Els Reis d'Orient preparen la cita amb els nens i nenes de la ciutat

03/01/2024 - 12:40

Cavalcada de Reis. La ciutadania està convocada a donar la benvinguda a Ses Majestats des de la platja i a rebre'ls al Portal de la Pau.

La ciutadania està convocada a donar la benvinguda a Ses Majestats des de la platja i a rebre'ls al Portal de la Pau.

Heu estat bons minyons i minyones? Ja heu escrit la carta als Reis? Doncs ara només us falta tenir una mica de paciència i venir a rebre Ses Majestats els Reis d’Orient quan arribin a Barcelona el dia 5 de gener i la Cavalcada Reial  recorri la ciutat.

Potser abans ja heu conegut algun patge a qui heu lliurat la carta que heu escrit. Hi ha bústies reials per tota la ciutat, tot i que algunes de les més concorregudes estan a l’Oasi de Nou Barris, on s’ha instal·lat un Campament Reial en el qual, del 2 al 4 de gener, veureu l’estel de Nadal, us presentaran els astròlegs, us adormireu amb les fades de la son, veureu treballar alguns fabricants de joguines, productors de caramels i carboners… i, especialment voldreu veure el carter reial que recollirà la vostra carta.

Potser ja teniu una entrada per veure per dins la Fàbrica de joguines de Fabra i Coats, però si s’han exhaurit, no cal que patiu, perquè tindreu moltes cites més amb els Reis d’Orient. Com sempre, arriben a bord del Pailebot Santa Eulàlia, però aquest any s’ha preparat una activitat molt especial per saludar-los des de la platja. Dues-centes carteres i carters reials es trobaran amb els nens i nenes el mateix dia 5 a les 12 h del matí, a les platges de la Barceloneta i Somorrostro, per recollir els seus desitjos i, en veure passar el vaixell de Ses Majestats, acompanyats d’un estol d’embarcacions, donar-los una primera benvinguda. Després, hi haurà un espectacle de pirotècnia des de l’Espigó del Gas.

Ses Majestats desembarcaran després, a les 16.30 h, al Portal de la Pau. El rebreu vosaltres, nens i nenes, però també l’alcalde, Jaume Collboni, que els donarà el pa i la sal, símbol d’hospitalitat, i una clau amb la qual Ses Majestats obriran les portes dels domicilis de tots els barcelonins i barcelonines.

A partir d’aquí, des de les 18 h, la Cavalcada de Reis recorrerà els carrers del centre de la ciutat: l’avinguda del Marquès de l’Argentera, el passeig de Colom, l’avinguda del Paral·lel, la ronda de Sant Pau, Urgell, el carrer de Sepúlveda, la plaça d’Espanya i, finalment, l’avinguda de la Reina Maria Cristina. Aneu practicant la Cançó de l’estel, la Cançó dels carters i la Cançó del carbó, que us faran falta. I no deixeu de saludar el patge Gregori, un patge bonhomiós i resolutiu que vetlla perquè tot rutlli a la perfecció el dia de la cavalcada; la patge Estel, encarregada que els nens i nenes no demanin joguines violentes ni sexistes, i el patge Omar, responsable que els paquets arribin correctament al seu destí.

Ja veureu que, enguany, els reis Gaspar i Baltasar estrenen carrosses noves, unes creacions de Marc Salicrú i de  José Menchero, en col·laboració amb l’artista plàstic d’origen senegalès Michel Doudou. I que, a més de les cançons de les quals us parlàvem, enguany s’estrenen composicions musicals que són obra dels compositors Alejandro Vivero i Esteban Tamashiro, en una col·laboració amb el Conservatori del Liceu. Fixeu-vos en la patge Estel, que també duu vestit nou i recordeu que, enguany,  a més, participen en la festa entitats amb persones amb diversitat funcional i s’introdueix la llengua de signes en les coreografies de l’espectacle.

Marta Almirall i Barbarana Pons firmen la direcció artística d’un espectacle dividit en deu grans blocs, que mobilitza més de 1.100 ajudants de Ses Majestats, entre ballarins, actors i voluntaris. Més de vint entitats i escoles de la ciutat participen en la creació de la cavalcada, en la qual intervenen dotze companyies professionals.

Sí, la Cavalcada és un moment màgic en el calendari dels nens i nenes, gairebé com… una sortida al Parc d’Atraccions del Tibidabo, que precisament enguany patrocina una carrossa des de la qual es llançaran… quatre tones de caramels! Ja veureu que, dins la caramel·lera hi ha les quatre mascotes del parc: Ti, Bi, Da i Bo. Veniu a saludar-les!

A la cavalcada hi pot venir tothom, també els ciutadans i ciutadanes amb discapacitat o diversitat funcional. No oblideu que hi ha espais condicionats per aquestes persones, però si els feu servir, recordeu de dur sempre amb vosaltres la targeta acreditativa. Les persones amb cadira de rodes podran anar acompanyades d’una o dues persones com a màxim. Els espais reservats per aquests ciutadans i ciutadanes són al mateix Portal de la Pau, on arriben Ses Majestats, a la plaça d’Antonio López (mar) i a la plaça d’Espanya (Paral·lel). 

Recordeu que els Reis d’Orient són màgics i, per tant, tenen la capacitat d’estar a la vegada a la Cavalcada principal de Barcelona i a les moltes que se celebren en barris i districtes de la ciutat. S’acosten així a uns nens i nenes que potser no podien baixar al centre, però que, a Sant Andreu i la Sagrera, al Congrés-Indians, a Horta-Guinardó, a Trinitat Vella o a molts altres punts de la ciutat se celebren també el dia 5 de gener. I, si no voleu sortir de casa, tres televisions, TVE, TV3 i betevé, ofereixen especials sobre la cavalcada.

Perquè els Reis puguin resoldre urgències, si és que en tenen alguna, a la Gran Via de Barcelona, entre Muntaner i Rocafort, s’ha muntat una Fira de Reis, amb parades obertes fins al 6 de gener. Mireu-vos la programació dels districtes (per exemple, les Corts) i trobareu altres fires de Reis que es reparteixen per la ciutat aquests dies.

Si voleu rebre com cal els Reis d’Orient, veniu al Port Vell, però abans consulteu en aquest enllaç tota la informació sobre les celebracions de Reis a la ciutat.

Més informació