visita del rei Carles IV a la ciutat. La seva primera ubicació va ser a l’antic passeig de l’Esplanada, situat a l’espai que va quedar entre la Ciutadella i la ciutat després que el barri de la Ribera fos destruït el 1716. Quan el passeig va desaparèixer per transformar la Ciutadella en un parc públic, la font es va traslladar al costat del Palau de Belles Arts, al passeig de Lluís Companys.

El 1928, dins les remodelacions que es van fer a la ciutat per l’Exposició Internacional del 1929, va ser traslladada a la ubicació actual, l’encreuament del passeig de Sant Joan amb el carrer de Còrsega. Els medallons reials en honor de Carles IV van ser suprimits en temps de la Segona República.

La font

La font té una base circular que fa d’estany, i al mig s’aixeca un monument format per un pilar que sosté la figura dempeus d’Hèrcules despullat, recolzat sobre un garrot i amb la pell del lleó Nemea al braç esquerre. A banda i banda de la base del pilar hi ha dos lleons que sostenen una esfera amb les potes davanteres i brollen aigua per la boca. També surt aigua d’una petita figura de dofí alat, i al centre del conjunt es forma una cascada formada per quatre basses semicirculars que aboquen aigua una damunt l’altra. A mitja alçada del pilar hi ha, a cada costat, dues serps entrellaçades. A més, el pedestal d’Hèrcules té, mirant a mar, un medalló ovalat de marbre blanc amb el retrat de Carles IV i Maria Lluïsa en baix relleu, i a la banda muntanya un altre també de marbre blanc amb l’escut de Barcelona.