El 25 de novembre, a les 19 hores, tindrà lloc l’inici de la Setmana Cultural Gràcia amb la Mediterrània amb la lectura del Manifest pel 25N i la inauguració de l’exposició ‘Veus de Resiliència: Dones Gitanes en Lluita’. L’edició d’enguany està dedicada a descobrir les arts i la cultura gitana, una cultura ancestral històricament perseguida i estigmatitzada.
Dilluns 25 de novembre
Centre Cívic La Sedeta
Del 25 de novembre al 13 de desembre (de dilluns a divendres de 9 a 21 h i els dissabtes de 9 a 14 h i de 16 a 21 h).
- Exposició ‘Veus de resiliència: dones gitanes en lluita’.
Aquesta exposició ofereix una visió profunda sobre la vida de les dones gitanes, posant de manifest la seva força, resiliència i lluita incessant pels drets humans. A través d’imatges poderoses, celebrem la riquesa i la diversitat de la cultura gitana, alhora que analitzem els reptes que planteja l’antigitanisme. Cada fotografia convida a la reflexió i fomenta la solidaritat, recordant que la defensa dels drets de les dones gitanes és essencial per construir una societat més justa i inclusiva. Fotografies de Silvia Ariza
Exposició produïda per l’Associació RROMANIPE´S (GITANITAT´S)
Dimarts 26 de novembre
Centre Cívic La Sedeta, a les 19 hores
- Documental ‘La terra parla àrab’
A les darreries del segle XIX, el Sionisme, un moviment polític minoritari, apareix a l’escenari internacional. Com havien teoritzat els seus líders històrics, aquest encarna el desig de crear un estat jueu en algun indret del món i particularment a Palestina. A l’època i al llarg de molts segles, “La terra parla àrab”, Palestina, està habitada pels àrabs de Palestina, els Palestins. Com els líders Sionistes administren i després concilien les seves ambicions polítiques amb la realitat sobre el terreny a Palestina a finals del segle XIX?
Presentació i col·loqui posterior a càrrec de SODEPAU.
Dimecres 27 de novembre
Centre Cívic La Sedeta, a les 17.30 h
- Espectacle Ombres Gitanes: l’arribada del Poble Gitano a Barcelona
El teatre d’ombres gitanes es va estrenar el 2021 dins de la Barraca de la Fira Itinerant. La funció mostra les llums i les ombres de la història de l’arribada del poble Gitano a la nostra ciutat mitjançant la màgia de la paraula, la imatge i la música. Un espectacle sorgit de la tasca d’un grup de joves dones gitanes de l’Associació Carabutsí sota la direcció artística del Gecko con Botas i amb guió literari de César Martínez.
Organitzat pel Servei d’Interculturalitat del Districte de Gràcia.
Centre de Formació de Persones Adultes Rius i Taulet, a les 19 h
- Taula rodona i taller de gastronomia pastoral. Migració i transhumància viva: Hima, ruta i dieta mediterrània.
La transhumància es refereix a la migració i moviment de persones amb el seu bestiar. Homes i dones pastors, a vegades acompanyats de les seves famílies al complet, organitzen aquesta migració de milers d’animals al llarg de camins pastorals tradicionals a la recerca de pastures fresques en les diferents estacions de l’any. Una pràctica ancestral que sorgeix d’un profund coneixement sobre el medi ambient i implica pràctiques socials i rituals relacionats amb la cura, la cria i l’entrenament dels animals i la gestió dels recursos naturals. Entorn de la transhumància s’ha desenvolupat tot un sistema socioeconòmic, des de la gastronomia fins a l’artesania local i les festivitats. La transhumància contribueix així a la inclusió social enfortint la identitat cultural i els territoris al mateix temps que contraresta els efectes de la despoblació rural i serveix d’eina per a lluitar contra l’avanç de la desertització dels territoris en què es practica.
A càrrec d’Abbas Zahreddine autor de Homat al Hima: the way of life for sustainable development i Pedro Muñumer i Antolin Avezuela autors de Transhumància Viva: la clave para un futuro sostenible.
Divendres 29 de novembre
Centre Cívic La Sedeta, a les 19 h
- Rumba i Son de Gràcia
El grup de música es va formar als carrers del barri barceloní de Gràcia l’any 2013 seguint així les passes de pares, tiets i cosins grans. Un grup de gitanos i paios que com diu la cançó en Gràcia se dan la mano, Rumba i Son de Gràcia Rumba Catalana!
Ateneu Rosa de Foc, a les 19 h
- Cabaret poètic musical: el món dels gitanos i Palestina.
Poemes i música que arriben i ressonen en l’ideari gitano, també en les terres arrasades de Palestina i que funcionen com a punt d’unió cultural de pobles històricament perseguits i assetjats. Coordina: Agita’t Gràcia
Dissabte 30 de novembre
Centre Cívic La Sedeta, a les 11 hores
- Documental i col·loqui ‘Romnjako Seripen: Cuina i Memòria Gitana’
Projecció i col·loqui d’aquest documental sobre memòria històrica i quotidiana de les dones gitanes de la Vila de Gràcia. Tres curtmetratges que ens serveixen per a sensibilitzar-nos sobre el passat, el present i el futur del poble gitano de la Vila de Gràcia i, en concret, sobre les dones gitanes del barri; les seves vivències, costums, sabers i coneixements. En finalitzar la projecció tindrem un col•loqui per a conèixer les dones que han participat al documental.
Producció: Associació RROMANIPE´S (GITANITAT´S)
Centre Cívic La Sedeta, a les 12 hores
- Concurs dels talents joves de Gràcia ‘Sedeta Stars’
T’agrada cantar i ballar i tens entre 6 i 12 anys? Si és així, Sedeta Stars és per a tu! Gaudirem d’un concurs dels talents joves del barri on tothom que participi rebrà un obsequi. Cadascú escollirà l’estil de música que millor li escaigui per convertir-se a l’escenari de La Sedeta en una autèntica estrella. Inscripcions a la web del centre cívic o contactant directament amb Associació RROMANIPE´S (GITANITAT´S).
Diumenge 1 de desembre
Club Esportiu Claror, de 10 a 13 h
- Torneig de Bàsquet social i intercultural
“Youth Basketball” Lliga IDEAL per a joves de 15 a 21 anys, organitzat per Rebound Basket Social Intercultural. És un servei inclusiu i formatiu en els patis, pistes i parcs per als que vulguin jugar a nivell social i amb la possibilitat de conèixer gent de diferents cultures. Una jornada de diumenge per gaudir de l’esport des d’una perspectiva social.
Inscripcions a traves del correu electrònic: rebound2010.barcelona@gmail.com