Discriminació racista en l’accés a l’habitatge

09/10/2020 - 09:41

Un estudi realitzat per l’Ajuntament constata que les persones amb nom d’origen àrab tenen més dificultats per accedir al mercat de lloguer d’habitatge. En concret, les persones amb un nom d’origen autòcton reben un 18% més de respostes a les consultes sobre habitatges de lloguer que les persones amb un nom d’origen àrab. Aquestes diferències també es donen en el preu dels pisos, ja que les persones amb un nom d’origen àrab reben més respostes dels pisos amb preus més cars.

L’estudi La clau pot ser un nom: Detecció d’evidències de discriminació en l’accés al mercat de lloguer d’habitatge a Barcelona, encarregat a la consultoria social cooperativa Broll, ha consistit en l’enviament de 2.000 sol·licituds a 500 anuncis d’habitatges publicats en portals immobiliaris, amb l’objectiu d’avaluar d’una manera estadística les respostes a aquestes sol·licituds segons el remitent. Així, la meitat de les sol·licituds han estat enviades sota un nom d’origen àrab, i l’altra meitat, sota un nom d’origen autòcton, basant-se en els noms més comuns segons l’Idescat.

Els resultats de l’estudi posen de manifest l’existència de diferències entre les sol·licituds enviades per noms d’origen àrab i les enviades per noms autòctons, de manera que per cada 10 sol·licituds enviades, les sol·licituds de noms autòctons reben 6 respostes (56,6%), i les sol·licituds de noms àrabs, 4 (37,8%).

També s’han detectat diferències per gènere, de manera que per cada 10 sol·licituds enviades per dones, les sol·licituds de noms autòctons reben 7 respostes, i les de noms àrabs, 5, mentre que en el cas dels homes, les sol·licituds fetes per noms autòctons obtenen 5 respostes, i les de noms àrabs, menys de 3.

Un altre dels factors que s’ha detectat amb l’estudi és el biaix de classe social: el preu mitjà dels anuncis que responen sol·licituds de noms d’origen àrab és de 1.384,27 euros, mentre que el preu mitjà dels anuncis que només responen a sol·licituds signades per noms autòctons és de 1.093 euros, gairebé 300 euros menys.

L’estudi s’ha encarregat a la cooperativa Broll en el marc de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona per aprofundir i avaluar objectivament la dimensió de la discriminació en l’accés a l’habitatge de lloguer.