Dia de la Diversitat: en marxa una nova edició del Programa Educatiu de promoció dels drets humans

26/10/2023 - 09:07

Drets Humans. El Dia de la Diversitat pretén dotar als i les joves d’elements pel desenvolupament d’una ciutadania activa, basada en el respecte per l’altre, la solidaritat, la corresponsabilitat, el pensament crític i el compromís responsable.

 

El Dia de la Diversitat és un programa educatiu de foment, sensibilització i educació en matèria de drets humans adreçat a joves estudiants d’entre 12 i 16 anys dels centres educatius de Barcelona que es trobaran, conjuntament amb les entitats participants, del 23 al 26 d’octubre a l’Espai Jove la Fontana.

Les activitats programades per l’alumnat de secundària i d’educació especial pretenen dotar al jovent d’elements pel desenvolupament d’una ciutadania activa, basada en el respecte per l’altre, la solidaritat, la corresponsabilitat, el pensament crític i el compromís responsable.

El desenvolupament pedagògic del Dia de la Diversitat basat una metodologia ludicoparticipativa té com a finalitat implicar-hi les persones participants ( alumnat i professorat) a través de tallers i dinàmiques connectant-los amb diferents entitats i associacions de la ciutat que defensen algun d’aquests drets.

És justament aquest diàleg el que és tant ben valorat tant per centres educatius, l’alumnat i les entitats que any rere any participen de maners voluntària i altruista, ja que permet una abordatge des de la quotidianitat i des de l’experiència viscuda que genera la reflexió i el canvi d’actituds.

El programa del Dia de la Diversitat es divideix en tres moments destacats, cadascun d’ells amb una activitat adreça a l’alumnat:

Activitat 1. Quins són els drets fonamentals?

Aquesta sessió de treball es du a terme a l’aula amb el suport de l’equip educatiu del programa, prèviament a les jornades del Dia de la Diversitat. A través de diferents dinàmiques i accions grupals, l’alumnat descobreix i debat sobre quins són els drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans. A més, en aquesta activitat l’alumnat escull el projecte en què treballarà al llarg del curs, basat en els drets treballats i la forma artística que volen utilitzar per a transmetre-ho a través de la Guia Jove del Dia de la Diversitat.

Activitat 2. Jornades del Dia de la Diversitat

Del 23 al 26 d’octubre de manera presencial a l’Espai Jove la Fontana. És l’acte central del projecte on l’alumnat i el professorat, de la mà de les entitats i associacions de la ciutat que treballen en l’àmbit dels drets humans, poden vivenciar quina és la feina que desenvolupa a la ciutat per tirar endavant la defensa dels drets. Cada grup escolar es connectarà amb una d’aquestes entitats participants qui els proposarà un conjunt d’accions i tallers per treballar durant tota la jornada.

Activitat 3. Creem la Guia Jove del Dia de la Diversitat

Activitat posterior a la jornada del Dia de la Diversitat on es reprèn la feina feta durant la primera sessió i es relaciona directament amb el que els i les joves van viure durant el Dia de la Diversitat amb l’objectiu de concloure la proposta artística escollida. Aquesta acció pretén generar un discurs sobre un o diversos drets humans i compartir amb la comunitat educativa el resultat de la creació, així com explicar el procés que s’ha seguit perquè altres escoles puguin portar-ho a terme de manera autònoma.
Es tracta d’una activitat dirigida per l’equip educatiu del programa que es realitza novament als centres educatius. Consisteix a dissenyar i configurar la Guia Jove del Dia de la Diversitat, amb tot el materials recopilat. Una guia interactiva i visual que s’actualitza en cada edició amb la finalitat de promoure, sensibilitzar i difondre els drets humans i la seva salvaguarda i que es comparteix al web de Dia de la Diversitat.