Presentem la mostra sobre gravats de ciència aplicada en els llibres dels segles XVII i XVIII de la nostra biblioteca a les vitrines de l’espai expositiu del CRAI Biblioteca de Lletres i CRAI Biblioteca de Fons Antic. El comissari, Miquel Seco, fidel col·laborador del Fons Antic i professor jubilat de la Facultat de Química de la UB.
A la primera meitat del segle XVI va començar la Reforma protestant en els països del centre i nord d’Europa. Després d’anys de guerres, l’Església de Roma va reaccionar i va convocar el Concili de Trento que va tenir 25 sessions (1545-1563) amb la finalitat d’actuar en contra del moviment. Les guerres de religió van continuar per tot Europa fins al 1648 amb la Pau de Westfàlia, uns cent anys després. En aquest espai de temps la mentalitat de la societat de mitja Europa va evolucionar i, juntament amb el desenvolupament de les ciències, va fer que moltes tradicions, idees preconcebudes o teories i pràctiques ancestrals es posessin en discussió. D’aquí el títol de l’exposició: Invenció i elucubració.
Els llibres dels segles XVII i XVIII que presentem pertanyen a les ciències experimentals i aplicades d’aquesta època de canvis. La mostra se centra en els seus gravats, sempre interessants, curiosos, sorprenents, i en ocasions molt bells.
En efecte, les estampes, en ser fruit d’una tècnica que permet la reproducció múltiple d’imatges, han estat utilitzades com a grans transmissores d’idees, tant socials, com polítiques o tecnològiques. Respecte a la temàtica d’aquesta exposició, es convertiren en un element indispensable en la descripció de les ciències –matemàtiques, física, química, mineralogia, nàutica–, i dels avenços més immediats en el camp de la medicina, la biologia, l’astronomia i la cartografia. Igualment, van ser clau en la representació de noves maquinàries, així com en els tractats d’arquitectura. En definitiva, el seu ús va facilitar un salt endavant en el coneixement.
La seva capacitat divulgadora va fer que les tècniques emprades fossin potenciades pels governs a la vegada que acusaren un control i censura estrictes. Fins a l’aparició de la litografia al segle XIX, el gravat xilogràfic (sobre fusta) i calcogràfic (sobre metall) van ser els únics sistemes per a reproduir de manera múltiple i idèntica qualsevol representació figurativa.
Malgrat que alguns dels autors presentats han passat una mica desapercebuts en les respectives branques d’estudi, creiem que val la pena rescatar-los per a aquesta ocasió. D’altra banda, donat l’espai limitat permès per les vitrines, cal considerar que un bon nombre d’edicions no han pogut ser incloses, tot i que també serien mereixedores de ser presentades en aquesta exposició.
Trobareu la mostra dividida en sis àmplies àrees temàtiques corresponents a les sis vitrines de la sala, per tal d’il·lustrar què va suposar l’avenç de la ciència aplicada en aquells segles.
– La construcció d’espais: entre la bellesa i el pragmatisme: la construcció sempre ha estat una necessitat de la humanitat per protegir-se, tant dels efectes del cel com dels que provenen de la terra. Cases i palaus, dics i fortificacions han estat estudiats des de l’antiguitat per complir d’una manera òptima els seus objectius tant pràctics com estètics.
– Cosmografia: la lectura del cel: els estels i les seves agrupacions, la lluna, el seu moviment constant o l’aparició i desaparició de cossos lumínics sempre han estat un enigma per a la ment humana. La seva observació i la recerca de les seves posicions ha ajudat a guiar-nos per mar i terra i ha permès tenir consciència de les tres dimensions del món on vivim.
– Mapes i itineraris: com viatjar pel món: el comerç entre els pobles ha estat un punt clau per al desenvolupament de la humanitat. Per poder moure’s per muntanyes i deserts, rius i oceans han esdevingut imprescindibles les guies i els mapes, que també han servit en èpoques de guerra. Així, els cartògrafs provenien bàsicament del món del comerç o dels exèrcits, tal com podem observar en els llibres que presentem.
– Metges, cirurgians, barbers i sanadors: les noves tendències mèdiques no agradaven als metges dels territoris catòlics de la riba del Mediterrani. Es consideraven derivades del protestantisme perquè provenien del centre d’Europa o d’Anglaterra. És a la segona meitat del segle XVII quan l’evolució imparable dels coneixements mèdics faciliten noves tècniques de diagnosi, més objectives, que establiran les bases de la medicina moderna.
– Nàutica. El control del poder polític, econòmic i comercial en la mar: el vaixell era una màquina que es movia en els dos fluids per antonomàsia, l’aigua i l’aire. Això va fer desenvolupar la nova ciència hidrodinàmica, que utilitzava les matemàtiques per explicar la dinàmica d’un vaixell i, amb això, la possibilitat d’establiment de tàctiques navals. El primer factor comportava un interès científic i el segon un de polític. En els segles XVII i XVIII la importància de la marina va ser tan gran que els estats van promoure mitjans per facilitar la construcció de vaixells i millorar-ne la qualitat amb l’aplicació dels nous coneixements de la nàutica.
– El segle XVII en trànsit de l’alquímia a la química: l’alquímia és representativa d’una visió del cosmos en què la matèria és el reflex i el lloc de la manifestació de l’esperit diví. Un somni quimèric expressat de múltiples maneres mitjançant bells gravats, simbolismes, metàfores i al·legories que van donar lloc a una sorprenent varietat de riquesa iconogràfica i literària. La desqualificació generalitzada de l’alquímia en relació amb la química experimental s’inicia a l’últim quart del segle XVII.
Val a dir que, com ja he apuntat abans, hi ha àrees molt importants que no estan representades degut a la falta d’espai: zoologia, botànica, anatomia, física experimental, maquinària, òptica, geometria, etc. En definitiva, un tresor científic que, insistim, tenim intenció de presentar en un futur proper.
En resum, amb Invenció & elucubració volem posar de manifest, un cop més, la riquesa de llibres científics del CRAI Biblioteca de Fons Antic de la UB.
Visites guiades:
- 30 d’octubre a les 18 h
- 4 de desembre a les 12 h
Horaris
Days | Hours | Preus | ||
---|---|---|---|---|
De dilluns a divendres excepte festius |
de 08.30 h a 20.30 h |
Entrada Gratuïta | ||
30 octubre |
a les 18.00 h |
Visita guiada
Cal inscripció prèvia | ||
4 desembre |
a les 12.00 h |
Altres
- Se celebra a:
- CRAI - Biblioteca de Fons Antic.
- Se celebra a:
- CRAI - Biblioteca de Lletres.
Facultat de Filologia i Comunicació - UB - CRAI - Biblioteca de Lletres
- Adreça:
- G.V. Corts Catalanes, 585
- Districte:
- Eixample
- Barri:
- l'Antiga Esquerra de l'Eixample
- Població:
- Barcelona
- Quan
- Des de 10/10/2024 al 19/12/2024
Telèfon
- Tel.:
- 934035313
Correu electrònic
- E-mail inscripcions:
- bib.fonsantic@ub.edu
You may also be interested in...
-
Mondiacult 2025. Conferència Mundial de Polítiques Culturals i Desenvolupament Sostenible
-
Cicle “Les cadires de Tàpies”
- On:
- Sala de la Reflexió
- Quan:
- 13/12/2024
-
Conferència "Música clàssica. Vivaldi i Venècia, un duet meravellós"
- On:
- Centre Cívic Can Verdaguer
- Quan:
- 30/01/2025
-
Cicle "L'Hivernacle": Parlem de..."Prohaska, Orfeó Català, OBC & Morlot" amb Ana María Dávila
- On:
- Palau de la Música Catalana - Petit Palau
- Quan:
- 25/01/2025
-
Conferències d'Aules d’extensió universitària: 'L’experimentació i investigació teatral'
- On:
- Sala Polivalent de Montbau
- Quan:
- 17/12/2024
-
Conferència 'La farmaciola de la meva vida'
- On:
- Centre Cívic Can Deu
- Quan:
- 31/01/2025
-
Escola de pensament: Pensar a les palpentes: 'Secrets: Anna Pacheco'
- On:
- Biblioteca Bon Pastor - Josefina Castellví
- Quan:
- 06/05/2025
-
Escola de pensament: Pensar a les palpentes: 'Passió: Blanca Llum Vidal i Joana Gomila'
- On:
- Biblioteca Gabriel García Márquez
- Quan:
- 03/06/2025
-
Cicle "L'Hivernacle": Parlem de..."musicAeterna & Currentzis" amb Núria Ayats
- On:
- Palau de la Música Catalana - Petit Palau
- Quan:
- 23/03/2025
-
Cicle "L'Hivernacle": Parlem de..."Orchestre des Champs Élysées & Herreweghe" amb Sofía Martínez
- On:
- Palau de la Música Catalana - Petit Palau
- Quan:
- 06/05/2025
-
Cicle Dona´m: Conferència "Històries no explicades: dones en l´art"
- On:
- Centre Cívic Can Verdaguer
- Quan:
- 13/03/2025
-
11a. edició del Programa interuniversitari Aula Mediterrània 2024-25
- On:
- Institut Europeu de la Mediterrània
- Quan:
- Del 15/10/2024 al 29/05/2025
-
Cread(on)es: Club de lectura “Una mort molt dolça“, de Simone de Beauvoir
- On:
- Biblioteca Clarà
- Quan:
- 04/03/2025
-
Jornada 'El pensament filosòfic del segle XXI'
- On:
- CaixaForum Macaya
- Quan:
- Del 19/03/2025 al 20/03/2025
-
Conferència i debat 'Mitologies, resignacions i crisis de l’ecologisme contemporani: sostenibilitat, ecomodernisme i col·lapse'
- On:
- CaixaForum Macaya
- Quan:
- 07/04/2025
-
Setmana Mundial del Cervell 2025
- On:
- Centres educatius i centres de recerca participants
- Quan:
- Del 14/03/2025 al 20/03/2025
-
Book Music Festival
- On:
- Lloc per determinar: Paral·lel 62, la Sala Apolo o el Club Cinc
- Quan:
- Del 21/02/2025 al 22/02/2025
-
Cicle "L'Hivernacle": Parlem de..."Dueñas, Philharmonia Orchestra & Alsop" amb Rosa Massagué
- On:
- Palau de la Música Catalana - Petit Palau
- Quan:
- 13/01/2025
-
Conferència 'Natura, font de salut'
- On:
- Centre Cívic Can Deu
- Quan:
- 16/01/2025
-
Conferència 'El preu real de la meva roba'
- On:
- Centre Cívic Can Deu
- Quan:
- 07/03/2025
-
Conferència 'El cos humà per a adults'
- On:
- Centre Cívic Tomasa Cuevas - Les Corts
- Quan:
- Del 16/01/2025 al 20/03/2025
-
Cicle de Reptes Humanístics: 'Reptes del futur immediat'
- On:
- CaixaForum Macaya
- Quan:
- Del 17/09/2024 al 10/06/2025
-
Conferència 'L'art de cosir'
- On:
- Centre Cívic Can Deu
- Quan:
- 06/03/2025
-
Conferència "Música clàssica. F. Händel, una música lluminosa"
- On:
- Centre Cívic Can Verdaguer
- Quan:
- 25/03/2025
-
Barcelona Districte Cultural: Cicle 'Argumenta'
- On:
- Xarxa de Centres Cívics de Barcelona
- Quan:
- Del 30/10/2024 al 26/03/2025
-
Espectacle "Algo de amor" de Marta Echaves i Las Huecas
- On:
- Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures
- Quan:
- Del 16/01/2025 al 19/01/2025
-
Conferència "Grècia. Els dotze treballs d´Heràcles"
- On:
- Centre Cívic Can Verdaguer
- Quan:
- 16/01/2025
-
Conferència "Dones i filosofia.Les dones de la il.lustració.Madame du Châtelet , Sophie de Grouchy, Olympe de Gouges"
- On:
- Centre Cívic Can Verdaguer
- Quan:
- 21/02/2025
-
Cicle "Robert Schumann. Vida de novel·la": Conferència 'Abandonament de la carrera de concertista'
- On:
- CaixaForum Barcelona
- Quan:
- 17/02/2025
-
Seminari 'La dona es converteix en deessa'
- On:
- Museu d'Arqueologia de Catalunya
- Quan:
- 12/12/2024
-
Conta'm una òpera: Conferència musical 'La Traviata, de Verdi'
- On:
- Centre Cívic Pere Pruna
- Quan:
- 16/01/2025
-
Cread(on)es: Conferència “Sempre libera“, òpera i feminisme. El segle XX
- On:
- Biblioteca Clarà
- Quan:
- 05/03/2025
-
Cread(on)es: Club de lectura “Small Things Like These“, de Claire Keegan
- On:
- Biblioteca Clarà
- Quan:
- 11/03/2025
-
Acte de clausura del 45 aniversari del Taller de Músics
- On:
- Filmoteca de Catalunya
- Quan:
- 13/12/2024
-
Cicle Dona´m: Conferència "Dones i filosofia.Flora Tristán.Feminisme i socialisme utòpic"
- On:
- Centre Cívic Can Verdaguer
- Quan:
- 21/03/2025
-
Conferència 'D'invisibles a indispensables: La història de les dones en la ciència'
- On:
- Centre Cívic Can Deu
- Quan:
- Del 12/02/2025 al 12/03/2025
-
Cicle Dona´m: Conferència "Egipte. Les cases de cervesa a l´antic Egipte"
- On:
- Centre Cívic Can Verdaguer
- Quan:
- 06/03/2025
-
Cicle "La Verneda de Sant Martí, pam a pam": Conferència 'Curiositats dels noms dels carrers de la Verneda de Sant Martí'
- On:
- Centre Cívic Sant Martí
- Quan:
- 16/12/2024
-
Conferència "Dones i filosofia.Gabrielle Suchon, amazona"
- On:
- Centre Cívic Can Verdaguer
- Quan:
- 17/01/2025
-
Conferència "Llegim el Museu. L'oceà que ens envolta"
- On:
- Disseny Hub Barcelona
- Quan:
- Del 23/10/2024 al 28/05/2025
-
Cicle 'Creació i Museus': Cicle de conferències 'Cultures en equilibri a la història del món. Institucions, gestió de recursos i intercanvis sostenibles'
- On:
- Museu Etnològic i de Cultures del Món *c. Montcada
- Quan:
- Del 22/05/2024 al 11/12/2024
-
"MWC25. Mobile World Congress"
- On:
- Fira Barcelona - Recinte Gran Via
- Quan:
- Del 03/03/2025 al 06/03/2025
-
Espectacle "An intellectual history of the clock", d'Alexandra Laudo
- On:
- Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures
- Quan:
- Del 09/04/2025 al 10/04/2025
-
Conta'm una òpera: Conferència musical 'Requiem, de Mozart'
- On:
- Centre Cívic Pere Pruna
- Quan:
- 20/02/2025
-
Cread(on)es: Club de lectura “Orlando“, de Virginia Woolf
- On:
- Biblioteca Clarà
- Quan:
- 18/03/2025
-
Conta'm una òpera: Conferència musical "Madama Butterfly", de Puccini
- On:
- Centre Cívic Pere Pruna
- Quan:
- 12/12/2024
-
5è Congrès "Tech Spirit Barcelona"
- On:
- Casa Llotja de Mar
- Quan:
- Del 11/12/2024 al 12/12/2024
-
4a Edició del Fòrum Global contra el Racisme i la Discriminació de la UNESCO
- On:
- Centre de Convencions Internacional de Barcelona
- Quan:
- Del 10/12/2024 al 11/12/2024
-
Cicle de conferències Francisco Calvo Serraller: Conferències 'Entre l’amor i la mort. Les passions en l’art'
- On:
- CaixaForum Barcelona
- Quan:
- Del 16/01/2025 al 20/03/2025
-
Escola de pensament: Pensar a les palpentes: 'Ombres: Alberto Conejero i Xavier Bobés'
- On:
- Biblioteca Zona Nord - Mària Sánchez
- Quan:
- 14/01/2025
-
Conferència "Egipte. La col.lecció egípcia en museus holandesos: Rijksmuseum Van Oudheden i Allard Pierson"
- On:
- Centre Cívic Can Verdaguer
- Quan:
- 06/02/2025
-
Escola de pensament: Pensar a les palpentes: 'Bogeria: José Valenzuela'
- On:
- Biblioteca de Sarrià - J. V. Foix *Inauguració prevista febrer 2025
- Quan:
- 01/04/2025
-
Cicle "L'Hivernacle": Parlem de..."Balthasar Neumann Chor & Orchester & Hengelbrock" amb Jaume Radigales
- On:
- Palau de la Música Catalana - Petit Palau
- Quan:
- 10/03/2025
-
Cicle "L'Hivernacle": Parlem de..."Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia & Harding" amb Anna Costal
- On:
- Palau de la Música Catalana - Petit Palau
- Quan:
- 05/05/2025
-
Cicle "L'Hivernacle": Parlem de..."Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca, Orfeó Català, Cor de Cambra del Palau & Harding" amb Pere Andreu Jariod
- On:
- Palau de la Música Catalana - Petit Palau
- Quan:
- 26/05/2025
-
Conferència 'Trobades amb... Marta Pazos'
- On:
- CaixaForum Barcelona
- Quan:
- 14/02/2025
-
Cicle “Bicentenari de Clavé, Pi i Margall i Balaguer a l’Arús (1824-2024). Catalanitat, republicanisme federal i liberalisme a Barcelona”: Conferència "Espanya i Catalunya: Víctor Balaguer i el liberalisme regionalista del segle XIX"
- On:
- Palau Moja
- Quan:
- 11/12/2024
-
Conferència 'Pot l'energia nuclear salvar el planeta?'
- On:
- Centre Cívic Can Deu
- Quan:
- 22/01/2025
-
Cicle "L'Hivernacle": Parlem de..."Royal Concertgebouw Orchestra & Mäkelä" amb Carlos Calderón, doctor en Humanitats i divulgador musical
- On:
- Palau de la Música Catalana - Petit Palau
- Quan:
- 26/01/2025
-
Conferència performativa 'Vot de Tenebtes. Epíleg', de Joan Morey
- On:
- Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures
- Quan:
- 07/02/2025
-
Conferència 'Com entendre els símptomes'
- On:
- Centre Cívic Can Deu
- Quan:
- 29/01/2025
-
Conferència 'Anime i debat - Lady Óscar la Rosa de Versalles'
- On:
- Centre Cívic Can Deu
- Quan:
- 05/02/2025
-
Conta'm una òpera: Conferència musical 'Lohengrin, de Wagner'
- On:
- Centre Cívic Pere Pruna
- Quan:
- 13/03/2025
-
Conferència "Música clàssica. J. S. Bach, el pare de la música"
- On:
- Centre Cívic Can Verdaguer
- Quan:
- 27/02/2025
-
'Cicle d'òpera i música clàssica a la biblioteca', a càrrec del musicògraf Albert Ferrer
- On:
- Biblioteca Nou Barris - Aurora Díaz Plaja
- Quan:
- 19/12/2024
-
Cicle de conferències amb motiu de l'exposició 'Les fronteres del coneixement'
- On:
- Biblioteca Arús - Universitat de Barcelona - Universitat Autònoma de Barcelona
- Quan:
- Del 15/10/2024 al 16/01/2025
-
Cicle "L'Hivernacle": Parlem de..."Pires, Bezuidenhout i English Baroque Soloists" amb Jaume Radigales
- On:
- Palau de la Música Catalana - Petit Palau
- Quan:
- 23/04/2025
-
Escola de pensament: Pensar a les palpentes: 'Fantasia: Laura Hernández'
- On:
- Espai Francesca Bonnemaison - Biblioteca Francesca Bonnemaison
- Quan:
- 04/02/2025
-
Escola de pensament: Pensar a les palpentes: 'Malenconia: Clara Ramas'
- On:
- Biblioteca Montserrat Abelló
- Quan:
- 04/03/2025
-
Espectacle "Trascendidos – Raúl Vaquero"
- On:
- Teatre Apolo
- Quan:
- 14/03/2025
-
Programa d'activitats 'Veus contra el racisme'
- On:
- Diferents equipaments de la ciutat
- Quan:
- Del 07/11/2024 al 20/02/2025
-
Conferència 'Trobades amb... Clara Peya'
- On:
- CaixaForum Barcelona
- Quan:
- 24/01/2025
-
Cicle Dona´m: Conferència "Grècia: molt més que donzelles en perill"
- On:
- Centre Cívic Can Verdaguer
- Quan:
- 20/03/2025
-
Trobada "Business of Luxury Summit"
- On:
- Hotel Arts Barcelona - HB-003984
- Quan:
- Del 18/05/2025 al 20/05/2025
-
Cicle 'Seguint el sol'
- On:
- Fundació Museu Tàpies
- Quan:
- Del 23/03/2024 al 21/12/2024
-
Conferència "Grècia. Els matamonstres"
- On:
- Centre Cívic Can Verdaguer
- Quan:
- 20/02/2025
-
Conferència "Out of Africa: termodinàmica cultural i enfocament de drets avant la lettre. De la història d’Àfrica al futur global"
- On:
- Museu Etnològic i de Cultures del Món *c. Montcada
- Quan:
- 11/12/2024
-
Conferència performativa 'Cridaran les pedres' d'Urati laboratori
- On:
- Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures
- Quan:
- Del 06/02/2025 al 08/02/2025
-
Cicle "L'Hivernacle": Parlem de..."Ensemble I Gemelli & Emiliano González Toro" amb Joan Vives
- On:
- Palau de la Música Catalana - Petit Palau
- Quan:
- 17/02/2025
-
"Festa Major de Sant Andreu": Conferència 'Veïnes: Andreua Verdaguer o Alou, Francesca Farró i Teresa Uñó'
- On:
- Sala Sotacoberta de la SC la Lira
- Quan:
- 12/12/2024
- Acte “ La cara oculta de l’ictus” - Dia Mundial de l’Ictus
-
Cicle 'ConversesNat': Visionat i conversa sobre el documental “Memòries d’un mar” sobre el Mar d’Aral
- On:
- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
- Quan:
- 12/12/2024
-
Conferència “El pueblo unido jamás será vencido. Bakunin entre el populisme llibertari i la revolució social” a càrrec de David Martinez Fiol i Gennadi Kneper.
- On:
- Biblioteca Pública Arús
- Quan:
- 19/12/2024
-
Conferència 'Grècia. La Magna Grècia'
- On:
- Centre Cívic Can Verdaguer
- Quan:
- 12/12/2024