El misteri del temps perdut: reflexionant en família sobre l'ús del temps

13/11/2024 - 10:55

Usos del Temps. L’activitat va convertir l’Espai de Joc 0-99 i la Clariana de les Glòries en un autèntic condensador de temps per reflexionar, jugar i aprendre sobre com gestionem el nostre dia a dia.

>>El passat dissabte 9 de novembre, l’activitat “El misteri del temps perdut” va convertir l’Espai de Joc 0-99 i la Clariana de les Glòries en un autèntic condensador de temps per reflexionar, jugar i aprendre sobre com gestionem el nostre dia a dia.

L’escenari: espais que conviden a viure i repensar el temps
L’Espai de Joc 0-99, un punt de trobada intergeneracional, i la Clariana de les Glòries, amb el seu espai verd obert i polivalent al cor de la ciutat, són exemples clars de com Barcelona integra espais per viure i repensar el temps. Aquests espais ofereixen oportunitats perquè ciutadania de totes les edats gaudeixi, experimenti i reflexioni sobre la convivència i l’ús del temps d’una manera flexible i dinàmica.

Una experiència participativa per a tothom
Una trentena de famílies van participar en les diverses propostes d’“El misteri del temps perdut”, entrant i sortint lliurement d’una activitat que es va estructurar com una mena de gimcana amb dinàmiques variades, adaptades per a totes les edats i interessos. La jornada va començar amb una reflexió senzilla: a què dediquem el nostre temps diari?. Famílies i infants van plasmar les seves rutines en post-its, que després enganxaven a capses de cartó de diverses mides: les més grans representaven activitats que ocupaven molt de temps, mentre que les petites simbolitzaven aquelles que requerien menys dedicació.

Aquesta primera proposta va culminar en una cursa simbòlica, on els infants corrien carregant les capses. La idea era visualitzar com el “pes” del temps dedicat a diferents activitats pot influir en el nostre camí diari: com més activitats o més temps dedicat, més pes costa de portar. Així, es convidava les famílies a reflexionar sobre com podem gestionar millor el nostre temps, prioritzant aquelles activitats que realment ens fan felices.

Un altre moment destacat va ser el joc del mocador, on les dinamitzadores proposaven temes com “mirar la tele” o “fer esport”, i infants i adults corrien a agafar el mocador segons si pensaven que hi dedicaven massa temps. A través del joc, les famílies van explorar quins hàbits els absorbien més temps del que desitjarien.

Jugar per entendre l’equilibri entre món digital i analògic
Una activitat amb cordes elàstiques va permetre reflexionar sobre la balança entre activitats digitals i analògiques. Les famílies decidien entrar o sortir d’un rectangle simbòlic que representava una pantalla, segons la seva preferència o obligació per fer determinades activitats, com llegir, jugar o connectar-se amb els altres.

A més, una xarxa feta amb roba i cordills va servir per construir la metàfora visual i col·lectiva de com ens sentim connectats o desconnectats a través de les nostres activitats i relacions.

Reflexió final i regals inspiradors
L’activitat va concloure amb una reflexió separada per grups: les persones adultes van compartir idees i reflexions, mentre que els infants van dibuixar les seves activitats preferides sota la premissa “Amb el temps m’agrada…”. Els infants que van participar fins al final van rebre un Passaport de la Ruta dels Dracs de Barcelona, una proposta original per descobrir la ciutat en família, sense presses, a través de 12 mapes i 14 dracs singulars.

Inspiració per a les polítiques públiques
Tot el material recollit durant l’activitat esdevindrà una eina valuosa per inspirar polítiques públiques que promoguin un ús més saludable del temps. A més, aquest contingut es mostrarà pròximament en diversos espais digitals i equipaments de la ciutat, amb l’objectiu de continuar sensibilitzant sobre la importància del temps com a recurs vital.