Premis Atrapallibres i Protagonista Jove, un certamen literari únic

23/11/2023 - 07:00

Infants i adolescents decideixen quines són les obres guanyadores.

Si tens entre 9 i 16 anys i t’agradaria formar part d’un jurat literari amb altres milers de lectors i lectores, això t’interessa! Fins al 30 de novembre tens temps d’inscriure’t per ser jurat d’una nova edició dels Premis Atrapallibres i Protagonista Jove, convocats pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT).

Hi ha dues modalitats d’inscripció:

– Grupal per a entitats: centres educatius, una AFA, biblioteques, llibreries, casals d’infants i joves, centres cívics o culturals, centres oberts…
– Individual: per a infants, joves i famílies que no puguin impulsar o participar d’un grup.

En què consisteix ser jurat?

Cada infant o jove participant ho farà com a jurat d’una de les categories i haurà de llegir els tres llibres —escollits prèviament per una comissió d’experts— que corresponguin a la categoria a la qual s’ha inscrit, comentar-les i valorar-les.

Les categories són:

Premis Atrapallibres

– 9 anys
– 10 anys
– 11 anys

Premis Protagonista Jove

– 12-14 anys
– 14-16 anys

Encara que s’estableixin unes categories sobre la base d’unes edats concretes, es permet escollir la categoria o les categories en les quals es vol participar tenint en compte el nivell lector o l’interès que suscitin les lectures finalistes, tot que no siguin les que pertocarien per franja d’edat. Les entitats inscrites hauran d’acompanyar i dinamitzar les lectures, establir sessions de debat i recollir i tramitar les votacions. Les persones inscrites tindran temps per emetre les seves votacions fins al 15 de maig de 2024.

En les dues modalitats de participació, cada infant o jove haurà de votar individualment: tres vots al llibre que li hagi agradat més, dos al segon i un al tercer. En el cas de les entitats, la persona responsable del grup haurà de recollir la suma de tots els vots per tal d’emetre la puntuació final.

El veredicte del 19è Premi Atrapallibres i del 28è Premi Protagonista Jove es farà públic el mes de juny de 2024.

Podran assistir a l’acte de lliurament dels guardons tots els inscrits que hagin emès correctament les votacions. La data i el lloc es notificarà per correu electrònic. L’aforament és limitat i caldrà fer una inscripció prèvia. Tots els participants rebran un diploma digital personalitzable, per tal de certificar la seva participació com a membres del Jurat. A més, participaran en el sorteig d’un lot de llibres per cadascuna de les categories en què participin, gentilesa de les editorials dels llibres seleccionats.

L’objectiu d’aquests premis és aconseguir que el major nombre possible d’infants llegeixin els llibres seleccionats; es constitueixin com a Jurat dins de cada centre, llibreria o biblioteca; els presentin i defensin davant dels seus companys i, entre tots, anomenin el que considerin millor. D’aquesta manera es vol donar valor i veu a l’opinió dels infants com a lectors, estimular la seva formació literària i oferir-los l’opció de convertir-se en Jurat d’un premi que va més enllà del seu centre escolar, llibreria o biblioteca.

Trobareu tota la informació en aquest enllaç.