..
15/11/2023 - 08:25 h

L’Institut Municipal d’informàtica (IMI) va presentar i compartir l’experiència del projecte decomissat d’aplicacions, emmarcat dins dels objectius estratègics del Pla de Transformació Digital de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest projecte esdevé en una administració més sostenible, i amb fàcil accés a la informació a través de sistemes d’informació més  àgils i processos més senzills, i la iniciativa genera un estalvi anual d’1 milió d’euros i una reducció d’empremta de carboni.

Durant més de 30 anys, l’Ajuntament ha acumulat nombroses aplicacions i sistemes d’informació que gestionen bases de dades en diferents plataformes. Aquestes aplicacions i les plataformes sobre les quals s’executaven continuaven existint degut a la necessitat de poder accedir a les seves dades. L’objectiu és eliminar aquestes aplicacions i algunes de les plataformes sobre les quals estan construïdes per tal de racionalitzar i modernitzar la tecnologia, i a la vegada preservar i donar accés a les dades.

La solució necessària ha de permetre accedir a les dades per a visualitzar-les o tractar-les en informes o processos. A més, és necessari l’aplicació de polítiques de seguretat, preservació i retenció de dades arxivades, en compliment de les polítiques corporatives de govern de la informació.

Per a l’IMI, un projecte de selecció i implantació d’un sistema global d’arxivat de dades estructurades i no estructurades, i de cerca en informació històrica, com a via estàndard d’eliminació d’aplicacions obsoletes i d’historificació, ha estat un desafiament important.

Després d’una etapa d’avantprojecte per a definir els requeriments, l’abast i el cost del projecte, així com un estudi de mercat entre diverses solucions tecnològiques, s’ha  optat per l’eina Opentext Infoarchive. Finalment, aquesta, ha permès el decomissat de 31 aplicacions amb totes les garanties de seguretat, proporcionant una interfície de visualització i serveis de consulta de dades arxivades que resol futures necessitats d’accés a la informació de l’Ajuntament de Barcelona.