Pas endavant en la protecció patrimonial i del teixit històric de Gràcia

11/02/2021 - 13:28

La Comissió de Govern ha iniciat aquest dijous la tramitació de la Modificació del Pla General (MPGM) per a la millora urbanística i ambiental dels barris de Gràcia, que actualitza el planejament per garantir la conservació i el manteniment del seu caràcter propi i identitat.

El vistiplau inicial a una MPGM per al casc antic de Gràcia, que se suma a la revisió del catàleg patrimonial ja vigent, proposa nous criteris urbanístics i de sostenibilitat per blindar la conservació de la identitat i singularitat d’aquest àmbit.

Es tracta d’un dels dos instruments que s’han treballat els últims dos anys per assegurar la revitalització del casc antic, que inclou el barri de la Vila de Gràcia i part dels barris de la Salut, Vallcarca i Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. El desembre passat el plenari ja va aprovar definitivament la revisió del catàleg patrimonial, que, entre altres coses, dobla el nombre de finques protegides —de 564 a 1.026— i obliga a mantenir els patis i jardins.

Ara, l’impuls de l’MPGM permetrà acabar de blindar la singularitat d’aquest àmbit amb la introducció de criteris urbanístics que aposten per la regeneració enfront de la substitució, i amb una visió mediambientalment sostenible.

El document s’ha treballat a través d’un procés de participació, una diagnosi prèvia i sessions específiques per incorporar les màximes aportacions possibles del veïnat i agents del territori, i dimarts que ve se’n votarà l’aprovació inicial a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat.

Espai construït i espai lliure

El pla es desenvolupa sobre dos eixos: l’espai construït, on es posa l’accent a preservar i millorar el teixit consolidat, augmentar l’habitatge protegit i fomentar la bona convivència dels habitatges, activitats i equipaments; i l’espai lliure, que inclou els carrers, places, jardins públics i privats i altres espais no construïts on es vol implantar un sistema ambiental que augmenti la biodiversitat i el verd i adeqüi la mobilitat i l’aparcament.

El nou planejament planteja una adaptació dels paràmetres urbanístics generals a les condicions físiques particulars del teixit tradicional de Gràcia i la seva tipologia. Per exemple, es protegeix el front d’edificis consolidats, que és el principal tret paisatgístic que configura la identitat dels teixits de Gràcia, i es regula les intervencions que s’hi poden fer. I s’estipula que les actuacions d’obra nova, rehabilitació integral i renovació de façanes hauran de presentar un estudi que incorpori l’aixecament de les façanes dels edificis situats a menys de 30 metres per garantir una bona relació amb l’entorn.

Més informació