En concret, es controlaran les conductes de ciclistes que generin situacions de risc per a la seguretat viària i les d’altres vehicles que originin riscos per a la mobilitat amb bicicleta, per exemple:
- Estacionaments en carrils o vies ciclistes.
- Avançaments inadequats.
- Distraccions durant la conducció (consulta del mòbil o ús d’auriculars).
- Manca de distància de seguretat.
- Conducció sota els efectes de l’alcohol o les drogues.
Pel que fa als VMP, com a vehicles, es vigilaran conductes com ara:
- Estacionaments inadequats.
- Distraccions durant la conducció (consulta del mòbil o ús d’auriculars).
- Circulació per voreres.
- No respectar els senyals de trànsit: semàfors i passos de vianants.
- Infraccions que posin en perill les persones vianants.
La Guàrdia Urbana de Barcelona treballa per aconseguir l’objectiu de reduir un 50% les lesions greus i les morts, tal com indica l’Estratègia de seguretat viària 2030, amb una visió en l’horitzó de zero víctimes mortals l’any 2050.
CANVIS EN LA NORMATIVA DE CIRCULACIÓ
L’Ordenança de circulació, vianants i vehicles (OCVV) és la normativa que estableix la regulació de la circulació a la ciutat de Barcelona. El novembre del 2024 es va aprovar una modificació del text que posa ordre respecte dels VMP i el seu comportament en la mobilitat de la ciutat, perseguint preservar les voreres com a espai per als vianants, alhora que contribueix al foment dels mitjans de transport sostenibles i actius.
Des del 2 de gener, i durant dos mesos, l’Ajuntament de Barcelona destinarà vint informadors repartits per tota la ciutat per donar a conèixer a la ciutadania les novetats de la modificació d’aquesta ordenança, que entrarà en vigor l’1 de febrer.
Les novetats principals que incorpora la nova norma impliquen un canvi d’hàbits de la ciutadania. En són exemples l’obligació de dur casc per conduir un vehicle de mobilitat personal (VMP) i la prohibició de circular per la vorera amb bici i VMP i també d’estacionar motos als accessos de centres escolars i hospitals.