Exposicions que s’acaben d’inaugurar, com “Arquitectures en transició”, que es pot veure al centre del MUHBA a Oliva Artés (a la imatge. Foto: Jérôme Van Belle – WBI), però també itineraris per la ciutat, projeccions de cinema, activitats de tota mena i visites guiades… Així celebren l’estiu els museus barcelonins, que us han preparat un seguit de propostes per gaudir i aprendre a la vegada.
Entre les propostes destacades, un seguit d’exposicions que es podran veure en algun moment entre ara i el mes de setembre. N’hi ha moltes, però entre les més noves, propostes com la que dona a conèixer projectes arquitectònics de joves talents europeus al MUHBA-Oliva Artés (l’esmentada “Arquitectures en transició”; fins al 15 de setembre) o com “Una ciutat desconeguda sota la boira. Noves imatges de la Barcelona dels barris”, que mostra el MACBA. És un projecte fotogràfic sobre la Barcelona actual, vista des dels barris perifèrics sorgits de l’onada migratòria de la postguerra, que és una proposta del Pla de Barris de l’Ajuntament. La mostra, fins al 12 de gener, inclou la fotografia de Jeff Wall Informant. An occurrence not described in chapter 6, part 3 of ‘Últimas tardes con Teresa’ by Juan Marsé, que descobreix el secret de la delació de Pijoaparte i que és una donació de l’artista a la ciutat que quedarà instal·lada permanentment a la Biblioteca Juan Marsé-El Carmel.
Però hi ha moltes exposicions i activitats més previstes en equipaments de tota la ciutat. Al Disseny Hub Barcelona (DHub), podeu veure encara les mostres en curs, però també participar en itineraris com el que, coorganitzat amb el MUHBA, el 26 de juny, recorre les Cases Barates i la Casa Bloc per conèixer dues solucions arquitectòniques a un mateix problema d’habitatge. Recordeu que el DHub també col·labora enguany amb el Gran Teatre del Liceu. Com? Ho veureu si veniu a l’escenari de la Rambla entre els dies 12 i 14 de juliol i veieu tres òperes contemporànies a càrrec de nous talents, a la proposta Òh!Pera, que també forma part del Grec 2024.
“INTRAMURS: El temps que habita l’Arxiu”, una instal·lació que, fins al setembre, mostra un tapís visual format per imatges d’època, és la proposta estiuenca de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona per aquest estiu. A la Biblioteca Pública Arús podreu veure la mostra “Bicentenari de Clavé, Pi i Margall, i Balaguer a l’Arús (1824-2024). Catalanitat, republicanisme federal i liberalisme a Barcelona” i apuntar-vos a alguna de les conferències sobre el tema que s’hi fan. Si us agrada la història, tampoc no deixareu de participar en alguns dels itineraris Born de nit que, des del centre de la plaça Comercial us porten de viatge per la Barcelona del 1714.
Visites guiades quan el sol es pon i un cicle de concerts durant el mes de juliol conformen l’aportació a la campanya estiuenca dels espais patrimonials de la ciutat del Monestir de Pedralbes. Recordeu que el MUHBA munta també itineraris interessantíssims per la ciutat durant el juliol, agost i setembre, però que, a més, programen quatre concerts, entre el 27 de juny i el 18 de juliol, a la plaça de la Natura del Park Güell. És el cicle Música, Ràdio, Barcelona, dins del qual actuaran, entre altres, Canendi Elegantia, el Cor de Cambra de Granollers i l’orquestra Ars Movens. Una mica de cinema? El mateix MUHBA us ha preparat un cicle de projeccions, també al Park Güell, entre el 28 de juny i el 12 de juliol. És Ventura Pons i Barcelona, cicle de tres films seleccionats i presentats per Celia Marín Vega.
El Castell de Montjuïc repassa també la seva història amb mostres com “Ressons de la memòria. Fotollibres del present”, recull de les publicacions de l’Arxiu de Memòria Fotogràfica de la Guerra Civil, però també amb visites guiades com la que es titula Repressió, atac i defensa. Del procés de Montjuïc a la guerra civil. Visites dinamitzades, tallers i activitats familiars conformen l’oferta de les dues seus del Museu Etnològic i de Cultures del Món. Festa i tradició gegantera, però també folklore, costums i jocs d’Indonèsia formen part de la proposta d’un museu que ens ensenya el món des de Montjuïc i el carrer d’Avinyó.
A les exposicions del MACBA “Jordi Colomer. Façana Foto Festa Futur Fideus”, i “Una ciutat desconeguda sota la boira. Noves imatges de la Barcelona dels barris”, s’afegeix a partir del 5 de juliol l’exposició “Mari Chordà… i moltes altres coses”, en la qual veurem com l’acció social es converteix en art.
Activitats al Santa Mònica, noves visites guiades (entre el 22 de juny i el mes de setembre) i tallers familiars són part de l’oferta estiuenca del Museu Nacional d’Art de Catalunya. El Museu Picasso, mentrestant, us convida a conèixer el París dels anys 30 de la mà de Fernande Olivier, primera companya de Picasso. La mostra “Fernande Olivier, Pablo Picasso i els seus amics” inspira un seguit d’activitats familiars.
Com que aquest és un any olímpic, al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch, mostren l’exposició “Paris 2024. Games Wide Open”, i munten un taller familiar paral·lel. Tallers, visites dinamitzades i moltes activitats familiars són part de l’oferta estiuenca del Museu de Ciències Naturals i les diverses subseus (incloent-hi el Jardí Botànic), però també del Museu de la Música, on munten propostes que us permetran tocar un instrument que produeix sons fantasmagòrics, el theremin, entre moltes activitats més.
I, si a CaixaForum els més petits de la casa poden fer de tot o gairebé (des de veure pel·lícules a cantar pop) al Museu Marítim de Barcelona munten un cicle, Tardes musicals d’estiu al Museu Marítim de Barcelona, que portarà diferents concerts al jardí d’aquest equipament els dies 12, 17 i 24 de juliol. El Marítim és un dels equipaments que participen (amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Olímpic i de l’Esport i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) en la vuitena edició del Quiz Summer Tour, un joc de preguntes per equips que es jugarà a cadascun dels cinc espais (per a majors de 18 anys. Cal fer inscripció).
Activitats i visites a la Casa Batlló, la Casa Ametller o el Museu Europeu d’Art Modern i el Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa són altres propostes previstes. Consulteu totes les activitats d’estiu als museus de la ciutat en aquest enllaç.