Impuls per a la reactivació comercial de la Travessera de Dalt

23/02/2021 - 13:59

La Comissió de Govern ha aprovat inicialment una modificació del Pla d’Usos de Gràcia a l’àmbit de la Travessera de Dalt per tal d’impulsar la reactivació econòmica de la zona, preservant la qualitat ambiental.

La Comissió de Govern ha aprovat inicialment una modificació del Pla d’Usos de Gràcia a l’àmbit de la Travessera de Dalt per tal d’impulsar la reactivació econòmica de la zona, preservant la qualitat ambiental i tenint en compte el grau de densificació residencial.

El que proposa aquesta modificació és incorporar la Travessera de Dalt a la Zona Genèrica del Pla d’Usos i que conformi una Àrea de Tractament Específic per poder-hi obrir nous establiments de restauració, botigues de plats preparats i de comerç alimentari amb degustació, o d’activitats musicals.

Els nous paràmetres de regulació per obrir noves activitats en aquesta zona de Travessera de Dalt són:

  • Establiments de restauració, botigues de plats preparats i de comerç alimentari amb degustació, complint amb el criteri de densitat definit en el Pla d’Usos actual.
  • Establiments d’activitats musicals amb superfície útil màxima de 150 metres quadrats i amb distàncies mínimes entre locals de 200 metres.

El Pla d’Usos de Gràcia vigent es va aprovar l’any 2016, després d’un ampli procés de participació que va durar un any i mig, amb l’objectiu d’equilibrar els usos que generen les diferents activitats al districte i minimitzar els impactes en el veïnat.

El Pla d’Usos estableix diferents zones al districte en funció del cens de locals i de la realitat urbanística de cada àmbit.

  • Zona saturada, interior de la Vila de Gràcia, on no es permet l’obertura de nous establiments.
  • Zona de contenció, corona de la Vila, Gràcia Nova i Camp d’en Grassot, on es poden obrir nous establiments sempre que no suposi un augment del total d’establiments a la zona.
  • Zones perimetrals, carrers que delimiten el districte de Gràcia amb Sarrià – Sant Gervasi i l’Eixample, on s’aplica el que estableix l’ordenació d’usos i activitats del districte veí.
  • Zones genèriques, barris de Vallcarca – Els Penitents, el Coll i part del barri de La Salut, on es permeten obrir noves activitats sense malmetre l’equilibri entre les activitats i les necessitats del veïnat que hi viu.

Un pla d’usos per la concentració d’establiments

La figura del Pla d’Usos (Pla Especial d’Establiments de Concurrència Pública) va sorgir l’any 1994 quan Gràcia es va dotar d’un pla d’usos davant la concentració excessiva d’establiments (especialment al nucli antic de la Vila), sobretot orientats a la restauració i a l’oci nocturn.

Aquest pla es va revisar l’any 2001 per afegir una disposició sobre la instal·lació de terrasses i l’any 2005 se’n va fer una revisió en profunditat.

El 2014 es va iniciar una nova revisió a partir d’una diagnosi més acurada que va permetre definir la saturació d’activitats en algunes zones del districte i l’impacte que suposava en la vida veïnal quotidiana. Durant el 2014 i 2015 es va desenvolupar un llarg procés participatiu que va culminar amb l’aprovació, el 2016, del nou Pla d’Usos de Gràcia.

La modificació actual, després del període d’al·legacions, s’haurà de debatre i aprovar al Plenari municipal.

Més informació