“Papa, deixo el futbol. Sento haver-te decebut”

19/01/2024 - 10:21

Una campanya de la Fundació Brafa vol promoure el respecte i una mirada sana en l’esport infantil

Una campanya de la Fundació Brafa vol promoure el respecte i una mirada sana en l’esport infantil

“Ja no m’ho passo bé. No m’agrada. Tinc por. Ho passo malament quan em crides des de la banda”. Aquesta és una de les afirmacions que un nen fa en la carta que adreça als seus pares en què explica que vol deixar el futbol: ja no aguanta més la pressió a què el sotmet el seu pare.

El vídeo és una recreació i forma part de la campanya #nosiguishooligan endegada per la Fundació Brafa, i que té per objectius bàsics promoure el respecte i una mirada sana en l’esport infantil, allunyada de l’ànim únicament competitiu.

En el vídeo es veu el comportament del pare en els partits, quan dona instruccions al seu fill, li retreu alguna errada o escridassa l’àrbitre. Actituds que, malauradament, es repeteixen cada cap de setmana en els partits de l’esport formatiu.

“Estic trist”, assenyala el nen. “Volies que fos el millor. Sento haver-te decebut”, conclou mentre assumeix un suposat fracàs de què se’n fa, a més, responsable.

Abandonament prematur de l’esport

Un estudi de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla i de la Universitat de Huelva revela que el 40% dels adolescents abandonen l’esport. Segons el mateix estudi, les causes d’aquest alt índex d’abandó són diverses, però tenen en comú una concepció errònia de l’esport formatiu per part dels pares. A banda de la pressió que molts d’ells exerceixen sobre els fills, l’especialització primerenca, l’excés de competitivitat o la imposició que només val guanyar, provoquen que molts nens pateixin ansietat i estrès. El resultat és que molts abandonen prematurament l’esport.

Fundació Brafa

La Fundació Brafa és una escola esportiva situada a Les Roquetes, que té per objectiu ajudar les famílies en l’educació dels fills, a través d’una aposta decidida pel potencial pedagògic de l’esport per formar en valors com la humilitat, el respecte, la capacitat de superació, el treball en equip o l’esforç.

Com a part de la seva missió, Brafa intenta influir en la societat per preservar els veritables valors de l’esport, i un dels mitjans emprats és precisament campanyes com #nosiguishooligan o el programa de formació www.bchampion.org.