L’Ajuntament de Barcelona destinarà més d’un milió d’euros de l’Impost d’Estades en Establiments Turístics (IEET) a impulsar propostes per diversificar el turisme, fer-lo més responsable i aconseguir una millor convivència entre visitants i veïnat als districtes de la ciutat. El Districte de Gràcia destinarà 139.425,50 euros recaptats mitjançant aquest tribut a impulsar diferents actuacions per pacificar les places de la Vila.
Així, a Gràcia, els fons estaran destinats a implementar diferents actuacions previstes al Pla de Places 2022, una mesura de govern concebuda per fomentar el civisme a les places de la Vila i, alhora, per gestionar la diversitat d’usos de l’espai públic per tal de fer conviure el dret del veïnat al descans amb el dret dels diferents col·lectius a gaudir de la ciutat.
Les actuacions impulsades mitjançant l’IEET seran les següents:
- Campanya ‘Juguem a la Plaça’, amb activitats dirigides a públics infantils i familiars i amb altres activitats lúdiques adreçades a un públic més ampli, incloent-hi joves, adults i visitants de pas. L’actuació preveu elaborar una programació treballada en coordinació amb el veïnat i els establiments comercials.
- Campanyes de sensibilització per fer front a dificultats específiques de convivència al barri, a demanda del veïnat, que se sumaran a les campanyes impulsades a nivell de ciutat.
- Consolidació del espais de diàleg entre veïns, comerciants, entitats i administració de cadascuna de les places per a la detecció d’inquietuds, problemes o propostes referents als usos de l’espai i la convivència.
- Prevenció i gestió de conflictes a través de l’observació de l’espai, recollida d’impressions i opinions, creació de xarxa amb comerços, usuaris habituals i serveis que intervenen a les places.
- Accions de comunicació i difusió de les activitats programades, reforç de la campanya de sensibilització i silenci i edició i repartiment de material específic de sensibilització per a establiments comercials i turístics.
- Accions per promoure el civisme, garantir la convivència, la seguretat i el manteniment de les places, establint dispositius específics de neteja en els mesos amb més presència de visitants al carrer i mantenint presència de la Guàrdia Urbana des les 23.00 fins a les 5.00 hores entre l’abril i l’octubre a les places amb més soroll.
- Accions per donar a conèixer el patrimoni històric i arquitectònic de la Vila de Gràcia: visites guiades a la rehabilitada Torre del Campanar durant tot l’any, per a veïnat i visitants, amb especial atenció a la comunitat educativa del districte.
Renovació del servei d’agents cívics
El servei d’agents cívics també es reforçarà gràcies als fons de l’IEET. En un escenari de recuperació de l’ús turístic de la ciutat, Barcelona dedicarà una partida d’un milió d’euros a aquest servei que busca afavorir l’ús cívic i la convivència en els espais públics que tenen una major afluència de visitants.
El servei, gestionat per la societat municipal B:SM, compta amb 58 agents al llarg de l’any i fins a 70 en els mesos d’estiu i en punts i zones amb major densitat turística. La tasca dels i les agents se centra en millorar la convivència amb veïns i veïnes, prevenir conflictes i dissuadir les conductes incíviques mitjançant la conscienciació i la informació sobre les normes de convivència i ús de l’espai públic. A Gràcia, aquest servei estarà disponible entre els mesos de juliol i setembre.